Audi A3 1.6 TDİ kaç litre yağ alır ?

Audi A3 1.6 TDİ kaç litre yağ alır ?

Audi A3 1.6 TDİ kaç litre yağ alır ?

Bu makalede 1.6 motora sahip TDİ özellikli Audi A3 araçların kaç litre yağ aldıklarını ve değişim periyotlarını açıklayacağım.

Merak edenler olabilir diye;

  •  TDİ ne demek ?
  • Hangi araçlarda TDİ motor bulunur ?
  • Audi A3 yağ eksiltme sorunu nasıl çözülür ?
  • Audi A3 1.6 TDİ ne kadar yağ eksiltmesi normaldir ?
  • Audi A3 1.6 TDİ aracın yağ yaktığı nasıl anlaşılır ?
  • Yanlışlıkla motor yağını fazla koyarsak ne olur ?
  • Fazla koyulan motor yağını nasıl boşaltabiliriz ?
  • Arabanın motor yağını değiştirmeyi bir iki ay geciktirsek sorun olur mu ?
  • Motor yağındaki harf ve rakamlar neyi ifade ediyor ?
  • Motor yağı satın alırken en çok neye dikkat etmeliyiz ?
  • Bakım zamanı sadece motor yağı değiştirsek filtre değiştirmesek olur mu ?
  • Motor yağı değiştirmenin yakıt tüketimine bir katkısı olur mu ?
  • Audi A3 araçlarda, triger değişimi, ağır bakım, şanzıman yağı kaç km’de değişir ?
  • Ön takım, alt takım nedir, bunların da periyodik bakımı var mı ?
  • Audi A3 service due ne demek ?
  • Audi A3 yağ seviyesini kontrol edin uyarısı neden gelir ?

Audi A3 yağ bakım sıfırlama nasıl yapılır gibi sorulara cevap vereceğim.

 

Audi A3 1.6 tdi kaç litre yağ alır ?

 

Modeli: Audi A3 Cabriolet, 8P7

Üretim Yılları: 2009-2013

Tip: A3 1.6 TDI (77 kW)

Motor: CAYC

Kaç litre yağ alır : 4,3 litre

Yağ değişim aralığı: 30 bin km veya 24 ay

Motor yağı numarası: 0W-30, alternatif olarak 5w-30

 

Modeli: Audi A3, 8P

Üretim Yılları: 2009-2013

Tip: A3 1.6 TDI (66 kW)

Motor: CAYB

Kaç litre yağ alır : 4,3 litre

Yağ değişim aralığı: maksimum 30 bin km veya 24 ay

Motor yağı numarası: 0W-30, alternatif olarak 5w-30

 

Modeli: Audi A3, 8P

Üretim Yılları: 2008-2013

Tip: A3 1.6 TDI (77 kW)

Motor: CAYC

Kaç litre yağ alır : 4,3 litre

Yağ değişim aralığı: maksimum 30 bin km veya 24 ay

Motor yağı numarası: 0W-30, alternatif olarak 5w-30

 

TDİ ne demek ?

TDI’daki ‘D’ harfinin dizel anlamına geldiğini düşünebilirsiniz ama durum böyle değil.

TDI, Turboşarjlı Doğrudan Enjeksiyon anlamına gelir. Doğrudan enjeksiyon, yakıtın emme manifoldu aracılığıyla iletilmek yerine doğrudan aracın silindirine püskürtülmesidir.

Doğrudan enjeksiyonlu dizel motorlar, eski tip motorlara göre daha verimli olma eğilimindedir ve daha az kurum üretirler.

Volkswagen TDI’yi sadece dizel motorlarına uygulasa da, benzinli motorlar da doğrudan enjeksiyon teknolojisini kullanmaya müsaittir.

 

Hangi araçlarda TDI motor bulunur?

TDI teknolojisi VAG grubu bir çok araçta, örneğin Audi, Seat ve Skoda dahil olmak üzere VW Grubu araçlarda kullanılmaktadır.

Volkswagen Polo , Seat Ibiza ve Skoda Fabia gibi daha küçük hatchback’ler TDI motor kullanan ilk araçlardır.

TDI motor kullanan diğer araçlar Volkswagen Golf , Seat Leon , Skoda Octavia ve Audi A3’tür.

Bu örnekleri Volkswagen Arteon , Skoda Superb gibi büyük sedanlarda ve A6, A7 ve A8 gibi çeşitli Audi modelleri takip etmiştir.

Performans odaklı Audi S modelleri olan S4 ve S5’te de TDI gücü kullanmaktadır.

 

Audi A3 yağ eksiltme sorunu nasıl çözülür ?

Audi A3 aracınız yağ eksiltmeye başladıysa bunun yaygın olarak birkaç sebebi bulunmaktadır:

Aracın yaşı ilerlediyse pistonlar, piston segmanları ve biyel kolları aşınmış olabilir. Bunlar değişebilen, tamir edilebilen parçalardır.

Yağ eksiltmesinin diğer bir sebebi motor yağının depolandığı krank karterinden sızıntı olmasıdır. Bu durum kontrol edilmelidir.

Aracın motoru içinde valfler ve valfleri tutan contalar bulunur. Bu contalar hasar gördüyse yağ sızıntısı olabilir. Yağ sızıntısının kaynağı silindir kapağı contası da olabilir. Bu contalar değişirse yağ eksiltmesine çözüm olabilir.

Eğer aracınızın periyodik bakımını ucuz yapan yerlere yaptırıyorsanız markasız motor yağı kullanmış olabilirler. Markasız motor yağını ömrü daha kısadır ve daha çabuk eksilir. Sahtecilik riskine karşı periyodik bakımları güvenilir yerlerde yaptırın veya en azından motor yağı ve filtresini kendiniz satın alın.

Eğer soğutma sisteminde bir sorun varsa motor sürekli hararet yapar ve yağ çok ısındığı için özelliğini çabuk kaybeder.

 

Audi A3 1.6 TDİ ne kadar yağ eksiltmesi normaldir ?

Aslında daha az eksiltir ama bazı araçlarda 1500 kilometrede 1 litreye kadar yağ eksiltmesini normal karşılamak gerekir. Bu miktardan fazla eksiltme varsa yağ eksiltmesi var demektir. Aracın marka, model ve yıl bilgilerine göre normal karşılanabilecek yağ eksiltme miktarı değişebilmektedir.

 

Audi A3 1.6 TDİ aracın yağ yaktığı nasıl anlaşılır ?

Yağ yakma dediğimiz hadise aslında yağın yanması değildir. Yağ yakıt olarak kullanılmaz. Bununla birlikte motor yağının araca uyumlu olmaması, numarasız, markasız olması ve araçta yukarıda sayılan sorunların olması “yağ yakma” denilen soruna neden olmaktadır.

Araç yağ yakarsa bunu egzoz renginin değişmesinden anlarsınız, mavi duman atmaya başlar.

İlgili yazı: Motor yağ yakması tamiri fiyatı

 

Yanlışlıkla motor yağını fazla koyarsak ne olur ?

Motor yağının vazifesini tam olarak görebilmesi için ne az, ne de fazla miktarda olması lazımdır. Eğer motor yağını az koyarsanız motor parçaları yeterince yağlanmayacağı için aşınır ve motorun ömrü kısalır.

Araca gereğinden fazla motor yağı koyarsanız da zararı olur. Bazen ustalar aracın kaç litre yağ aldığını tam bilmeden fazla motor yağı koyuyorlar.

Ustalar fazla motor yağı koyunca “nasılsa fazlalığını atar” diye müşteriyi teselli ediyorlar ama bu fazlalığını atma süreci de sıkıntılı bir süreçtir. Çünkü gereğinden fazla olan motor yağı kendine çıkacak bir çıkış yolu arar ve bu esnada yağ basıncı yükselir, contalara baskı uygular, keçelerden sızıntı yapmaya çalışır.

Gereğinden fazla olan motor yağı tahliye sürecinde sızdığı yerleri tahrip eder. Bu birinci zararı.

İkinci olarak gereğinden fazla olan motor yağı bulunduğu yerden başka yerlere sızdığı için gittiği yerleri kirletir ve kirlettiği parçaların işlevlerini azaltır. Bu da ikinci zararı.

Üçüncü olarak krank miline temas ettiği zaman hareketli olan bu parça motor yağını köpürtür ve işlevini, ömrünü kısaltır. Yani siz motor yağını gereğinden fazla koyarsanız zamanından evvel yağ eksiltmesi sorunu yaşayabilirsiniz.

Fazla koyulan motor yağını nasıl boşaltabiliriz ?

Motora gereğinden fazla yağ konması veya kirli, eskimiş yağın boşaltılması gerekliliği bilinen bir şey ve bu yağı boşaltmak için yağ deposunun kapağını açmak yeterli. Fakat yağı boşaltmak için arabayı kaldırmak lazım. Dolayısıyla araca fazla motor yağı koyan servise bir de boşalttırmak için uğramak zorunda kalırız.

Arabanın motor yağını değiştirmeyi bir iki ay geciktirsek sorun olur mu ?

Bir Audi A3 1.6 TDİ aracınız varsa motor yağı değiştirme zamanlamasını bir gün bile geçirmenizi tavsiye etmem, çünkü geciktiğiniz her gün motorun ömründen yemiş olursunuz.

Motordaki aşınmalar çok ufak ufak olan ve uzun zamanda gerçekleşen hasarlardır. Bu sebeple belki 3-6 ay bile motor yağı değiştirseniz motor arıza lambasını yakacak kadar belirgin bir arıza olmayacaktır.

Fakat bu minik aşınmalar motorun ömrünü yer. Uzmanlar 2 hafta veya 1 aylık bir gecikmenin pek bir sıkıntı yaratmayacağını söylüyor. Bunun kilometre karşılığı olarak 500 kilometre veya 1000 kilometre ekstradan yol alsanız sorun olmaz diyorlar. Fakat geciktirmenin karlı bir iş olmadığını belirteyim.

Motor yağındaki harf ve rakamlar neyi ifade ediyor ?

Audi A3 1.6 TDİ araçlarda ilk 150 bin kilometreye kadar 0w-30 veya 5w-30, 150 bin kilometreden sonra ise 5w-30 kullanılır.

Tireden önceki 5w kış (winter) şartlarındaki yağın inceliğini gösterir. 5 ince ise 0 daha ince, 10 ise 5 ten kalındır kış şartlarında.

motor yağı numaraları
motor yağı numaraları

Tireden sonraki 30 ise 100 dereceden sonra motor yağının yüksek sıcaklığa karşı kendini koruyabilmesi, aşırı incelme baskısına karşı koyabilme gücünü gösterir.

Rakam ne kadar düşük ise motor yağı o kadar akışkandır, rakam arttıkça akışkanlık azalır. Audi A3 1.6 TDİ araçlarda kullandığımız 0w-30 ve 5w-30 gibi yağları ince olarak değerlendirebiliriz.

Yeni nesil araçlarda motor parçalarının arası daha dar oluğu için daha akışkan yağ tercih edilmektedir. Bazı araçlarda 0w-20 dahi kullanıldığı görülmektedir. Eğer hava koşulları çok ekstrem değilse üretici ne tavsiye ettiyse onu kullanmak gerekebilir.

Fakat aracı çok ekstra koşullarda kullanıyorsanız bir insiyatif kullanabilirsiniz. Örneğin Audi A3 1.6 TDİ araçlar için Finlandiya’da kullanacak kişi ile Nijerya’da kullanacak kişi aynı numara yağ kullanması elbette uygun değildir.

Fakat Türkiye ortalama bir iklime sahiptir bu sebeple üretici ne numara diyorsa onu kullanmak lazımdır.

İnce yağların motoru yağlama kapasitesi iyidir ayrıca kışın soğuk havalarda aracı çalıştırması kolay olur. Bu yüzden Erzurum, Kars gibi yerlerde yaşıyorsanız daha ince yağ tercih etmeniz gerekebilir. Fakat ince yağ kullanımı motor yağı sızdırmasını artırabilmekte ayrıca sıcak havalarda performansı azalmaktadır.

Kalın yağ kullanımı varsa motor yağı sızıntısı bunu azaltmakta fakat özellikle kış aylarında yağlayıcılığı az olmaktadır.

Motor yağı satın alırken en çok neye dikkat etmeliyiz ?

Motor yağı satın alırken en çok dikkat etmemiz gereken şey satın aldığımız ürünün sahte olmaması ve aracımıza uygun olmasıdır. Bilinen motor yağları neredeyse aynı performansı gösterirler, bu yüzden motor yağı markası çok önemli değildir.

Fakat motor yağı numarası çok önemlidir, ayrıca bir de araca orijinal motor yağı konulduğunu görmek çok önemlidir. Ülkemizde numarasız baz motor yağları veya kaçak kalitesiz motor yağları da kullanılmakta olduğundan ucuz periyodik bakım yapan yerlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

İnternet satışlarında da motor yağı sahteciliği yapılmaktadır.

*HEMEN OKU: Liqui Moly orjinal olduğu nasıl anlaşılır ?

Bakım zamanı sadece motor yağı değiştirsek filtre değiştirmesek olur mu ?

Bu soruyu saçma bulanlarınız olacaktır ama filtre değişiminde değil de iki bakımda bir değiştirsek olmaz mı diye soranlar olmaktadır.

audi a3 yağ filtresi nerede
audi a3 yağ filtresi nerede

Tavsiye edileni her periyodik bakımda motor yağı değişirken filtresinin de değişmesidir. Bakım zamanı gelince filtrenin ne derece tıkalı olduğunu tahmin etmek zordur. Bu sebeple her bakımda filtre değişir, 2 bakımda bir değiştirilmesi uygun değildir.

Motor yağı değiştirmenin yakıt tüketimine bir katkısı olur mu ?

Motor yağı motor ömrünü korumak için gerekli bir malzemedir. Bilindiği üzere aşınan motorlar yağ yakarlar ve yağ yakan araçlar kilometrede çok yakarlar. Eğer motor yağı değişimlerini düzgün yapmazsanız ilerleyen zamanda yakıt harcamasını artırırsınız.

Audi A3 araçlarda, triger değişimi, ağır bakım, şanzıman yağı kaç km’de değişir ?

Audi A3 1.6 TDİ araçlarda triger kayışı değişimi 6 yıl veya 90-120 bin kilometredir. Ağır bakımda aracın motor, fren sistemi, şanzıman, süspansiyon, aks gibi birçok önemli sistemi kontrol edilir.

Genellikle ağır bakımda triger kayışı (kontrol edilerek gerekirse), şanzıman yağı, sızdıran contalar değişir. Kontrollerde sorunlu çalışan parçalar var ise bunlar da değişir. Audi araçlarda ağır bakım 60-90 bin kilometrelik periyotlarla yapılmaktadır.

 

Ön takım, alt takım nedir, bunların da periyodik bakımı var mı ?

Ön takım amortisör takozları, salıncak, direksiyon kutusu, viraj demiri, rotil, z rot gibi parçalardan oluşur.

Arka takım dingil, egzoz, şanzıman, şaft, balata, diferansiyel, şasi, amortisör gibi parçalardan oluşur.

Ayrıca;

Motor kaputu, bagaj kapağı, kapılar, tavan, ön-arka çamurluk ve tamponlar, camlar, ızgara, spoiler gibi kaporta parçaları,

Akü, radyatör, karbüratör, endüksiyon bobini, yakıt pompası, manifoldlar, bujiler gibi iç takım parçaları,

Motor bloğu, silindir kapağı, piston, krank mili, eksantrik mili, karter, sibop, şarj dinamosu, marş motoru gibi motor parçaları,

Ağır bakımda kontrol edilir ve hasarlı olanlar değiştirilir.

Audi A3 service due ne demek ?

Audi A3 araçlarda gelen service due uyarısı bakım zamanını hatırlatan dostça bir mesajdır. Periyodik bakım yapıldıktan sonra bu mesaj sıfırlanır, belli bir zaman veya kilometre dolunca bakım zamanını hatırlatmak için bu mesaj gelir.

Audi A3 yağ seviyesini kontrol edin uyarısı neden gelir ?

Yağ seviyesi belli bir seviyenin altına düşünce yağ lambası yanar ve yağ seviyesini kontrol edin mesajı gelir. Eğer yağ seviyesi normalken de bu mesaj geliyorsa sensör arızası olabilir.

Audi A3 yağ bakım sıfırlama nasıl yapılır ?

Yağ değişimi yapınca yağ bakımının sıfırlanması lazımdır aksi takdirde yağ lambası yanmaya devam eder. Normalde motor yağını değiştiren servis yağ bakım sıfırlamayı da yapar ama motor yağını kendiniz değiştirdiyseniz yağ bakım sıfırlamayı de kendiniz yapmak zorundasınız.

Audi A3 yağ bakım sıfırlama için aracı çalıştırdıktan sonra menüye girip Araç bölümüne giriniz, daha sonra araç sistemleri kontrolü, daha sonra servis ve kontroller e girdikten sonra yağ değişim aralığını sıfırla yı seçip tamam a basınız.

Audi A3 araçların eski modellerinde sıfırlama bundan farklı olmaktadır. Aşağıdaki resimdeki gibi düğmesine basıl sıfırlama yapmak gerekmektedir. Detaylı bilgi için kullanım kılavuzuna bakmak gerekmektedir.

Audi A3 yağ bakım sıfırlama
Audi A3 yağ bakım sıfırlama

Yağ lambası yandığında ECU hata kodu ürettiği için yukarıdaki sıfırlama işlemini yapmanız yağ lambasını söndürmek için yeterli olmamakta, yağ lambasını söndürmek için OBD cihazıyla bağlanıp ECU’daki arıza kodunu silmek gerekmektedir.

4 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir