Motor yağ yakması tamiri fiyatı

Motor yağ yakması tamiri fiyatı

Motor yağ yakması tamiri fiyatı

Motor yağ yakması tamiri fiyatı , tamir için yapılacak işlemin cinsine ve aracın marka, modeli, yılına, hasarın boyutuna göre değişmektedir. Bu makalede 2024 yılı rakamlarına göre yaklaşık olarak motor yağ yakması tamiri fiyatının kaç TL civarında olacağı hakkında bilgiler verilecektir.

Araçta normalden fazla bir yağ eksiltmesi var ise araç sahibinin öncelikle; araçta yağ yakması sorunu mu var yoksa dışarıya sızıntı kaynaklı bir yağ eksiltmesi mi var bunu tespit etmesi gerekmektedir. Motorda yağ yakması sorunu olması genellikle motor parçalarının hasarından kaynaklıdır ve düzeltmesi masraflıdır. Yağ eksiltmesi sorunu yağ yakmaktan değil de yağ kaçağından kaynaklanıyor ise tamiri daha kolay ve daha az masraflıdır.

Yağ kaçağı neden olur ?

Motor yağı, yağ tapasından, valflerden, yağ soğutucu borularından, hasarlı contalardan, karter havalandırma sisteminden sızabilir, ayrıca yanlış motor yağı seçimi, yağ filtresinin gevşek takılması, motor yağının fazla koyulması gibi sebeplerle (motor yağını fazla koyarsanız conta ve keçelere baskı yaparak sızdırma yapar) de yağ kaçağı olabilir.

motor keçesi
motor keçesi

Yağ eksiltmesi bu sebeplerden kaynaklanıyorsa bu tür şeylerin tamiri kolay ve masrafı düşüktür. 2024 yılı itibariyle 1000 TL-10000 TL civarına bu tür sorunlar halledilebilir. Fakat yağ yakması dediğimiz hadise motor parçalarının aşınması, hasar görmesi kaynaklıdır.

karter tapası
karter tapası Fotoğraf kaynağı LİNK

 

Eğer araçtaki yağ eksiltmesi yağ yakması kaynaklı ise motor yağ yakması tamiri için motorun inmesi ve hasarlı parçaların değiştirilmesi, bazı kısımların taşlanması, düzeltilmesi gerekir. Bazı araçlarda motor yağ yakması tamiri fiyatı 50-100 bin TL fiyatları bulabilmekte, hatta geçebilmektedir. (Büyük başın derdi de büyük olur)

Motor yağ yakması tamiri fiyatını belirleyen faktörler

Aracın marka ve modeli: Aracın marka ve modeli motor yağ yakması tamiri fiyatını belirgin şekilde etkileyen bir faktördür. Çünkü tamir için gerekli parçaların bedeli aracın marka ve modeline göre belirlenmektedir. Aracın modeli yüksek ise işçilik ücreti de artmaktadır. Çünkü yağ yakan araçtaki değer kaybı kısmen araç değeriyle de orantılıdır.

Örneğin 200 bin TL’lik bir araç yağ yakması nedeniyle yaklaşık 10-20 bin TL değer kaybı yaşıyorsa, Bir milyon TL’lik araç yağ yakması nedeniyle 50-100 bin TL değer kaybı yaşamaktadır. Dolayısıyla yüksek modelli aracın tamir edilmesiyle ile araç sahibinin kazancı daha yüksek olduğu için usta ondan daha yüksek meblağ talep eder.

Hasarın boyutu: Aracın yağ yakmasının sebebi bir veya birkaç contanın yıpranması veya yağ filtresinin tıkanması gibi basit sebepler olabileceği gibi motor rektefiyesi gerektiren ciddi bir hasar da olabilir. Bu nedenle motor yağ yakması tamiri fiyatı sorunun boyutu ve tamir isteyen parça miktarı ile orantılıdır.

Makalemin devamında motorun yağ yakma nedenlerine değineceğim. Eğer motor yağ yakıyorsa aynı zamanda araçta performans düşüklüğü, yakıt masrafının artması veya bazı ciddi arıza riskleri gibi şeyler de söz konusu olabilmektedir.

Mesela katalitik konvertör arızası riski gibi pahalı arızalar motor yağ yakması tamiri için yapılan kontrollerde ortaya çıkabilmektedir. Yani tamirhaneye sadece yağ yakması sorunu çözmek için girip daha sonra başka sorunları da keşfedebilirsiniz.

katalitik konvertör1
katalitik konvertör

Bunlar da elbette motor yağ yakması tamiri fiyatını artıran şeylerdir. Öte yandan motor yağ yakması tamirinden evvel sorunun ne kadar ciddi olduğunu kestirmek önemlidir. Eski araçlarda motor parçalarında zamana bağlı olarak meydana gelen yıpranmaya bağlı olarak yağ yakması görülebilmektedir.

Bir noktaya kadar tamir etmek yerine “gittiği yere kadar gitsin” demek de mantıklı olabilmektedir. Çünkü araç eski olunca değişecek parça da çok oluyor, uğraş gerektirdiği için işçilik ücretine bağlı olarak motor yağ yakması tamiri fiyatı artıyor ve elde edilen faydaya göre yapılan masraf fazla olabiliyor.

Bunun yerine duruma göre motor yağ yakması tamirini biraz erteleyip gerekirse motor yağının eksilmesini azaltıcı bazı basit tedbirler almak ve motor yağ yakması tamiri masrafından daha az miktarda iskonko yaparak aracı satmak da mantıklı olabilmektedir.

*HEMEN OKU: Motor yağ yakmayı önleyen katkı yorumları

Bazen de yağ yakmanın sebebi ufak bir sebep olabiliyor fakat tamirci motor yağ yakması tamiri fiyatını artırmak için işlemleri şişirebiliyor. Dolayısıyla motor yağ yakması tamiri işine girişmeden evvel sorunun büyüklüğü hakkında biraz fikir sahibi olmanızda yarar var.

İşçilik ücretleri: Usta motor yağ yakması tamiri için ne kadar zaman ayırdıysa, bu işlem için ne kadar zorlandıysa fiyatı belirlerken de bunları dikkate alacaktır. Motor yağ yakması tamiri için motorun inmesi gerekiyor mu, ufak parça değişimleri haricinde ustalık ve zaman harcanması gereken işlemler var mı, bunlar motor yağ yakması tamiri fiyatını işçilik ücreti yönüyle etkilemektedir.

Yağ eksiltme sorunu henüz eski model olarak tarif edilemeyecek birkaç senelik araçlarda da bazı sebeplere binaen görülebilmektedir. Makalemde bunlara da değineceğim.

Yağ yakan motor bitik mi?

Bazı insanlar “kesin” konuşmayı sever. Örneğin aracın yağ yakmaya başlaması genellikle aracın yaşı ile alakalı olduğundan yağ yakan aracın motor ömrünün azaldığı kanaatine varırlar. Bu kısmen doğru bir tespit olmakla birlikte yağ yakan bir araç için aracı incelemeden “motoru bitik” diye tespit yapmak doğru değildir.

Motorun bitik olup olmadığını veya motor performansının ne durumda olduğunu gösteren testler var.

Birincisi; motor kompresyon testi diye bir şey var, silindirlerin yakıtı sıkıştırabilme yeterliliğini ölçüyor. Zamanla contalar, pistonlar, piston gömlekleri vs aşınıyor ve bu aşınma nedeniyle motorun performansı azalıyor. Dolaylı olarak hasarlı motorlar yağ yakma eğiliminde de oluyorlar.

Motorun ne durumda olduğunu en iyi motor kompresyon testi verir. Basit bir testtir. Aracın yağ yakma boyutu hakkında fikir verebilir.

motor kompresyon testi
motor kompresyon testi

İkincisi; ekspertiz firmalarının raporlarında motor performansını yüzde ile gösteren bir testtir. Motor performans testi motordan çıkan gücü ölçer ve olması gereken ile kıyaslayarak yüzdelik bir sonuç verir. Örneğin 90 beygir gücünde olan aracın gücü ölçülür, 70 beygir, 88 beygir, 85 beygir gibi fiili gücü test edilir ve buna göre motor performansı tahmin edilir.

motor performans testi (dyno testi)
motor performans testi (dyno testi)

Bu iki test motorun bitik olup olmadığı, rektefiye gerekip gerekmediği, motorun ne durumda olduğu hakkında fikir verir. Sadece yağ yakması ile bir motorun bitik olduğu söylenemez. Fakat bazı yağ yakan motorlar bitiktir ve ancak motor rektefiyesi ile yağ yakmasına çözüm getirilir.

Motor rektefiyesi yağ yakması tamiri işleminin en kesin ama en masraflı çözümüdür. Bazen motor rektefiyesi gerekmeden de motor yağ yakması sorunu çözülebilmektedir.

Motorun yağ yakması ne demek ?

Araç motor yağını yakıt olarak kullanmıyor. Araçta yanıp güç üreten tek şey yakıttır. Yağ yakma tabiri motor yağının motorun yüksek sıcaklığı nedeniyle işlevini kaybetmesi için kullanılmaktadır. Yağ yakan aracın asıl sorunu yağ masrafının artması değildir.

Motorun yağ yakması demek motor performansının ve ömrünün azaldığı anlamına gelir. Aracın en önemli parçası motor olduğuna göre motor yağ yakıyorsa aracın değer kaybı da fazla olmaktadır. Normalde motor yağı zaten yüksek sıcaklıklara dayanıklı üretilmiştir. Bu sebeple araçta bir sorun yok ise motor yağ yakmasından söz edilemez.

Mesela ne gibi bir sorundan bahsediyorum; Örneğin araca uygun olmayan bir motor yağı kullandıysanız, numarası yanlış ise yağlama özelliğini daha çabuk kaybeder ve yüksek sıcaklıkta yağ yanar. Veya aracı çok agresif ve yüksek devirde kullanma alışkanlığınız olabilir.

Otomobil üreticileri motor yağlarını tavsiye ederken ortalama bireylere hesap ederler. Siz kanınız hızlı akan ve aracı sürekli yüksek devirde kullanan biriyseniz motor yağı motorun yüksek sıcaklığına dayanmayabilir. Kamu araçları ve şantiye araçları hor kullanıldıkları için yağ yakma sürecine daha çabuk girebilirler. Örneğin sürekli 180-200 hızda giden makam araçları periyodik bakımları düzgün yapılsalar dahi daha kısa sürede yağ yakan araç sıfatına erişirler.

Motor yağ yakması sebepleri

Kötü motor yağı ve özensiz periyodik bakım: Periyodik bakım demişken aracın bakımlarını yetkili servislerde değil de en ucuza yapan yerlerde yaptırma alışkanlığı da motorun yağ yakmasının dolaylı sebeplerindendir. Bir yer çok ucuza motor yağı değişimi yapıyorsa aracınıza uygun numaralı motor yağı yerine sahte yağ kullanıyor olabilir. Ülkemizde motor yağı sahteciliği yaygındır.

Ayrıca periyodik bakımı çok ucuza yapan yerler sadece motor yağı ve filtresini değiştirmeyi bakımdan sayıyor. Halbuki periyodik bakımlarda değişmese bile kontrol edilmesi gereken parçalar var. Basit bir valf, conta yıpranması, periyodik bakımda fark edilmezse daha sonradan yağ yakma veya değişik başka sorunlar olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Motor soğutma sistemi arızası: Eğer motor soğutma sisteminde bir sorun var ise araç sürekli hararet yapmaya meyilli ise bir süre sonra motor yüksek sıcaklık nedeniyle yağ yakmaya başlayabilmektedir.

Eksik yağla araç kullanmak: Yağ lambası yanıkken aracı kullanmaya devam etmek veya periyodik bakımı geciktirmek gibi alışkanlıklarınız var ise yetersiz motor yağı ile aracı kullandığınız için motor sıcaklığı yükselecek ve yağ yakmaya başlayacaktır.

PCV valfi arızası: Yeni nesil araçlarda PCV denilen bir sistem bulunmaktadır. Açılımı Pozitif Karter Havalandırma olan bu sistem krank karterindeki basıncın tahliyesini kontrol etmektedir. Bu valf bozulursa, kapalı kalırsa krank karterinde basınç birikir ve yağ segmanlardan ve contalardan sızar ve yanar.

pcv valfi
pcv valfi

Turbo sorunları: Turboşarjlı motorlarda, turbo contalarındaki sorunlardan veya aşırı yağ basıncından dolayı yağ sızıntısı veya yağ yakması sorunu meydana gelebilmektedir.

Aracın yaşlı olması: Motor yağ yakma sebeplerinin en yaygını ise motor parçalarının zamana bağlı olarak aşınmasıdır. Bu aşınma sonucu pistonlar üzerindeki segmanlar gevşer ve yağ pistonlar üzerine çıkar. Piston segmanları ve sübaplar yanma odasına sızıntıyı engelleyen, giriş çıkışı kontrol eden parçalardır. Bunlar yıpranırsa yanma odasına motor yağı sızar ve yanar. Araç üreticileri araçlarını belli bir süre dayanacak şekilde üretmektedirler. Ne kadar iyi bakarsan bak bir zaman sonra bahsettiğim aşınma gerçekleşecek ve yanma odasına sızan yağ yanmaya başlayacaktır.

Aracın LPG’li kullanımı: LPG’nin motora zararı olmaz diyorlar ama tam olarak öyle değil. LPG motor sıcaklığını fazla yükselttiği için LPG’i araçlarda sübap erime şikayetleri daha erken başlamaktadır. Bu da motorun yağ yakmasına neden olmaktadır. Motor rektefiyesi işlemi zamana bağlı olarak yıpranan, işlevi azalan motor parçalarının yenilenmesidir. Yukarıda motor kompresyon testinden söz etmiştim, bu test aracınızın motor rektefiyesi gerekip gerekmediğine karar vermenizi kolaylaştıran bir testtir. Motor rektefiyesi işlemi yağ yakma sorununa iyi geldiği gibi motor performansını da artırmaktadır.

Yağ yakan araç nasıl anlaşılır ?

Bir aracın yağ yaktığını aşağıdaki kriterlerden kolayca anlayabilirsiniz.

Egzozdan mavi duman çıkması: Yağ yanınca egzoz dumanına mavimsi bir renk verir. Ayrıca egzoz kokusunu daha kötü yapar.

egzozdan mavi duman çıkması
egzozdan mavi duman çıkması

Yağ seviyesinin çabuk azalması: Eğer aracın motor yağı seviyesi henüz periyodik bakım gelmeden düşüyor ve yağ lambası yanıyor ise araç ya yağ yakıyordur veya yağ sızdırıyordur.

Buji ömrünün kısalması: Bujilerin tahmini bir ömrü vardır. Zamanı gelmeden önce isleniyorsa, araçta ateşleme sorunları oluyorsa bu motor yağı sızıntısından olabilir.

Yağ yakan araç nasıl anlaşılır (Teknik yöntemler)

Araçlardan çok anlamıyor olabilirsiniz. Bir aracın yağ yaktığını daha kesin tespit etmek için ustaya götürdüğünüzde aracın yağ yaktığı aşağıdaki şekilde anlaşılır:

Motor kompresyon testi: Bu testten makalemin başında da bahsetmiştim. Araçta yağ yakma sorununu ve bu sorunun boyutunu tahmin etmeye yarayan bir testtir. Ayrıca motor yağ yakması tamiri için motor rektefiyesi gerekip gerekmediği hakkında fikir verir.

Piston segmanlarının ve valflerin kontrol edilmesi: Motor yağı sızdırabilecek parçalar aşındıysa dolayısıyla yağ yakması da söz konusudur.

piston segmanları
piston segmanları

Bujilerin kontrol edilmesi: Bujiler kontrol edildiğinde isli çıkarsa yanma odasına yağ sızıyor demektir.

PCV sisteminin kontrol edilmesi: PCV valfi, hortumlar kontrol edilir, bir tıkanıklık ve arıza var mı diye bakılır.

Aracım yağ eksiltiyor ama duman yok acaba neden ?

Araçta yağ eksiltmesi var ama egzoz dumanında bir farklılık göremiyorsanız, muhtemelen yağ yakması sorunuyla değil de yağ kaçağı sorunu ile karşı karşıyasınız.

Araçta yağ eksiltmesi aşağıdaki sebeplerden olabilmektedir:

Hasarlı contalar

Periyodik bakımların önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Periyodik bakım sadece yağ ve filtre değişiminden ibaret olursa, araçta gerekli kontroller yapılmazsa bir süre sonra conta hasaları nedeniyle yağ sızıntısı sorunları baş gösterebilecektir.

valf kapağı contası
valf kapağı contası

Conta, motorun iki farklı parçası arasında bir sızdırmazlık sağlayan kauçukla kaplanmış çelik veya alüminyumdan yapılmış minik bir parçadır. Conta ömrü periyodik bakımı iyi yapılmış araçlarda 100 bin kilometreyi geçer. Ancak her şeyin olduğu gibi contaların da bir ömrü vardır ve contanın yıpranması motor yağının sızdırmasına sebep olabilir.

Yağ sızıntısına neden olabilecek contalar şunlardır:

Subap kapağı contası: Bu kauçuk conta motor silindirlerinin üzerinde bulunur. Supap kapağı contasında yağ sızıntısı varsa, bujileriniz yağla dolabilir, bu da genellikle bujilerin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir .

Zamanlama kapağı contası: Zamanlama kapağı contası, motor ön kapağı contası olarak da bilinir, motorun ön tarafında bulunur. Buradaki yağ, zamanlama kayışının yağlanmasına yardımcı olur, bu nedenle bu conta sızıntısı hemen giderilmezse, zamanlama kayışı değişimine ihtiyaç duyma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yağ karteri contası: Bu conta, motorun alt kısmı ile yağ karteri arasında bulunur ve yağ motordan çıkarken yağı toplar. Bu conta sızdırıyorsa, aracınızın altındaki zeminde bir yağ tabakası, motordan gelen yanık kokusu veya duman fark edebilirsiniz.

Yağ filtresinin tıkanması

Yağ motorda hareket ederken toz ve döküntü toplar. Yağ filtresi bu kirleticileri temizler. Yağ filtresi birkaç nedenden dolayı sızıntılara neden olabilir:

Tıkanmış olabilir: Zamanla filtre bozulur ve kirlenir, bu da filtreyi tıkayabilir ve yağın sızmasına neden olabilir. Gevşemiş olabilir: Basınç yağ filtresinin gevşemesine ve yağ sızıntısına neden olabilir.

Kapağı hasar görmüş olabilir: Bazen filtre kapakları çatlayabilir veya yağ değişim teknisyenleri onları geri takmayı unutabilir. Bu durumda, yeni bir kapağa ihtiyacınız olacak. Yağ filtresinden sızıntıları önlemek için, yağ filtrenizi en azından her iki yağ değişiminde bir değiştirin . Yağ değişimleri arasında sızıntı varsa, yağ filtrenizi kontrol edin (veya tamircinizden sizin için yapmasını isteyin).

Krank mili contası hasarı

Motorun içinde dönerek güç sağlamaya yardımcı olan krank milinin iki contası vardır: biri motorun önünde, diğeri arkasında. Bu contalar bozulmaya başlarsa, bir yağ sızıntısı fark edersiniz. Krank mili contası yağ sızıntıları hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır:

Ön krank mili contasına ulaşmak genellikle daha kolaydır ve bu nedenle değiştirilmesi daha az masraflıdır. Ön krank mili contası sızdırıyorsa, motorun ön tarafına doğru yağ görebilirsiniz. Arka krank mili contasına erişim daha zordur ve bu nedenle değiştirilmesi daha pahalıdır. Burada bir sızıntı varsa, yağın aracın kabinine doğru, motor ve şanzıman arasında daha fazla olduğunu fark edeceksiniz.

Önemli bir hatırlatma: Araca maksimum seviyeden fazla motor yağı koyulduğunda fazla yağın yaratacağı ekstra basınç nedeniyle yukarıda bahsedilen contalar daha kısa sürede hasar görür.

Yağ yakan motor nasıl tamir edilir ?

Motor yağ yakması tamirinde önemli bir kriter motorun inip inmeyeceğidir. Motor inecek derecede bir hasar varsa haliyle masraf da çoğalmaktadır. Çünkü motor inmesi işçilik ücretini ciddi derecede artırır.

Yağ yakan motor tamiri için uygulanan bazı işlemler şunlardır:

  1. Silindir kapağı contası değişimi: Silindir kapak contası, silindir kapağı ile motor bloğu arasındaki sızdırmazlığı sağlayan parçadır. Motorun hararet yapması nedeniyle bu parça yanabilir. Eğer silindir kapağı contası değişecekse ayrıca kapağın taşlanması (eğriliğin düzeltilmesi) de gerekebilir.
  2. Subap değişimi: Subaplar yanma odasına giriş çıkışı kontrol eden parçalardır. Emme subabı hava ve yakıtın silindire alınmasını kontrol eder. Egzoz subabı ise silindirdeki yanmış gazı atmaya yarar.
  3. Subap gaydı değişimi: Araçtaki motor kısmındaki supapların yerleştirildiği bu supapların uzatılmasına yarayan metal uzantılara supap gaydı denmektedir. Her ne kadar bu parça dayanıklı metalden yapılmış olsa da zamanla yıpranmaktadır.
  4. Segman atmak: Motorun alt bölümüyle üst bölümü arasında gaz geçişini önleyen esnek metal parçaya segman denir. Motorun yağ yakmasının yaygın sebepleri bu parçanın aşınmasıdır. Segman yenilenmesine segman atmak denir.
  5. Rektefiye: Motor yağ yakması tamiri işleminin en esaslısı motor rektefiyesidir. Motor rektefiyesinde yağ yakması da dahil olmak üzere aracın bir çok sorununa çözüm getirilir. Rektefiye işleminde piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri düzeltilmektedir. Fakat işçilik veya parça değişimleri açısından pahalı bir işlemdir. Motor rektefiyesinin alternatiflerinden birisi yarım motor yaptırmaktır. Yarım motor gömlek ve piston hariç üst motor ekipmanlarının değiştirilmesidir. Bir de yarım rektefiye tabir edilen bir işlem var. Rektefiye işleminin kapsamı daha dar tutulursa, daha az işçilik, daha az parça değişimi olursa buna da yarım rektefiye diyorlar.

Motor yağ yakması tamiri fiyatları

Sübap değişimi fiyatları

Sübaplar genellikle takım olarak değişir yaklaşık olarak 2-3 bin TL parça masrafı, 3-4 bin TL civarı işçilik ücreti istenebilir. Eğer taşlama işlemi de yapılacak ise 1-2 bin TL de bunun işçiliği tutar.

Silindir kapağı contası değişimi fiyatları

Silindir kapağı contası değişimi 7 bin-15 bin TL civarına malolur.

Segman atma fiyatı

Segman atma fiyatları 15 bin -40 bin TL civarındadır.

Subap gaydı değişimi fiyatı

Subap gaydı değişimi fiyatı parça + işçilik 3-7 bin TL civarındadır.

Motor rektefiye fiyatları

Fikir vermek açısından aşağıda bir liste sunulmuştur.

Yorum alanında marka model belirterek arabanızın motor rektefiye fiyatını sorabilirsiniz. YORUM ALANINA GİT
Marka Fiyat
Opel Astra G motor rektefiye Fiyatları 20.000 – 50.000₺
Tofaş motor rektefiye fiyatları 2021 15.000 – 30.000₺
Clio 1.4 motor rektefiye fiyatları 20.000 – 40.000₺
Ford Focus 1 motor rektefiye fiyatları 20.000 – 50.000₺
BMW e36 3.20i motor rektefiye fiyatları 30.000 – 80.000₺
Hyundai getz motor rektefiye fiyatları 20.000 – 40.000₺
BMW 520d motor rektefiye fiyatları 30.000 – 70.000₺
Hyundai accent yumurta kasa motor rektefiye fiyatları 20.000 – 50.000₺
Lada Samara motor rektefiye fiyatları 20.000 – 35.000₺
Transporter motor rektefiye fiyatları 30.000 – 60.000₺
Honda civic motor rektefiye fiyatları 25.000 – 60.000₺
Ford fiesta 1.4 tdci motor rektefiye fiyatları 25.000 – 60.000₺
Fiat uno motor rektefiye fiyatları 20.000 – 40.000₺
BMW x5 motor rektefiye fiyatları 30.000 – 80.000₺
Ford Escort motor rektefiye maliyeti 25.000 – 70.000₺
Fiat Albea motor yenileme fiyatı 25.000 – 45.000₺
BMW 3.16 motor rektefiye fiyatları 30.000 – 60.000₺
 

 

Yarım rektefiye yapılarak yukarıdaki maliyetlerin yaklaşık üçte birine kadar düşürmek mümkün olabilmektedir. Yağ yakma sorunun daha başka bir çözümü, eğer aracın motoru tamamen bitikse, rektefiye ile düzelmiyorsa sandık motor taktırmak alternatif bir çözümdür.

Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir