Dizel enjektör işemesi nasıl anlaşılır

Dizel enjektör işemesi nasıl anlaşılır

Dizel enjektör işemesi nasıl anlaşılır

Enjektör sistemi değişen koşullara göre hava mazot karışımını en uygun orana göre ayarlamak, kontrol etmek ve motorun verimli çalışmasını sağlamakla görevlidir. Sensörler motorun yükünü, devrini, motor sıcaklığını ve benzer bilgileri beyne iletir. Beyin de bu verileri analiz ederek sisteme talimatlar iletir. Enjektörler mazotu çok küçük damlacıklar haline getirerek araç beyninden gelen talimatlara göre püskürtürler.

Enjektör işemesi, enjektörlerin ayarının bozularak püskürtme yapmak yerine akıtma yapmaya başlamasıdır. Dizel araçlardaki enjektörler benzinlilerle aynı prensibe göre çalışmaktadır.

Dizel enjektör işemesi belirtileri nelerdir ?

En belirgin belirti yakıt harcamasının eskisine göre artışa geçmesidir. Aynı yolu gitmenize rağmen istasyondan eskisine göre daha fazla litre mazot alırsınız.

Enjektör işemesi olursa yakıt verimli yanmayacaktır. Bu da egzozdan çıkan siyah duman şeklinde kendini belli edecektir. Sürücünün egzozdaki bu değişmeyi araç kullanırken gözlemlemesi zor olabilir. Araç duruyorken egzoz çevresini kontrol edebilirsiniz. Fazla egzoz dumanı çıkması veya siyah duman egzoz borusu çevresinde lekelere yol açacaktır.

Yakıtın verimli yanmaması çiğ yakıt atılmasına da yol açabilir. Bu takdirde egzozdan gözü yakan beyaz duman çıkar.

Enjektörlerin ayarının bozulması ateşleme, püskürtme ve pistonların çalışması arasındaki dengeyi de bozduğu için motordan tık tık şeklinde vuruntu sesleri gelir veya motorun sesi yükselir.
►İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?

Bir diğer belirti ise dizel aracın eskisine göre daha geç çalışması ve yolda giderken (ilk kalkışta da olabilir)  teklemeye başlamasıdır. Zamanla çekişten düşme ve stop etme şikayetleri görülecektir.

Dizel enjektör işemesi tamiri nasıl yapılır ?

Enjektörlerin temizlenmesi veya değişmesi gerekir. Yukarıdaki belirtiler varsa sorun sadece enjektörlerde değil yakıt harcamasını kontrol eden sensörlerde veya yakıt gönderen yakıt pompasında (veya hortumda) da sorun olabilir.

Enjektör temizliği için önce sökmek gerekir. Takarken zorluk olmaması için sökerken numaralandırmak faydalı olur çünkü birbirine benzerler.

Parçaları yaklaşık 10 dakika mazotun içinde bekletmek ve elektronik kısımları silmek temizlik için yeterli olur. Mazot elektronik aksama değdirilmemelidir.

Parçalardaki kir ve yağları giderdikten sonra yaptığınız numaralandırmaya göre montajı yapabilirisiniz.

Tamir edilmezse ne olur ?

Enjektör işemesi sorununu bir önce halletmek gerekir. Aksi takdirde problemler sadece yukarıda şikayetlerle sınırlı kalmayacak aracın donanımı da zarar görecektir.

İlk zarar görecek yerler silindir kapağı, sübaplar, piston ve gömleklerdir. Buralardaki arızaların maliyeti oldukça yüksek çıkacaktır.
►İlginizi Çekebilir: Mazot Pompası Arızası Belirtileri

53 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. 13000 km önce komple motor yaptırdım enjektör ve turbo ayarı ve bakım yapıldı şuan ustanın ifadesi enjektör işemsinden dolayı piston erimiş dendi.enjektörcü kontrol etti herhangi bir sorun yok dendi neden olabilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir