Durduk yere airbag lambası yandı

Durduk yere airbag lambası yandı

Durduk yere airbag lambası yandı

Durduk yere airbag lambası yandı diye şikayet edenler için bilgi amaçlı olarak bu makaleyi hazırladım. Umarım faydalı olur.

Bildiğiniz üzere airbag işaretinin yanık kalması oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Bir çok sürücü airbag lambası sadece airbagler açıldığında yanar zannediyor ama durduk yere de bu işaretin yandığı oluyor.

Aslında durduk yere yanmıyor da biz sebebini bilemediğimiz için durduk yere airbag lambası yandı diyoruz.

Hava yastıkları araçların en önemli güvenlik özelliklerinden biridir. Çarpışma durumunda şişecek şekilde tasarlanan bu ürünler, bir kaza anında sürücüleri ve yolcuların sert yüzeylere çarpmasını önleyerek sürücüleri ve yolcuları korumak amacıyla otomobilin etrafına konumlandırılmaktadır.

Airbaglerin ömrü açılmadığı müddetçe araç ömrü kadardır. Yani triger kayışı veya şanzıman yağı gibi zaman zaman değişen bir şey değildir, açılmadığı müddetçe kullanıma hazırdır.

Bu sebeple airbag ışığının yanması seyrek rastlanan bir durumdur. Durduk yere airbag lambası yandı ise yani kaza falan olmadan, airbagler açılmadan, airbag lambası yandı ise bunun bazı sebepleri bulunmaktadır.

Durduk yere airbag lambası yandı, NEDENLERİ ?

Airbag lambası oturan bir kişi ve üstünde bir daire şeklindeki semboldür. Aracın kontağını ilk çalıştırdığında bir anlığına yanar ve hemen söner. Arızasız hali budur.

airbag işareti
airbag işareti

Kontak açıldığında hiç yanmıyorsa veya süreli yanıyorsa airbagler ile alakalı bir sorun var demektir.

Peki bu sorun ne olabilir ?

Sensör arızası

Hava yastığı sistemi, çarpışma sensörlerinden girdi alan özel bir elektronik modül tarafından açılmaktadır. Çoğu hava yastığı modülünde, modülün içine yerleşik çarpışma sensörleri bulunmaktadır.

Eski hava yastığı sistemlerinde, hava yastığının patlayıcı kısmı olan her bir “patlayıcı”nın hem güç hem de toprak tarafını besleyen çarpışma sensörleri vardı.

Ön hava yastığının çarpışma sensörü, perde ve koltuk hava yastığının açılmasına neden olan çarpışma sensörlerinden farklı bir sensördür.

Bu sensörlerden birisi arızalandıysa veya kablosu soketinden çıktıysa yada sensör kabloları aşınıp başka kablolara temas etmişse durduk yere airbag lambası yanabilir.

Emniyet kemeri kaynaklı bir sorun

Airbag sisteminin emniyet kemeri ile ilişkisi vardır. Koltuklarda ağırlık sensörü bulunur ve bu sensör ağırlığı algıladığında emniyet kemeri takılı değilse cihaz ötmeye başlar.

Sensör ağırlık algılamazsa sistem kendini kapatır. Diyelim ki toka anahtarı arıza yaptıysa veya emniyet kemeri sensörü kabloları yerinden çıkması, birbirine temas etmesi gibi bir sorun olursa bu sorun airbag sistemini de etkiler ve durduk yere airbag lambasını yakabilir.

Yolcu veya sürücü koltuğunu ileri geri hareket ettirirken veya oto temizliği esnasında kabloların yerinden çıkması gibi sorunlar olmakta ve bu da sebepsiz bir şekilde airbag lambasının yanmasına neden olabilmektedir.

Su hasarı

Araçlardaki elektronik aksam yıldan yıla artmaktadır. Sürücüler görmüyorlar ama araçlardaki elektronik sistemlerin artmış olması nedeniyle aracın içinde yığınla kablo yumakları bulunmaktadır.

Zamanla kabloların nem alması, ıslanması nedeniyle korozyon aşınma gibi sorunlar meydana gelmekte, kablolar birbirine temas edip kısa devre yapmaktadırlar. Kablolar kısa devre yaptıysa sigortayı attıracak ve airbag lambasını yakacaktır.

Bu yüzden aracı yağmur altına bırakmamak, oto yıkamacılarda foşur foşur suyla yıkamamak gerekmektedir.

Durduk yere airbag lambası yandı ise yani airbag lambasının yanmasına gerekçe olabilecek ortada bir sorun görünmüyorsa araçta su/nem hasarı kaynaklı bir oto elektrik sorunu olabilir.

Akü kaynaklı bir sorun

Airbag ile ilgili bir sisteme aküden gelen elektrik geçici olarak kesintili geldiyse, akü bağlantıları gevşemişse, yani akü kaynaklı elektriksel bir problem var ise ECU hata kodu üretir ve durduk yere airbag lambası yanabilir.

Bazen akü zayıflamış olabilir veya akünün şarj sistemi kaynaklı bir arıza olabilir.

Bazen geçici bir sorun nedeniyle airbag lambası yanmış olabilir ve beyinden hata kodu silinince düzelir, bazen de sorun tekrarlayabilir.

Kabloların yerinden çıkması

Kablo meselesini tekrar tekrar belirtiyorum ama durduk yere, yani bilinen bir sebep yok iken durduk yere airbag lambası yandı ise ve airbag sistemi arızalı değil ise çoğunlukla sebep sensör veya elektrik beslemesi kablolarının soketlerinden çıkması olabilmektedir.

Yolcu koltuğunu cart diye ileri geri hareket ettirirseniz veya araç tümsekte zıpladıysa bile bu durumla karşılaşabilirsiniz.

Çarpışma sensörünü tetikleyen bir olay olması

Airbagler çarpışma sensöründen aldığı darbe sinyallerine göre açılır. Diyelim ki ortada çarpışma yok ama çarpışma sensörü bir darbe nedeniyle tetiklendi, bu durumda airbag lambası yanar.

Örneğin aracın kasise girmesi veya köpeğe çarpma gibi bir durumda çarpışma sensörü tetiklenebilir. Airbagler bu tetikleme sonunda açılmasa bile çarpışma sensörü tek seferlik tetiklenebildiği için airbag lambası durduk yere yanar. Ve sönmesi için çarpışma sensörünün değişmesi gerekir.

Veya aracınızla bir kaza yaptınız ama airbag açılmadı. Airbag açılmasa bile çarpışma sensörü tetiklenmiştir ve bu sensörün tek tetiklenmelik hakkı vardır.

Hava yastığı saat yayı arızası

Hava yastığı saat yayı , direksiyon ile hava yastığı arasındaki bağlantıda görev yapar. Bu sayede direksiyon dönebilirken hava yastığının direksiyonla bağlantısı devam eder.

Bu yay zamanla aşınabiliyor veya işlevinde sorun olabiliyor. Direksiyon tamir gördü ise bu yay yerinden oynayabiliyor. Bu tür sorunlar durduk yere airbag lambasını yakabilmektedir.

Durduk yere airbag lambası yandı ise %80-90 yukarıdaki sebeplerden birinden ötürüdür.

Veya airbag sistemi arızalı olabilir, daha önceden sisteme direnç atılmış olabilir, daha evvelden airbag tamir görmüş, orijinal olmayanıyla değiştirilmiş olabilir. Bu tür bir şey varsa bir zaman sonra durduk yerde karşınıza airbag lambasının yanmasıyla çıkabilir.

airbagler
airbagler

Durduk yere airbag lambası yandı, ÇÖZÜM ?

Durduk yere airbag lambası yandı ise bunun sebebini bulmak için öncelikle gösterge panelindeki arıza işaretlerinin durumuna bakılır.

Mesela airbag lambası yanarken aynı zamanda emniyet kemeri lambası da yanıyorsa demek ki emniyet kemeri ile alakalı bir sorun airbag lambasını yakmıştır.

Veya akü lambası yanıyorsa akü kaynaklı bir sorun airbag lambasını yakmış olabilir.  Eğer direksiyon lambası yanıyorsa veya daha bir çok lamba yanıyorsa bunlar dikkate alınır.

Airbag lambası yandığına göre ECU bir hata kodu üretmiş demektir ve arıza tespit cihazı ile arıza kodları taranır. Cihazın gösterdiği arıza kodları sorunu bulmaya yardımcı olacaktır.

Eğer durduk yere airbag lambası yandı ise görünürde bunun bir sebebi yok ise aracın geçmişinde airbag açılması gibi bir durum olmuş olabilir. Yani siz aracın ilk sahibi değilseniz önceki sahiplerinden birisi yanlış bir işlem yapmış olabilir.

Örneğin airbag açılınca masraf edip orjinaliyle değiştirmek gerekir ama bunu yapmayıp direnç attırarak ECU’yu kandırmış ve bugüne kadar bu şekilde muayenelerden, oto ekspertizlerden aracı geçirmiş olabilirler.

Oto ekspertiz yaparken özellikle dikkat edilmezse ve airbag ışığı yanmıyorsa hileli durum anlaşılmayabiliyor. Muayenede de öyle.

Bu sebeple aracı 2. el aldıysanız ve durduk yere airbag lambası yandı ise böyle bir tehlikeye dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda direnç atma, patlak airbagleri sökük diker gibi diktirip tamir etme, yan sanayi airbag taktırma gibi şeyler olabilmektedir.

Airbag açılması araca değer kaybettirdiği için bunu gizlemek için denenen bazı yöntemler var ve bir süre sonra bu tür işlemler “Durduk yere airbag lambası yandı” şikayetleriyle anlaşılabilmektedir.

açılmış airbag
açılmış airbag

Hava yastığı arıza lambası nasıl söndürülür?

Airbag arıza lambası yandığı zaman;

* Frene basılı tutarak,

* Kontağı açın – Airbag ışığı 8 saniye sonra söndüğü ilk anda kontağı kapatın,

* Bu işlemi 3 ‘er saniye arayla 5 defa tekrarlayın,

* Daha sonra kontak kapalı 15 saniye bekleyip normal şekilde arabayı çalıştırın.

Airbag ışığı yanması ağır kusur mu?

Airbag lambasının yanması hafif kusurdur. Dolayısıyla ağır kusur olmadığı için muayeneden geçer.

Airbag patlak olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Ustanın airbagleri kontrol etmesi gerekir.

Hava yastığı sensörleri nerede bulunur?

Aracın ön tarafında bulunur.

Airbag açılırsa ağır hasar olur mu?

Aracın airbagleri açılacak bir kaza olduysa genellikle araçta ağır hasar var kabul edilir.

Seyir esnasında hava yastıkları ikaz lambasının sürekli yandığını varsayın bu durumda ne yapmak zorundasınız?

Ehliyet sınavında çıkıyor bu soru. Belki lazım olur diye cevaplayayım dedim. Cevap : Aracı tamirhaneye götürmek.

Hava yastığı patlayan araç alınır mı?

Mevzuat yönünden hava yastığı patlayan aracın alım satımında bir engel bulunmamaktadır. Hava yastığı patladıysa, acaba başka yerinde ne tür hasar var ona da baktırmak gerekir. Sonuçta hava yastığı patladıysa bile aracı kullanmaya mani durum yoktur bu yüzden alınabilir.

Airbag patlayan araç ne kadar değer kaybeder?

Sadece airbag mi açılmış, aracın başka yerlerinde ne tür hasar var, onlara bakmak gerekir.

Kazasız araba airbag açar mı?

Evet açabilir. Örneğin balyozla tekerleğe vurursan airbag açabilir. Veya darbe sensörünü tetikleyen bir şey olmuştur açabilir. Teknik olarak hafif kazalarda bile açılma ihtimali bulunmaktadır.

Airbag patlayan araç nasıl belli eder?

Airbag lambasının sürekli yanmasından belli eder.

Airbag nasıl devre dışı bırakılır?

Aracın modeline göre airbag kapatma düğmeleri var. Düğmeden kapatabilirsiniz. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız kullanma kılavuzuna bakınız, aracına göre değişebilir.

airbag kapatma
airbag kapatma

Airbag direnç atma nedir?

Airbag donanımı bir kere açıldı mı işi biter. Bu yüzden airbagler açıldığı zaman yenisiyle değiştirmek gerekir. Diyelim ki airbagler açıldı veya arızalı, bu durumda airbag lambası yanar. Airbag lambası yanan aracı satmak zordur, çünkü airbaglar açtıysa ortada ciddi bir kaza var demektir. Araç ağır hasarlı veya pertten toplanmış bile olabilir. Alıcının aklına binbir türlü soru gelir.

Airbag değişim masrafına girmek istemeyen ama airbag lambası yanmasın isteyenler sisteme belli bir akım vererek araç beynini kandırmaktadırlar. Böylece ECU airbagleri çalışır durumda zannetmekte ve airbag ışığını yakmamaktadır. bu işleme direnç atma denir. Direnç atmak sadece araç beynini kandırmayı sağlar, bir kaza anında airbagler açılmaz.

Airbag sigortası atarsa ne olur ?

Durduk yere airbag lambası yanmasının sebeplerinden birisi de airbag sigortasının atmasıdır. Airbag sigortası atarsa airbagler devre dışı kalır ve airbag lambası yanar.

Airbag sigortası nerede?

Sürücü tarafındaki iç sigorta bloğunda bulunmaktadır.

Airbag beyni arızası nasıl anlaşılır?

Airbag beyni çoğunlukla su hasarı gibi sebeplerle arızalanmaktadır. Durduk yere airbag lambası yandı sorusunun cevaplarından biri de airbag beyninin arızalanması veya temassızlık olmasıdır. Airbag beyni arızası airbag lambasının yanmasından ve fiziksel kontrol yapılarak anlaşılmaktadır.

airbag beyni
airbag beyni

Airbag değişimi ekspertizde çıkar mı?

Ekspertiz paketinizin içeriğine göre değişir. Klasik ekspertiz işleminde airbag ile ilgili olarak sadece airbag arıza lambasının yanıp yanmadığına bakılıyor ve gösterge panelindeki lambaların yanıp yanmadığını sürücü de bilebilir.

Ekspertiz raporunda “Hava yastığı elektroniği” diye bir kısım bulunuyor ve airbag arıza işareti yanmıyorsa “yok” işaretli oluyor. Yüzeysel bir incelemede airbag a direnç atılıp ECU’nun kandırılması hususu gözden kaçabilir. Ekspertiz raporunda airbaglere de bakılsın istiyorsanız ekspertiz paketini bu işlemi kapsayacak şekilde almanız lazımdır.

Hava yastığı elektroniği yok ne demek ?

Hava yastığı elektroniği yok ne demek
Hava yastığı elektroniği yok ne demek

Hava yastığı ile ilgili bir arıza lambasının yanmadığını ifade ediyor.

Airbag patlayan araba çalışır mı?

Airbag patlayan araba çalışır ve kullanılabilir durumdadır. Sadece airbag arıza işareti yanar o kadar.

Airbag kontrolü kaç para?

Airbaglerin işlem görüp görmediğini, direnç atılıp atılmadığını airbag kontrolü yaptırarak öğrenebilirsiniz. BU işlem için yaklaşık 3000 TL-5000 TL civarı fiyatlar istenmektedir.

7 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir