Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Fazla kilometre yapan araçlar için adblue masrafı can yakıcı olabilmektedir. Bir dizel araçta adblue tüketimi mazot tüketiminin yüzde 5-6 sı civarıdır.

Örneğin ayda 1000 litre mazot yakan bir araç 50-60 litre adblue harcamakta ve bu da yaklaşık 400-500 TL’ye tekabül etmektedir.

Şahıs araçları ayda bu kadar kilometre yapmaz ama ticari minübüsler, otobüsler, kamyonlar, tırlar faal oldukları dönemlerde bu rakamlara yakın yakıt harcamalarına sahiptirler.

Dolayısıyla adblue’yı iptal edip ayda 400-500 TL kar etmeyi düşünenler vardır. Adblue’yu iptal etmenin bazı sıkıntıları olacaktır. Örneğin muayenede esnasında sıkıntı yaşanabilecektir.

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.

Ülkemizde de Euro 6 standartlarına uyum sağlanması için bazı dizel araçlarda adblue kullanımı zorunludur.

Adblue iptali gerçekleştiren kişiler adblue iptalinin muayeneden geçeceğini iddia etmektedirler. Buna dayanakları ise muayenede araçta adblue sistemi var mı yok mu diye bakılmamasıdır.

Muayenede dikkat edilen husus “egzoz emisyon pulu”nun olmasıdır. Egzoz emisyon pulu, egzoz emisyonunu ölçtürüp, aracınızın emisyon sınırları, kabul edilen değerlerdeyse size verilen belgedir.

Yani egzoz emisyon değerleriniz kabul edilen değerlerde ise aracınızda adblue  iptal edilmiş olsa dahi muayeneden geçersiniz.

Fakat sorun şu ki adblue iptali yapılan araçların egzoz emisyonları yüksek olduğu için egzoz emisyon pulu almanız pek mümkün görünmemektedir.

Çünkü Euro 6 standartlarında egzoz emisyonu için kabul edilen sınır değerler epey düştüğünden istenilen değerlere sadece adblue sistemi ile ulaşılabilmektedir. Adblue iptal edildiğinde egzoz emisyon değerleri sınır değerlerden yüksek çıkmaktadır.

Özetlersek adblue iptali yapılan araç, egzoz emisyonu değerlerine uymadığı için muayeneden geçemez. Bu durum ağır kusur sayılır ve sadece bu kusur nedeniyle bile muayene tekrarına kalırsınız.

Adblue sistemi ne işe yarar, nasıl çalışır, iptal edilmesinin faydası, zararı nedir ?

Bilindiği üzere dizel araçlar benzinli araçlara göre yakıt tüketimi açısından daha verimlidir. Yani aynı kilometreyi mazotlu araçla, benzinliye göre daha ucuza gidersiniz.

Fakat dizel araçlar benzinlilere göre havayı daha fazla kirletmektedirler. Şimdilerde büyük şehirlerde eskisine göre solunum yolu hastalıkları ve alerjik hastalıkların daha fazla görülmesinin sebebi trafiğin artmış olmasıdır.

Avrupa Birliği ülkeleri hava kirliliğinin önlenmesi ve insan sağlığının korunması gibi gerekçelerle zaman içinde araçların zararlı egzoz salınımlarını düşürme kararı almıştır. Benzinli araçlar egzoz emisyon sınırlarının aşağı çekilmesinden pek etkilenmeseler de dizel araçlar oldukça etkilenmişlerdir.

Dizel araçlardaki dizel partikül filtresi ve katalitik konvertör gibi sistemler bu konuda yeterli olmayınca adblue sistemine geçilmiştir.

Adblue denilen şey %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf su’dur. Adblue sıvısının isim babası ve marka sahibi Alman Otomobil Endüstrisi Derneği (VDA)dır. Zaten temiz enerji, temiz hava gibi konularda Almanya başı çekmektedir.

Adblue sistemi şu şekilde çalışır:

Zararlı egzoz gazlar evvela katalitik konvertöre girer ve burada egzoz gazındaki CO gazı ve yanmamış hidrokarbonlar CO2 (karbon dioksit) gazına ve suya dönüştürülür. Ancak NOx gazları yine egzoz gazında varlığını muhafaza eder.

Ardından katalitik konvertörden çıkan gazlar bu sefer SCR sistemine girer. Gazlar SCR filtresine girmeden hemen önce üzerine AdBlue sıvısı püskürtülür ve SCR çıkışında NOx gazları %90 oranda azot ve su buharına dönüşür.

NOx gazları dediğimiz şey, egzozdaki insan sağlığına en zararlı gazlardır.

SCR’den sonra büyük ölçüde temizlenmiş egzoz gazı bu sefer dizel partikül filtresine (DPF) girer ve gazdaki bazı partiküller bu filtreye takılır. DPF’den sonra egzoz gazı araçtan atılır.

Dolayısıyla adblue’yu iptal etmeyi düşündüğünüzde tüm bu sistemin de etkileneceğini de düşünmelisiniz.

Adblue’yu iptal ettiğinizde tek sorununuz muayeneden geçip geçmemek olmayacak, katalitik konvertör ve SCR’de bundan zarar görebilecektir.

Adblue’yu iptal etmenin tek faydası, adblue’ye para vermemektir. Ancak araçta masraf çıkarsa bundan ekonomik olarak daha zararlı çıkarsınız.

Adblue sistemi olan araçlar Euro 6 standardındadır. Siz adblue’yu iptal ettirdiğinizde aracınız bu standarttan çıkmış olacaktır.

İlgili yazılar:

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Adblue kalitesi nasıl anlaşılır ?

Adblue kalitesi fark eder mi?

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue ışığı yandıktan sonra kaç km gider ?

Adblue yerine su koymak

Adblue ne işe yarar ?

33 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir