Lastik sökme takma işlemi nasıl yapılır

Lastik sökme takma işlemi nasıl yapılır

Lastik sökme takma işlemi nasıl yapılır

Lastikler standart olarak otomobillerde dört adet bulunmaktadır. Kullanılan dört yedekte bir lastik ile toplam bir araçta beş adet lastik vardır. Yedek lastiğin amacı kullanılanlardan birisine zarar geldiğinde onun yerine takılarak yolun tamamlanmasını sağlamak amacıyla yer almaktadır. Lastik değişimi aksi bir durum olmadığı sürece ülkemizde yılda iki kez yapılmaktadır.

Kış dönemi için kış lastiklerinin takılması yaz dönemi içinse yazlık lastiklerin takılması kanunen mecbur kılınmıştır. Bu sayede hava durumu nedeniyle yaşanabilecek kazaların oranının düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu işlemi kendiniz yapabileceğiniz gibi isterseniz her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz lastikçilere de yaptırabilirsiniz. İşlemin yapılması çok basittir ve 1 saatten daha kısa bir sürede tamamlanabilir.

İlk olarak bakılması gereken jantlar olacaktır. Her lastiğe özel jantınız varsa işleminizin toplam süresi 20 dakika olacaktır. Toplam kışlık ve yazlık olmak üzere 8 lastiğiniz var diyelim. Bu lastiklerin hepsi jant içerisinde yer alıyorsa lastik sökme takma işlemi daha rahat olacaktır.

Bu şekilde hazır olan lastikler için yapılması gereken kriko yardımı ile lastiklerin kaldırılması ve ilk olarak bijonların sökülerek eski lastiğin yerinden çıkarılması olacaktır. Ardından diğer lastik yerine takılarak işlem tamamlanmış olur. Bu işlem toplam gerekli ekipmanların olması halinde 20 dakika da halledilebilir. Tabi burada işlemi hızlandıran ekipman değil lastiklerde hazır bulunan jantlardır. Bu noktayı unutmamak gerekiyor.

Ancak herkeste yedek lastik olmasına rağmen jant bulmak mümkün olmuyor. Bu genelde arabasına dikkatle kullanan sürücüler için gerekli olan bir özelliktir. Boşta olan lastiklerin janta geçirilmesi gerektiğinde işlem daha uzun sürmektedir. Bu konuda bir lastikçiden yardım almanız sizler için daha mantıklı bir tercih olacaktır. İlk olarak eski lastikler çıkarılacak. Otomatik lastik çıkarma ile jant ile lastik birbirinden ayrılacaktır.

Ardından ise yeni lastik janta takılacaktır. Tabi bu işlem yaparken artık şamyel kullanılmadığı için jant ile lastiğin birleştiği noktaya ilaç sürülmesi gerektiğini unutmayın. Bu havanın lastiğin içinde kalmasını ve durduğu yerde havanın inmesinin önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

Lastik ile jant birleştikten sonra dikkatli bir şekilde jant tekrar arabaya takılmalıdır. Tabi takma işleminin sağlıklı olduğunu mutlaka kontrol etmeyi unutmamalısınız. Kontrol işlemi araç doğru şekilde krikodan indirildikten sonra elle yapılmalıdır.

Unutmadan eklememiz gereken bijonların fazla sıkılmaması gerektiğidir. Çünkü daha sıkı olması için fazla zorlanması halinde kırılma riski olabilir. Bu da yolda herhangi bir kasiste veya çukurda beklenmedik bir soruna neden olabilir. Dediğimiz gibi lastik değişimi yılda iki kez yapılması mecbur hala gelmiştir. Birçok insan bu işlem için lastikçilerden yardım almayı tercih ediyor. Çünkü bu sayede işlem daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapılmış oluyor. Bu noktada unutulmaması gereken lastikler basit gibi görünse de aracı yolda tutan ve yol tutuşunun verimli olmasını sağlayan en önemli parçalar olduğunun unutulmaması olacaktır.

27 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir