Marş motoru araç motorunun ihtiyaç duymuş olduğu yüksek voltajı sağlamaktadır. Bu parçanın çalışabilmesi için marş dişlisi, bobin, konvektör ve kömür bulunuyor. Bu saymış olduğumuz parçaların zaman içerisinde aşınması veya dış etkenlerden beklenmedik sorunların yaşanması parçanın bozulmasına neden olabilir.
Bu da motorun bir anda devre dışı kalmasına neden olabilmektedir. Peki, yaşanan bu arızayı önceden anlamak ve durum daha vahim bir duruma gelmeden önce sorun nasıl çözülebilir. Bu konuda size bazı bilgiler vermeye çalışacağız. Tabi bunları bilmeniz sizin için avantajı daha büyük ve ciddi bir sorunun yaşanmasının önüne geçmek olacaktır.
Marş motoru arızalanmadan bir süre önce araç sürücüsüne çok güçlü bir şekilde olmasa da bazı belirtileri göstermektedir. Eğer bunları fark edip sorun daha fazla büyümeden cevap verebilirsiniz tamir maliyetini büyük oranda düşürmüş olursunuz. Bunu fark edemeyen sürücüler ise ciddi bir maliyet ile karşı karşıya kalabilirler. Şimdi sizlere bu motorda yaşanan temel arızaları ve bunların belirtilerinin neler olduğunu anlatmaya çalışacağız.
Marş Motorunun Arızasının Belirtileri
Bu belirtilerden bazılarını fark edebilmek için uzman olmak gerektiğini belirtmekte fayda görüyoruz. O nedenle kendinize kızmanıza gerek yoktur. Marş dinamosundan ses gelebilir, dişliden ıslığa benzer bir sesin çıkması, marşa basıldığında anda çırtlama veya kaçırmaya benzer seslerin ortaya çıkması, marşın her zamanki hızından daha yavaş dönmesi, bu işlem olurken seste yaşanan dalgalanmalar ve aracın beklenenden geç çalışması ve son olarak aracın hiçbir şekilde marş almaması marş motoru arıza belirtileri arasındadır.
►İlginizi Çekebilir: Mazot Pompası Arızası Belirtileri
Bu yukarı da saymış olduğumuz maddelerde herhangi bir tanesini daha fark etmiş olsanız bu sistem de bir sorun olduğunu anlamış olacağını kesinlikle unutmamanız gerekiyor. Genelde ilk saymış olduklarımızın arızanın yeni başladığı zamanlarda çıkmaktadır. Diğer belirtiler ise sonuç daha kötü bir hale geldiğinde ortaya çıkmaktadır.
Manuel vitesli araçlar ve anahtar ile çalışan otomobillerde bu sorun daha sık rastlanmaktadır. Genellikle bir çok sürücü bu durum yaşandığında aracı çalıştırmak için kakarak veya çekerek aracı vurdurma yöntemi ile çalıştırmaya çalışırlar. Bu yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir ve çoğu zaman aracın çalışması ile sonuçlanmaktadır. Tabi bu sağlıklı bir çalıştırma yöntemi olmadığından pek de kullanmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Çünkü bu işlemin araçta gelecekte daha ciddi sorunların yaşanmasına neden olacağıdır. Eğer bu sorun yaşanıyor ve aracınız marşa basarak çalışmıyorsa size tavsiye edilen işlem bir çekici yardımı ile aracın en yakın oto sanayiye veya aracın markasına uygun hizmet veren bir servise götürmeniz doğru olacaktır.
Marş motoru arızası önceden belirlenirse tamir işlemi daha hızlı ve çabuk yapılacaktır. Bu da maliyetin yüksek olmamasını sağlayacaktır. Ancak sorun daha geç fark edilirse ödenecek miktar daha yüksek olacaktır. O nedenle aracınızın bakımlarını yaptırırken bunun da kontrol etmeyi unutmamanız doğru bir işlem olacaktır.
►İlginizi Çekebilir: Seyir Halindeyken Akü İşiğı Yanarsa Ne Yapmalıyız ?