Opel araçlarda (Astra, Vectra vs modellerde) zaman zaman yanan bir TC ışığı bulunmaktadır. Bu ışık bazen bilgi vermek için bazen de bir arıza nedeniyle yanar.
Opel Astra TC işareti ne demek ?
Opel Astra araçlarda sürüş güvenliğini artırmak için Stabilite Kontrol Sistemi (ESC) ve bu sistemle birlikte çalışan Çekiş Kontrol Sitemi (Traction Control-TC) bulunmaktadır.
ESC sistemi araç patinaj yapma eğilimine girdiği zaman veya savrulma riski oluştuğu zaman motor gücünü azaltmak ve tekerleğe fren yapmak suretiyle aracı güvenli bir şekilde yolda tutar.
Aracın patinaj yapmak üzere veya savrulmak üzere olduğunu araç beyninin algılamasını sağlayan sistem ise Traction Control (TC) sistemidir.
Peki bunu nasıl yapar ?
Tekerleklerin dönme hızını ve saniyede alınan mesafeyi ölçen sensörler vardır. Ayrıca motordan tekerleklere iletilen güç de bilinmektedir.
Yani ne kadar güçle araç ne hızla gider bunlar sürekli Traction Control (TC) sistemi ile beyne iletilmektedir.
Araç beyni (ECU) eğer bu verilerde bir tutarsızlık görürse, örneğin sağ tekerleğin soldan çok döndüğü veya tekerleklere iletilen güce göre alınan mesafenin tutarsız olduğunu fark ederse bir arıza kodu üretir ve TC ışığı yanıp söner.
TC ışığının yanıp sönmesi aracın patinaj yapmakta olduğu veya savrulma riski olduğunu gösterir. Bu durumda TC sistemi ESC sistemini tetikler ve hızlı dönen tekerleğin hızı azaltılır ayrıca aracın motor gücü de azaltılarak aracın kayarak yoldan çıkması veya savrulup devrilmesi önlenir.
Eğer TC sisteminde bir arıza yoksa TC ışığının yanması sadece bu sistemin devreye girdiğini hatırlatmak içindir. Sistem devreye girip patinaj veya savrulma riski ortadan kalkınca TC yeniden devreden çıkar ve TC ışığı da kendiliğinden söner.
Opel Astra TC işareti yanma şekilleri
Bu işaret genel olarak 3 şekilde yanar:
- Birincisi; aracı çalıştırırken gösterge panelindeki diğer semboller gibi TC sisteminin çalışmaya müsait olduğunu araç beyni kontrol ederken ki bir iki saniyede yanıp söner. Eğer kalıcı olarak yanmadıysa bu sadece kontrol içindir, sorun yol demektir.
- İkincisi; araç kaygan bir yola girdiği veya araç savrulacak bir şekilde manevra yaptığında ECU tekerlekler arasındaki hız farkında ve yol tutuş farkından bunu anlayıp TC sistemini devreye sokar. Bu takdirde TC sistemi aktifken TC işareti yanıp söner ve aktifliği kalkınca kendiliğinden söner.
- Üçüncüsü; TC sisteminin çalışmasına mani olan bir arıza var ise TC ışığı sürekli olarak yanar.
Yani TC ışığının bir arıza nedeniyle mi yoksa bilgi/kontrol mahiyetinde mi yandığını anlamak kolaydır.
Eğer TC ışığı stabil bir şekilde sürekli yanıyorsa TC sistemi ile alakalı bir arıza veya bir sorun vardır. Geçici olarak yanıp söndüyse bilgi/uyarı mahiyetindedir.
Opel Astra TC ışığı yanma sebepleri
Eğer Opel Astra aracınızın TC ışığı sürekli yanıyorsa, aracı stop ettiniz, yeniden çalıştırdınız ve hala yanmaya devam ediyorsa araçta TC sisteminin çalışmasını engelleyen bir arıza var demektir.
Sensör arızası
Traction Control (TC) sistemi bir çok sensöre ve bir çok sisteme bağlı olarak çalışmaktadır. Bu sensörlerden herhangi birinin arızası veya sistemlerde bir sorun yaşanması halinde TC ışığı yanabilmektedir.
Opel Astra aracınızdaki sensörlerin de diğer parçalar gibi yaklaşık bir ömrü bulunmaktadır. Ayrıca ömrü dolmadan da bazı sebeplerle, örneğin kirlenmesi, kablosunun yerinden çıkması, elektrik beslemesinde sorun olması, araç tümsekten geçerken yerinden oynaması, oto yıkamacıda su kaçması veya sensörün olduğu yerden darbe alması gibi sebeplerle sensör sorunları olabilmektedir.
Günümüzde her bir yeni modelde eskisine göre yeni bir özellik eklemek adına araca yeni parçalar, sistemler, sensörler eklenmekte ve sistemler arasında ilişki kurulmakta bu da aracın elektromekanik sistemini daha karmaşık ve daha kolay arıza çıkaran bir sisteme dönüştürmektedir.
Belli kilometrelerden sonra araçtaki sensörler arıza vermeye başlamaktadır.
Yazılımsal bir sorun
Opel Astra araçların bazı yıllarında yazılımsal bir sorun nedeniyle TC ışığı yanmaktadır. Hatta kronik bir sorun olması sebebiyle yurt dışında geri çağırma veya ücretsiz tamir gibi uygulamaların olduğunu okumuştum.
Traction Control (TC) sistemi çok sayıda sistem ile senkronize çalıştığı için yazılım kaynaklı sorunlar olabilmektedir.
Oto elektrik arızası
Araç sensör, kablo ve devre ağıyla örülü olduğu için bazı sebeplerle kısa devre, elektrik kaçağı, sigorta atması, kabloların birbirine temas etmesi, kabloların gevşemesi gibi sorunlar nedeniyle bazı sensörler çalışmamakta veya hatalı veri iletmektedir.
Bu durumda bir oto elektrikçinin işe el atması gerekmektedir.
İkincil bir sorun
TC ışığı sadece bu sistemle ilgili bir arıza nedeniyle yanmaz, aracın başka bölgelerindeki bir arıza da TC sistemini sekteye uğratabilir. Örneğin akü veya şarj dinamosu kaynaklı arızalar, tekerleklerden birinin çapının diğerlerinden farklı olması gibi ikincil arızalar TC ışığını yakabilmektedir.
Opel Astra TC ışığı yanması çözümü
Böyle bir durumda tamir servisleri evvela ECU’nun ürettiği arıza kodunu silmeyi denemektedirler. Belki sorun geçici bir surete ortaya çıkmıştır. Sorun geçici de olsa üretilen arıza kodu nedeniyle TC ışığı yanıyor olabilir.
Bazen aracın beynine bağlanan cihaz ile arıza kodu silinince TC ışığı sönebilmektedir. Bazen de araçta bir arıza nedeniyle TC ışığı yanmaktadır.
Bunu anlamak için arıza tarama cihazı ile aracın beyni taranır ve arıza kodları görüntülenir. Arıza kodları sorunun muhtemel sebebine dair arıza kodlarını görüntüleyecektir.
Bu kodları görüntülemek sorunun ne olduğunu anlamada bazen yeterli olmayabilir. Bu arıza kodunun araçtaki şikayetlere göre uzman bir tamirci tarafından yorumlanması gerekmektedir.
Opel Astra araçlar belli kilometreyi geçince sık sık arıza işareti yaktığı için bazı araç sahipleri her seferinde arıza tarama ücreti vermemek için arıza tarama cihazı satın almaktadırlar.
Bu cihazı satın almak her seferinde arıza tarama ücreti vermemek açısından faydalıdır. Ayrıca sorunun ne olduğu hakkında fikir vermektedir. Bununla birlikte bazı sorunlarda cihazın görüntülediği arıza kodları sorun hakkında sadece fikir vermekte, sorunun tam olarak ne olduğunu anlamanıza yetmeyebilmektedir.
TC ışığı yanınca da görüntülenen arıza kodlarından tam bir fikir edinemeyebilirsiniz. Bununla birlikte Opel Astra TC arızası varsa bunu çözmek için atılacak ilk adım yine de arıza taraması yapmaktır.
Aracın daha önceki arızalarından ve bakım geçmişini sorgulayınca arıza kodlarının anlamı biraz daha net anlaşılabilmektedir.
Gösterge panelinde TC ışığı yanıyorsa başka arıza işaretleri de yanıyor olabilir. TC ışığı yanıyorsa buna ilave olarak ABS ışığı veya fren ışığı da yanıyor olabilir. Gösterge panelinde yanan arıza işaretleri TC ışığının neden yanıyor olduğuna dair fikir verecektir.
TC ışığı ve ABS ışığı birlikte yanmasının anlamı
Eğer bu iki ışık birlikte yanıyorsa bu ikisinin birlikte kullandığı parçalarda bir arıza var demektir. Bu durumda da akla ilk olarak tekerleklerin hızını ölçen sensörler gelmektedir. Bu hız sensörleri hem TC sistemi için hem de ABS veri iletmektedir.
Eğer sensör arızası varsa veya sensör kirlenmiş ise TC ışığı ve ABS ışığı yanacaktır. Bu durumda sensör sağlam olmakla birlikte sigorta atması veya kablolama sorunu da değerlendirmek gerekmektedir.
Hız sensörü verilerini ABS beyni analiz ettiğinden eğer ABS beyni arızalı ise ABS ışığının yanında TC ışığı da yanacaktır.
Opel Astra ABS sensörü değişimi fiyatları
Opel Astra TC ışığının muhtemel sebeplerinden birisi ABS sistemine veri ileten hız sensörünün bozulması veya kirlenmesidir. Eğer değişmesi gerekiyorsa bu sensörün fiyatı yaklaşık 1500 TL’dir. İlave olarak da 500 TL işçilik ücreti ödersiniz.
Bu tek sensör değişim maliyetidir. Eğer bir sensörün ömrü dolmuşsa diğerlerinin ömürleri de dolmak üzeredir. Eğer 4 sensör de değişecekse yukarıdaki fiyatı 4 ile çarpmak gerekmektedir.
Opel Astra ABS beyni tamir fiyatları
Aracın ABS beyninde bir sorun varsa ABS sistemine veri ileten sensörlerden ECU’ya doğru veri iletemez. Bu sensörlerden bazılarını aynı zamanda Traction Control (TC) sistemine veri sağladığı için ABS beyni bozuksa ABS ışının yanı sıra TC ışığı da yanar.
ABS beyninin bozulmasının çeşitli sebepleri vardır. Her parça gibi bunun da bir ömrü var ve tamir edilemez hale geldiyse değişmesi lazımdır.
Bazen de sorun ABS beyninin ömrünün dolması değildir. Mesela ABS beyninin sigortası atmış olabilir. ABS sigortası attıysa elektrik alamadığı için ABS beyni çalışmaz. Bu sigortanın atmasına da bazı oto elektrik sorunları yol açabilir veya basit bir sorun olabilir.
Veya yazılımsal bir hata nedeniyle ABS beyni çalışmıyor olabilir. Bu durumda ABS beynine reset atmak bazen TC ışığının sönmesine de yardımcı olmaktadır.
Bir diğer ihtimal ABS beyniyle alakalı mekanik bir sorun olabilir. Bu durumda bu işten anlayan ustası ABS beynini tamir edebilir.
Traction Control (TC) sistemi ABS beyni tamir fiyatları yapılacak işleme göre değişmektedir. Eğer orjinaliyle değişecekse 15 000-25 000 TL civarı mal olur.
Eğer reset atmak veya sigortasını değiştirmek çözüm oluyorsa 1000-2000 TL civarı tamir fiyatları vardır.
Eğer tamir edilecekse 3000 TL-1000 TL civarı fiyatlara halledilebilir.
Opel Astra arıza taraması fiyatları
TC ışığının neden yandığını tespit etmenin ilk adımının arıza taraması olduğunu belirtmiştim. Bu hizmet için bazen ücret alınmadığı olmaktadır. Çünkü zaten arıza çözümü için bir ücret ödeyeceksiniz. Bu durumda arıza tespit cihazı ile tarama yapmanın ücreti işçilik ücretine dahil olmaktadır.
Sadece arıza taraması yapılacaksa veya arıza taraması ile birlikte TC ışığı cihaz yardımıyla söndürülecekse 500-2000 TL civarı bir ücret talep edilmektedir.
Opel Astra yazılım güncellemesi fiyatları
Opel Astra TC ışığı yazılım sorunları kaynaklı meydana gelebilmekte ve yazılım güncellemesi ile düzebilmektedir. Bu durumda yaklaşık 3000-4000 TL civarı ücretle Opel Astra araçlara yazılım güncellemesi yapılarak TC ışığı söndürülebilmektedir.
Opel Astra TC devre dışı bırakma
Eğer TC sisteminden istifade etmek istemiyorsanız kayan arama şeklindeki sembole kısa süreli olarak basarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Aynı düğmeye tekrar basınca TC yeniden aktif olur. Gerek devre dışı bırakırken gerekse de yeniden etkinleştirirken Sürücü Bilgi Sisteminde bir durum mesajı gelir.
İsterseniz TC ve ESC sistemlerini ikisini birden devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için her iki düğmeye en az 5 saniye basılı tutun.
Opel Astra sensör ömürleri ne kadardır ?
Periyodik bakımlarda parçaların ve sarf malzemelerin ömürlerine göre değişim yapılmaktadır. Örneğin, triger kayışı, şanzıman yağı vs ne zaman değişir, bunlar yaklaşık olarak bilinmekte ve periyodik bakımlarda değişmektedir.
Bazı parçalar ise arızalana kadar değiştirilmemektedir. Yeni nesil araçların her tarafı sensörlerle donatılmıştır ve arıza verene kadar genellikle değiştirilmez.
Opel Astra araçlardaki TC ışığının yanmasına sebebiyet veren sensörlerin ömürleri yaklaşık 7-8 yıl olup sonradan takılan orjinali kadar kaliteli değilse 3-5 senede yeniden bozulabilmektedir.
Her ne kadar sensör ömürleri 7-8 sene olarak tahmin edilse de bundan evvel de arıza yapabilir veya saha uzun da dayanabilir.
Sensörlerin vazifelerini görmelerini engelleyen ömürlerini kısaltan en önemli iki şey kirlenme ve elektriksel sorunlardır.
Senede bir kullanılan yazlığı her gidişinizde eşyaların üzeri tozlu bulduğunuz gibi sensörlerde zamanla toz ve kirle kaplanmakta ve doğru veri okuyamadıkları için arızalı olmasalar bile TC ışığının yanması gibi sorunlar doğurabilmektedirler.
Sensörlerin elektriksel beslemesi de ayrı bir konudur. Araçta bir oto elektrik sorunu var ise, kablolar aşınmış, soketinden çıkmış veya elektrik kaçağı var ise sensör ömürleri kısalmaktadır.
Opel Astra TC ışığının yanması aracı sürmeye engel olur mu ?
Hayır engel olmaz. Bununla birlikte gösterge panelinde yanan arıza işaretlerine ve bilgi ekranındaki mesajların dikkate alınması gerekmektedir.
Eğer bilgi ekranında aracı stop etme talimatı gelmişse bu şekilde aracı sürmemelisiniz. Sadece TC ışığının yanıyor olması bu sistemle ilgili bir sorun olduğunu belirtir ve genellikle aracı bu şekilde de kullanabilirsiniz.
TC ışığı yanarken bu sistemin avantajlarından ve sağladığı emniyetten yararlanamazsınız. Bu nedenle bunun farkında olarak hızınızı fazla yükseltmemeli ve agresif sürüş tarzından kaçınmalısınız.
Bu sistem sizi kaygan yol koşullarına karşı sizi uyarıyor ve bir sorun oldu vakit motor gücünü kısma ve tahrikli tekerleklere fren yapma gibi otomatik müdahalelerle virajlara sert girseniz bile sizi yolda tutuyor, savrulmanızı veya şarampole yuvarlanmanızı engelliyordu.
TC ışığı yanarken artık bunlardan mahrumsunuz demektir.
TC ışığının yanması muayeneden geçer mi ?
Aracın güvenliği ile alakalı bir sorun veya bir yetersizlik olduğunda bu ağır kusur sayılarak muayeneden geçmemektedir. Örneğin ABS arızası veya fren arızası durumunda araç muayeneden geçmez.
TC veya ESP gibi sistemler ise aracın güvenliği için ekstra özelliklerdir. Araçta bu özellikler çalışmasa bile muayeneden geçebilir.
Fakat TC ışığı yanarken aynı sensörlerden veri aldıkları için ABS ışığının yandığı da olmaktadır. ABS arızası olduğunda araç muayeneden geçmez.
Opel Astra TC ışığının yanması acil bir sorun mu ?
Çok acil bir sorun değil fakat göz ardı edebileceğiniz bir sorun da değil. Yani aylarca veya yıllarca bu arızayı erteleyemezsiniz. TC sistemi Opel Astra aracınızda önemli bir işleve sahiptir, maksimum 5-10 bin TL’lik bir arızanın çözümünü erteleyip aracın bu güvenlik özelliğinden mahrum kalmak mantıklı değildir.
TC ışığının yanması için yetkili servis mi yoksa özel servis mi ?
Yetkili servisi tercih etmek varsa aracın garantisini sürdürmek veya sigortadan para alırken bakımlarını düzgün yaptırdığınızın bir karinesi olması açısından değerlidir.
Ayrıca servis geçmişinin bilinmesi sonraki arızaların nedenlerinin tespiti ve araçta hangi parçaların değiştiğinin bilinmesi açısından önemlidir.
Yetkili servislerde kaliteli ve uygun parçalar kullanılır. Bu da bir artıdır.
Özel servislerde ise bu arıza biraz daha ucuza halledilebilir.
Eğer paradan yana kişinin bir sorunu yok ise tabi ki yetkili servis tercih edilmelidir. Mantıklısı budur. Ayrıca aracı satarken bakımlarının yetkili serviste yapıldığı belirtildiği zaman bu husus satış fiyatına yansımaktadır.
Opel Astra servis geçmişi öğrenme
Opel Astra aracınızın servis geçmişini myopel uygulamasını kullanarak veya myopel web sitesine girerek öğrenebilirsiniz.
Bunun için;
myopel web sitesine girdikten sonra (şu link https://my.opel.com/tr/tr/login?redirectNotice=true=) aşağıdaki resimdeki gibi bir sayfa açılacaktır.
Daha önceden kayıt yaptırmadıysanız kayıt olunuz. Oturum açtıktan sonra “Servis Geçmişi”ne gidiniz.
Servis geçmişi öğrenebilmeniz için sizden aracınızın şasi numarası, plaka numarası, sisteme kayıtlı e postanız gibi bilgiler istenecektir.
“Servis Geçmişini Görüntüle”ye tıklayınca Opel Astra aracınızın yetkili servisteki geçmişini, değişen parçaları, yapılan işlemleri görebilirsiniz.
Aracınızın servis geçmişini öğrenmeniz TC ışığının neden yandığı hakkında size bir fikir verebilir. En azından TC arızası daha önceden tekrarlanmış mı, bununla ilgili bir işlem yapılmış mı bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.