Emniyet kemeri ile ilgili bir arıza olduğu vakit tamir ettirmeniz gerekmektedir. Bu makalede emniyet kemeri tamir fiyatları ve araç sahiplerinin bu konuda yaşadığı sorunlar, çözüm önerileri hakkında rehber niteliğinde bilgiler verilecektir.
Emniyet kemeri tamiri fiyatları
Emniyet kemeri tamiri fiyatları yapılacak tamir işleminin cinsine, zorluk derecesine, aracın modeline göre değişmektedir.
Emniyet kemerinin tek veya set olarak değişmesi gerekebilir veya sadece bir parçası değişse yeterli olabilir, ya da tamir işlemi daha basit bir işlem olabilir, tamir fiyatları bunlara göre değişmektedir.
Emniyet kemeri tamiri kim yapar ?
Emniyet kemeri tamirini aracın yetkili veya özel servisi yapabilmektedir. Buna ilave olarak oto döşemeciler de emniyet kemeri tamiri yapabilmektedirler.
Yeni nesil araçların emniyet kemeri sistemi diğer sistemlerle bağlantılı olduğundan emniyet kemeri arızası aracın başka fonksiyonlarını da etkilemektedir.
Bu sebeple emniyet kemeri tamirinin ehil kimseler tarafından yapılması önemlidir. Tamir işlemi basit bir konu ise oto döşemeciler bile halleder ama emniyet kemeri patlamış ve tamamen değişmesi gerekiyorsa kendi servisine götürmek daha iyidir.
Emniyet kemeri ile alakalı olarak araç sahiplerinin yaşadığı sorunları aşağıda özetledim ve bu sorunların olası sebeplerini ve muhtemel çözümleri de belirttim.
Emniyet kemeri çekince gelmiyor (Çözüm ve fiyat)
Araçların emniyet kemerleri ile alakalı sık karşılaşılan bir sorundur. Emniyet kemeri çekince gelmiyorsa sıkışmış demektir. Bu sorunun yaygın iki sebebi bulunmaktadır;
Birincisi; emniyet kemerinde pislik birikmiş veya bir şey sıkışmış olabilir. Oto döşemeciye veya bu işten anlayan bir ustaya götürdüğünüz zaman basınçlı hava püskürterek, kirli kısımları sabunlu su ile yıkayarak veya mekanizmaya bir şey kaçtıysa temizlik esnasında bunu çıkararak sorunu çözer.
Bu işlem 500-1000 TL civarına veya daha az bir miktara mal olan bir işlemdir.
İkincisi; geri sardırıcı kilitlenmiş olabilir. Usta geri sarıcıyı söker kilitlenmesine neden olan her neyse bunu düzeltebilir. Bu da kolay bir işlemdir ve 500-1000 TL civarı bir işçilik ücretiyle bundan kurtulabilirsiniz.
Aslında ustaya gitmeden kendiniz de bir şeyler denememeniz mümkündür. Emniyet kemerinin bir kısmı kıvrılmış veya mekanizmaya bir şey kaçmış olabilir. Emniyet kemerini iki üç kez sert bir şekilde çekip takılmayı kurtarabilirsiniz. (belki) Kendiniz beceremezseniz ustaya götürürsünüz.
Emniyet kemeri kilitlendi (Çözüm ve fiyat)
Aslında bu da emniyet kemeri çekince gelmiyor sorunu ile benzer sebepten yaşanabilir. Muhtemelen emniyet kemeri mekanizmasını sıkıştıran bir şey olmuştur.
Bu durumda usta emniyet kemerini vidayla söker, takılan şeyi düzeltir ve emniyet kemerini geri takar. Sorunun çözümü bu kadar basit ise bile 500-1000 TL işçilik ücreti istenir.
Diğer bir ihtimal emniyet kemeri mekanizması bozulduğu için kilitlenmiş olabilir, bunun çözümü daha pahalı olur.
Bir ihtimal emniyet kemerini 180 derece ters taktıysanız sarılırken iki katlı sarıldığı için içerde sıkışmış ve ondan çıkmıyor olabilir. Bu durumda emniyet kemeri kilitlenebilir, açılmaz.
Eğer böyle bir şey varsa sabırlı ve nazik bir şekilde içerideki kısmı dışarı çıkarıp gerginliği çözmeniz lazımdır. Bunun için kısa mesafeli sert çekişler yaparak emniyet kemerini gevşetmeye çalışmanız lazım.
Biraz uğraşın olmuyorsa fazla zorlamayın ustaya gösterin.
Emniyet kemeri sarmıyor (Çözüm ve fiyat)
Bunun sebebi yine sargı mekanizmasının kirlenmesi veya emniyet kemerinin içeride büküldüğü için gergi sarmaması olabilir.
Eğer emniyet kemeri mekanizması bozuk değilse usta bunu 500-1000 TL civarı işçilik ücretiyle çözer. Yapacağı şey sarmayan emniyet kemerini yerinden söküp temizleyip, katlanan, bükülen bir yer varsa düzeltip yerine takmak olacaktır.
Emniyet kemeri tutmuyor (Çözüm ve fiyat)
Emniyet tokasına bir cisim kaçması nedeniyle oluyor genellikle bu sorun. O cismi oradan çıkarmak mümkün ise sorun çözülüyor. Emniyet kemerinin tokasının bozulmuş olması da muhtemel.
Emniyet kemeri tokası değişecekse bu biraz daha maliyetli olabilir. Emniyet kemerinin mekanizması bozulduysa ve orjinaliyle set halinde değiştirilmesi icap ederse 3000-5000 civarı masraf çıkabilir.
Emniyet kemeri ikaz sesi çalışmıyor (Çözüm ve fiyat)
Emniyet kemeri ikaz sesi çalışmıyor ise bunun yaygın bir sebebi sensör kablosunun soketinden çıkmış olmasıdır. Koltuğun altında bulunduğu için koltuğu hareket ettirince veya temizlik yaparken fark etmeden çıkabiliyor.
Diğer ihtimaller sensör arızası, ilgili sigortanın atmış olması ve emniyet kemeri tokasıyla alakalı bir arızanın mevcut olmasıdır. Sebep yazılım hatası da olabilmektedir.
Bu sorunun çözümü 500 TL’den 5000 TL’ye kadar bir masrafa yol açabilir.
Emniyet kemeri patlaması ne demek?
Emniyet kemeri sistemi, hava yastığı sistemi ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Bir çarpışma anında emniyet kemeri yolcuyu stabil tutar ve hava yastıkları açılır.
Bu olay emniyet kemerini patlatmaktadır. Bu konuda Emniyet kemeri direnç nasıl anlaşılır ? başlıklı makalede sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi vermiştim ve patlayan emniyet kemerine direnç atılarak airbag arıza lambasının söndürüldüğünden bahsettim.
Patlayan emniyet kemeri airbag arıza lambası da dahil olmak üzere birkaç arıza lambasını yakabilmesi, arıza lambalarının sönmesi için evvela airbag ve emniyet kemeri parçalarının yenisiyle değiştirilmesi gerekliliği ve bu işlemlerin masraflı olması nedeniyle direnç atarak günü kurtarma, beyni kandırarak arıza lambalarının sönmesini sağlama isteği nedeniyle direnç atma işlemi de emniyet kemeri tamiri olarak geçebilmektedir.
Bu tür bir sahtekarlık için yani çalışmayan emniyet kemerini, çalışmayan airbagleri çalışıyor gibi göstermek için direnç atmanın bedeli 1000-2000 TL civarıdır. Bozulan her şeyi eski haline getirmeye kalksanız belki 50 bin TL üzerinde masraf çıkacak, emniyet kemeri tamiri diye daha uygun fiyata arıza lambasını söndürüyorlar.
Bu aracın sonraki sahibi için bir sorundur. Çünkü tamir edilmemiş, sadece direnç atılmış emniyet kemeri bir kaza anında çalışmayacak, araçtakilerin hayatı riske girecektir.
Airbaglerin orijinal, açılmamış olduğunu anlamanın yolları vardır bunları Orijinal airbag nasıl anlaşılır başlıklı makalede açıklamıştım.
Bu makalede ise patlak emniyet kemeri nasıl anlaşılır konusuna değinip yeniden emniyet kemeri tamir fiyatları bahsinden devam edeceğim.
Patlak emniyet kemeri nasıl anlaşılır ?
Emniyet kemerinde bir sorun var ise bunun sebebinin emniyet kemerinin patlamış olmasından mı veya daha basit bir sebeple mi olduğunu araştırmak gerekir.
Yukarıda bahsettiğim üzere emniyet kemeri ile ilgili sorunlar çoğunlukla 500-1000 TL civarına tamir edilebilen sorunlar ama emniyet kemeri patladıysa tamir masrafı tahmin edeceğiniz üzere daha yüksek olacaktır.
Emniyet kemeri patlamış olsa bile tutma işlevini devam ettiriyor olabilir. Bu, araç sahiplerini yanıltabilen bir husustur. Emniyet kemeri normal şekilde bağlanma işlevini sürdürüyorsa patlak olamaz zannediyorlar.
Halbuki emniyet kemeri ile alakalı tek bir mekanizma yok, bunlardan Emniyet kemeri direnç nasıl anlaşılır ? başlıklı makalede bahsetmiştim.
Emniyet kemeri patlayınca bir sistem patlayabiliyor, diğer bir sistem görevine devam edebiliyor ama kaza anında airbag tetiklenmiyor.
Emniyet kemerinin patlak olduğunun en önemli işareti airbag arıza lambası ve emniyet kemeri uyarı lambasının yanmasıdır. Bunları dirençle kandırabiliyorsunuz. Eğer araçta böyle bir işlem var ise emniyet kemerinin patlak olmasını kemeri çektiğiniz zaman şıkırtı sesi gelmesi ile anlayabiliyorsunuz.
Emniyet kemeri patladığı zaman bilya yerinden çıkıyor ve emniyet kemerini çektiğiniz zaman hareketinden ötürü ses geliyor.
*HEMEN OKU: Durduk yere airbag lambası yandı