Günümüzde aracını ikinci el alanların merak ettiği konulardan biri de araçtaki airbaglerin orijinal olup olmadığıdır.
Bir kaza anında airbagler açılmaz ise yaralanmalı olabilecek kaza ölümlü olabiliyor, yani hayati bir konu.
Ülkemizde bir çok konuda olduğu gibi airbag konusunda da çeşitli sahtekarlık yöntemleri mevcuttur. Nadir bir şey olsa bahsetmeye değmez ama airbag sahtekarlığı nadir bir durum değildir.
Bu makalemde araçtaki airbaglerin orijinal olduğunu anlama yöntemlerinden bahsedeceğim.
Orjinal airbag nasıl anlaşılır ?
Ülkemizde araçların kullanım süresi uzun ve ikinci el piyasasında ciddi bir kazaya karışmamış araç bulmanın bir garantisi yok.
Henüz 2 aylık bir araç bile airbagleri açmış olabilir. Airbagler açılınca yenisi takılana kadar gösterge panelindeki airbag işareti yanıyor.
Airbag işareti yanan bir araca müşteri bulmak zordur veya bir miktar değer kaybına razı olmak gerekmektedir.
Bu nedenle araç sahipleri patlayan airbagleri tamir ettiriyorlar veya yeni airbag ile değiştiriyorlar.
Patlayan airbagleri tamir ettirmek garantili bir çözüm değil. Bu iş kullanılmış prezervatifi yıkayıp yeniden kullanmaya benzer, pek randımanlı değil. Tamir edilen airbaglerin kaza anında iş görüp görmeyeceği belli olmaz.
Patlayan airbaglerin en garantili çözümü yetkili serviste orijinal olanı ile değiştirmektir ama modeline göre 50-100 bin gibi uçuk bir rakama razı olmak gerekebilir.
Bazı araç sahipleri patlayan airbagleri orijinal olmayan veya kalitesiz airbaglerle değiştirterek maliyeti aşağı çekmektedir.
Bazı araç sahipleri ise o kadar da uğraşmayarak patlayan airbagler için direnç attırarak beyni kandırmaktadır. Direnç atılınca araç beyini (ECU) airbag varmış zannediyor ve airbag işareti sönüyor.
Kimisi de direnç attırmak yerine airbagleri söktürüyor ve devre dışı bırakıyor. Bunu yapanlar gene direnç attıranlara veya tamir ettirenlere göre daha dürüst, çünkü bu işlem anlaşıldığı için aracı daha düşük fiyata satabiliyor.
Patlayan airbagleri tamir ettirdiğiniz zaman veya orijinal olmayan ile değiştirdiğiniz zaman ya da direnç attırdığınız zaman beyni kandırabiliyorsunuz.
Dolayısıyla arıza tespit cihazındaki taramada bu hile çıkmıyor. Eğer airbagleri temelli devre dışı bıraktıysanız kontağı çevirince kontrol için yanması gereken airbag ışığı da yanmıyor, buradan airbalerin olmadığını anlıyorsunuz.
Tamirli, orijinal olmayan, yan sanayi veya dirençli airbagleri anlamanın en garanti yolu bir airbag ustasına göstermek veya oto ekspertiz yaptırmaktır.
Klasik oto ekspertiz işleminde genellikle airbaglere bakılmamaktadır. Bu yüzden klasik ekspertiz raporunda airbaglerin orijinal, yan sanayi veya patlak olduğu çıkmamaktadır.
Bununla birlikte ekspertizde airbag e de bakan birkaç firma bulunmaktadır. Bunlardan birine detaylı oto ekspertiz yaptırırsanız airbaglerin orijinal olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Oto expertizde orjinal airbag nasıl anlaşılır ?
Airbag’lerdeki etiket, tarih, sıra numarası, barkod üzerinden ve airbaglerin fiziksel durumundan airbaglerin orijinal, çakma, değiştirilmiş ama orijinal, çakmasıyla değiştirilmiş, tamir görmüş vs olduğu anlaşılmaktadır.
Airbag patlak araç muayeneden geçer mi ?
Airbag ışığı sürekli yanıyor ise bu ağır kusurdur muayeneden geçmez. Airbag ışığını direnç atarak söndürmüşlerse muayeneden geçebilir.
Yani bir şekilde airbag ışığı söndürülebildiyse airbag patlak araç muayeneden geçebilmektedir. Dolayısıyla muayeneden geçti diye airbagler sağlam olacak diye bir şey yoktur.
Airbag kontrolü kaç para?
Airbag kontrolü 3000-5000 TL civarı paralara yapılmaktadır.
Araç ekspertiz ücreti ne kadar ?
Ekspertiz işinin kapsamına göre 3000-15000 TL civarında fiyatlar istenilmektedir.
Son olarak bir ehliyet sorusu: Seyir esnasında hava yastıkları ikaz lambasının sürekli yandığını varsayın bu durumda ne yapmak zorundasınız?
A.Tamirhaneye başvurmak
B.Aracı karayolu trafiğinden derhal uzaklaştırmak
C. Hiçbir şey, çünkü ikaz lambası sadece tamirhane için bir sinyal niteliğindedir.
Cevabınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.