Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Son kullanma tarihi yaklaşan ürünler genelde indirimli satılır. Diyelim ki fiyatı uygun olduğu için bol miktarda adblue aldınız ve birazı arttı, artan adblue’yu son kullanma tarihi geçtikten sonra kullansanız ne olur ?

Adblue’nun raf ömrü üretim tarihinden itibaren 12 aydır, yani 1 yıldır. Kullanım talimatında bu süreden sonra ürünü kullanmamanız gerektiği yazmaktadır. Fakat süresi geçmiş adblue kullanılırsa ne tür bir sorun olacağı hakkında üretici firmalar bir bilgi vermemektedirler.

Bazı kullanıcılar raf ömrü dolan adblue’nun kapağı açılmazsa 1 yıl daha sorunsuz kullanılabileceğini iddia etseler de bunun ispatı bulunmamaktadır.

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue toksik etkisi olmayan, renksiz, üre ve deiyonize su karışımından oluşan bir sıvıdır. Her ne kadar son kullanma tarihi, üretim tarihinden itibaren 1 yıl ise de kapağı açılmazsa ve uygun koşullarda saklanırsa son kullanma tarihinden itibaren 6 ay ila 1 yıl daha geçse bile bozulmadan kullanılabileceği tahmin edilmektedir. Gerçi bunun bir ispatı yoktur.

Eğer adblue’nun hem son kullanma tarihi geçmiş hem de kapağı açılmış ise artık o ürünü kullanmamak gerekir. Çünkü hava ve ışık ile temas eden adblue’da bozulma süreci daha çabuk ilerler.

Peki diyelim ki son kullanma tarihi geçmiş bir adblue’yu aracımızda kullandık, bunun olası riskleri nelerdir ?

Adblue, egzoz gazlarının çıkışına ez miktarlarda enjekte edilmekte, yüksek sıcaklıklarda amonyak ve karbonmonoksite dönüşen adblue egzoz gazındaki nitrojen oksitleri (NOx) su ve azota dönüştürmektedir.

Son kullanma tarihi geçen ve özelliği kaybolan adblue’yu aracınızda kullanırsanız karşılaşacağınız olası riskler şunlardır:

Aracınız bir süre sonra çalışmaz hale gelebilir. Çünkü aracın beyni adblue’nin işlevini, emisyon oranlarından takip etmektedir. Emisyon oranları yüksek çıkarsa araç beyni adblue tankında adblue yerine başka bir sıvı (su, kirli adblue, süresi geçmiş adblue veya idrar) olduğunu anlar ve sistemi bloke eder. Bunun sonucu olarak da araç çalıştırılamaz.

Katalitik konvertör ve SCR sistemi bozuk veya kirli adblue kullanımına karşı oldukça hassastır. Son kullanma tarihi geçmiş adblue kullanılması halinde bu sistemlerde zamanla arıza oluşabilmektedir.

SCR sistemindeki sorunlar motor gücünü düşürmekte , yakıt tüketimini artırmaktadır.

Son kullanma tarihi geçmiş adblue emisyon değerlerini yeteri kadar düşüremeyebilir. Buna bağlı olarak da motor arıza lambası yanacaktır.

Adblue ile alakalı sık yapılan yanlışlar

Daha önceden adblue olmadığı, birkaç senedir adblue kullanıldığı için araç sahipleri adblue’yu yanlış şekilde kullanabilmekte ve basit hatalar nedeniyle ciddi masraflara girmektedirler.

Bu konuda yapılan yanlışlardan birisi adblue’yu mazot deposuna koymaktır. Halbuki adblue’nun deposu ayrıdır. Mazot ile adblue karıştırıldığında yakıt sisteminin tesisatı zarar görmektedir. Eğer yanlışlıkla mazot deposuna adblue koyarsanız, aracı çalıştırmayınız, mazot deposunu olduğu gibi boşaltınız.

Bazı kullanıcılar ise boşalan adblue yerine su veya benzeri sıvılarla takviye ederek, güya adblue parasından tasarruf etmeye kalkmaktadırlar. Halbuki adblue yerine başka bir sıvı kullanırsanız katalitik konvertör ve SCR sistemi zarar görür, aracın çalışmaması riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.

Bazı kullanıcılar ise adblue uyarı ışığına aldırmıyorlar. Adblue’nun araç performansına bir etkisi olmadığı için bazı araç sahipleri adblue’nin bitmesine izin veriyorlar. Adblue bir yakıt katkısı değildir fakat bittiği zaman aracın çalışmama durumu vardır.

Yolda kalmamak için adblue tankının boş kalmaması gerekmektedir.

Adblue hangi koşullarda saklanır ?

  • Adblue raf ömrünü bazı faktörler etkilemektedir. Bu konuda şunlara dikkat etmelisiniz:
  • Açık havada, güneş gören bir yerde saklamayınız.
  • Adblue’yu hava aldırmayınız. Şişenin ağzını açtığınız zaman onu kullanmaya bakınız, ağzını tekrar kapatıp saklarsanız zamanla bozulacaktır.
  • Kendi kabında saklayınız, başka bir kaba durumunuz var ise bu kabın hijyenik olması gerekir.
  • 30 derecenin altında ve eksi 11 derecenin üstündeki hava ısısında saklayınız.

İlgili yazılar:

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Adblue kalitesi nasıl anlaşılır ?

Adblue kalitesi fark eder mi?

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue ışığı yandıktan sonra kaç km gider ?

Adblue yerine su koymak

Adblue ne işe yarar ?

22 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir