Şanzıman sesi nasıl kesilir

Şanzıman sesi nasıl kesilir

Şanzıman sesi nasıl kesilir

Şanzıman herkesin yakından bildiği gibi motorun ürettiği gücün kullanıcı tarafından yükseltilmesi ve lastiklere gücün aktarılmasını sağlamaktadır. Her araçta kendi firması tarafından üretilen şanzıman sistemleri bulunsa da temelde bu sistemlerin özelliği ve tasarımı aynıdır. Aynı temel sorunlar nedeniyle arızalanmakta ve ses çıkması yaşanmaktadır. Şanzıman sisteminde ses çıkmasının farklı nedenleri bulunmaktadır.

Genelde uzun süre kullanılması veya bununla birlikte bakımının yeterli şekilde yapılmaması da sesin yüksekliğine neden olabilir. Bu sesin nasıl ortadan kalkacağını ve eğer sesin şanzıman sisteminden gelmiyorsa tam olarak nereden geldiğinin nasıl anlaşılacağı hakkında sizlere kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Bu sayede şanzıman sesinden rahatlıkla kurtulma şansınız olacaktır.

Şanzıman Sesi Kesilmesi Nasıl Yapılır?

Şanzıman yağının oluşmasının temel iki nedeni vardır. Bunun yanı sıra sesin oluşmasına neden olan şanzımana yardımcı aksamlarda bulunmaktadır. İlk olarak sıklıkla gerçekleşen sorunlara bakalım ve bunların nasıl giderileceğini ekleyelim.

İlk olarak bakılması gereken yer şanzıman yağ seviyesini kontrol etmek olacaktır. Yağın azalması şanzımanda sese neden olabilir. Gerekli kontroller yapılarak yağda bir eksilme varsa bu mutlaka tamamlanmalıdır. Tabi bu işlemi yaparken yağın neden eksildiğini de kontrol etmek gerekiyor. Kontrol doğru şekilde yapılarak eksiltmeye neden olan parça mutlaka tamir edilmelidir.

Şanzıman yağı ne olursa olsun mutlaka değiştirilmelidir. Yağ ile ilgili bir yanma sistemi bulunmaması nedeniyle çok kısa sürede özelliğini yitirmiyor olsa da belirli bir süre sonunda özelliğini ister istemez kaybedecek ve ses sorunlarının en büyük nedenlerinden birisi olarak karşınıza çıkacaktır.

Genelde sesin olması şanzımana sistemine bağlansa da bunun yanında bulunan yardımcı aksamlardan da ses olabilmektedir. Sesin oluşmasına neden olacak sistemler balata, baskı, debriyaj, prizdirek bilyası ve debriyaj çatalı olmaktadır.

Ancak gerekli tecrübeye sahip olmayan birçok araç sahibi sesin gelme nedeni olarak şanzımana yönelirler. Bu parçaların şanzıman sisteminin ön kısmında yer alan sistemin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan parçalardır. Bu yardımcı sistemlerin tamiri çok basit ve daha az maliyetlidir. Bunun nedeniyse şanzıman sisteminin içerisinde yer almamalarıdır.

En çok ses çıkaran parçalardan birisi prizdirek bilya sistemidir. Buradan gelen ses şıngırtı ya da ötme olarak belirmektedir. Bu ses daha çok rölantide çalışırken ortaya çıkmaktadır. Araç hareket ettikçe ve hızlandıkça ses azalacaktır. Burada yapılması gereken bilyanın değiştirilmesidir. Şanzıman aşağı indiriliyor olsa içi açılmadığı için yüksek maliyet yaşanmaz.

Bir diğer ses yapan parça ise debriyaj çatalı sesidir. Bu çatalda oluşabilecek sorunlar sese neden olabilir. Bunun kontrol edilmesi ve çözülmesi için aracın lifte kaldırılması gerekiyor. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz dört farklı sorun sese neden olabilir. Bunların hepsi kontrol edildikten sonra ses devam ediyorsa şanzıman indirilerek içinin açılması gerekmektedir. Tabi tüm seslerin şanzımanda gelmiyor olmasını da unutmamalısınız.

Bu konuda oto sanayilerden ya da oto servislerden giderek yardım alabilirsiniz. Gelişi güzel bakarak sorundan anlama şansınız yoktur. Bu da hatalı bir değişime neden olabilir. O nedenle dikkatli hareket etmekte fayda var.

54 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. sanzuman 2 fiteste hafif sesi geliyor biraz hizlanin ca kesiliyor sesi cok hafif

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir