Rot balans ayarı nasıl yapılır

Rot balans ayarı nasıl yapılır

Rot balans ayarı nasıl yapılır

Rot ve balans genellikle birlikte kullanılmasına rağmen iki farklı ayarı ifade etmektedir. Bu konuda birçok insanın kafasını karışmaktadır. Özellikle de araçlardan mekanik olarak çok fazla anlamayanlarda bu sorunun yaşandığını söyleyebiliriz. Ancak bu iki ayarın da mutlaka yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde araçtan gerekli olan verimi almak mümkün değildir. Öncelikle rot ve balans’ın ne olduğunu aktaralım ardından ayarlarının nasıl yapıldığını kısaca anlatmaya çalışalım.

Rot ayarı yaptırmak mekanik bir işlem olduğu için tüm otomobil üretici firmalar tarafından tavsiye edilmektedir. Rot ayarı çok kolay bir şekilde bozulabilir. Herhangi bir çukura girdiğinizde ayarın bozulduğunu fark edersiniz. Eğer aracınız sağa veya sola çekiyorsa bu ayardan kaynaklanmaktadır. Kısaca Rot ayarı aracın düz bir çizgide hareket etmesine yardımcı olan bir ayardır. Eğer ayarı bozuk bir araca biniyorsanız lastiklerinizin kısa sürede bittiğine şahit olursunuz. Ayarın bozulma ihtimali çok yüksek olduğu için kontrol aralığı da çok kısa olmalıdır. Standart olarak 6 bin km’de bir ayar yenilenmelidir.

Balans ise bir denge oluşturma unsurudur. Ayarın bozulması bir çukura girilmesi veya ayacın uzun süre yerine beklemesinden oluşabilir. Bu ayarın bozulduğunu seyahat ederken kolayca anlayabilirsiniz. Eğer 80 km saatte hızın üzerine çıktığınızda direksiyonunuzda bir titreme yaşandığını fark ederseniz bunun nedeninin balans ayarı yüzünden olacağını unutmayın. Aynı şekilde rot ayarı gibi bu ayarında belirli bir kilometrede bir yapılması hayati bir öneme sahiptir.

Rot ve Balans Ayarı Yapılırken Dikkat Edilecekler

Balans ayarı yaptırmak için lastiklerin yerinden sökülerek bu ayarın yanlış olduğunu anlamamıza yarayan cihaza bağlanmalıdır. Daha sonra lastik bir hızla çevirtilir. Kısa bir dönmenin ardından ayarın düzelmesi için hangi noktaya ne kadar kurşun eklenmesi gerektiği söylenir. Kurşun küçük parçalar halinde ve belirli bir gramda olduğu için bozuk olan noktaya ekleme yapılır. Daha sonra ayarın olup olmadığı kontrol etmek için tekrar çevirtilir. Bu işlem ile balans ayarı yapılmış olur. Aynı işlemin dört lastik içinde yapılması gerektiğini ekleyelim.

Rot ayarı yaparken de dikkat edilecekleri ve ayarın yapılma sürecinden bahsedelim. İlk olarak lastiklerin basınçları kontrol edilir. Bu basit bir şekilde yapıtlıktan sonra araç rot ayarını yapmanıza yardımcı olacak makinaya bağlanır. Her marka ve modelde ölçüm farklı olduğu için bu veriler girilerek ölçüm yapılır. Makine tarafından gerekli tarama yapılarak ölçüm değerleri verilir ve bu verilere göre hidrolik direksiyon için ayarların yapılması sağlanır. Bu ayarda ki amaç direksiyonun düz durmasını sağlamaktır. Bu ayar yapılırken iki noktaya mutlaka dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

Ayarı yapan makinanın aracın markasına ve modeline uygun olması gerekmektedir. Aksi taktirde araç için doğru değerin bulunması zor olacaktır. Bu ayar yapılırken rot başı, direksiyon kutusu, rot kolu ve direksiyon minderi gibi parçalarında sorunsuz bir şekilde çalıştığına dikkat edilmeli ve ön takımlara da bakılmalıdır. Eğer bunlarda bir sorun varken ayar yapılırsa hiçbir işe yaramaz. O nedenle ayardan önce bu parçalar kontrol edilmelidir.

37 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir