Dizel enjektör arızası belirtileri

Dizel enjektör arızası belirtileri

Dizel enjektör arızası belirtileri

90’lı yıllardan itibaren araçlarda enjektör sistemi kullanılır. Bu sistem yakıtı silindirlere püskürtür. Enjektörün çalışma sistemi her yakıt tipinde aynıdır/benzerdir. Görevi aracı sürüş şeklinize göre yakıtı silindirlere püskürtmektir.

Dizel enjektörlerin arızalanmasının başlıca iki nedeni bulunmaktadır. Birincisi enjektörün ömrünün olması veya mekanik sağlamlığının zayıf olması nedeniyle arızalanması ikincisi de araçta kalitesiz yakıt kullanımının bu parçayı çabuk bozmasıdır.

Dizel enjektörlere gerekli bakım yapılırsa ve araç olması gerektiği şekilde kullanılırsa bu parçalar onbinlerce kilometre hiç arıza vermeyecektir.

Eski dizel araçlarla yeni nesil dizel araçlarda kullanılan ejektör sisteminin farklı olduğunu belirtmek gerekir. Yeni nesil dizel arabalarda common rail dizel enjektörler kullanılmakta olup bunlar motor devri başına iki veya üç kere ateşledikleri için enjektördeki aşınma iki katına çıkmıştır.

Dizel enjektör arızası belirtileri

Otomobilin tek seferde değil birkaç kere marş yaparak çalışması: Enjektörlerin tamir takım valfi bozulmuş olabilir, geri dönüşlerde basınç kaybı yaşanması nedeniyle geç çalışıyor olabilir.
►İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?

Egzozdan siyah duman çıkması veya rölanti esnasında çiğ yakıt dumanı çıkması: Çiğ yakıt dumanı beyaz renkte olur  ve gözleri yakar. Bunları daha iyi takip edebilmeniz için egzoz borusunun çevresini inceleyiniz. Oralardaki lekeler yeni mi olmuş eskiden de var mıydı kontrol ediniz. Dizel araçlarda egzoz gazındaki farklılaşma dizel partikül filtresindeki tıkanmadan da olabilir.

Otomobilin rölantide teklemeli çalışması: Enjektörler arızalıysa rölantide çalışırken sallantı veya tekleme olur.

Otomobilin çekişinin düşmesi: Enjektör arızası nedeniyle motora olması gerekenden daha az yakıt da püskürtülebilir. Bu da çekişten düşmeye yol açabilir.

Motorda vuruntu: Eğer enjektörler püskürtme zamanlamasını iyi yapamazsa, püskürtme işlemi ile piston hareketleri uygunsuz olursa motordan vuruntu sesi gelir. Motorda vuruntu var ise sorun sadece enjektörlerden kaynaklanmıyor olabilir, sensör arızası veya Common rail pompası arızası olabilir.

Motor sesinde değişme: Motor sesi zaman içinde azar azar değişirse sürücü bunu anlamayabilir. Bu farklılaşmayı algılamak zordur. Araç geç çalışmaya başladıysa, araçta titreme gibi şikayetler oluyorsa sürücü motor sesini daha dikkatli dinlemelidir. Bunlar enjektör arızası belirtileridir.

Yakıt tüketiminde artış: Yakıt harcamasında artış veya performansta düşme görülebilir.

Dizel enjektör arızası nasıl tespit edilir ?

Bunun için araç bilgisayara bağlanmalıdır. Dizel araçların tamirinde uzmanlaşmış kişiler bilgisayara bağlamadan da aracın sesinden bunu anlayabilir.

Arıza tespit edildiğinde vakit kaybetmeden tamir edilmelidir.
►İlginizi Çekebilir: Mazot Basınç Müşürü Arızası Nasıl Anlaşılır ?

80 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. slm.. bende mercedes ml280 cdi var.. 2007 kasa.. gaza birden yuklendigimde arabada sekmeler oluyor.. ve yokus yukari yuklendigimde motor kendini guvenlige aliyor ve turbo devre disi kaliyor.. stop edip calistirdiktan donra duzeliyor.. makineye bagladik ve iki hata verdi.. sensor ve sanziman hatasi.. sensor orijinal parca ile degisti ama ayni.. acaba enjektor sorunu olabilirmi..

    • sensörün kablolarını da kontrol ettirmeniz lazım. Şanzımanla ilgili arıza kodu nedir ?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir