Motor üflemesinin nasıl kesileceğine değinemeden önce bir aracın motorunun neden üfleme yapacağını kısaca aktarmaya çalışalım. Eğer bu sorun konusunda bilginiz yoksa yazımızı okuyarak gerekli bilgiye sahip olabilirsiniz. Motor üflemesi ilk olarak oluştuğunda çok zararsız olarak görülebilir. Ancak bu süreç devamlılık gösterdiğinde ise iş motor rektifiyesine kadar gidebilir. O nedenle önlemi önceden almak daha az maliyetli olacağı için dikkatli olmak ve hızlı hareket etmek gerektiğini unutmamak gerekiyor.
Bildiğiniz gibi motor içerisinde birçok parça vardır. Bu parçaların ortak amacı yakıtın ateşlenerek yakılarak güç elde edilmesini sağlamaktadır. Bunun yapılması için segmanlar, silindirler, yataklar ve pistonlar bulunmaktadır. Pistonlar silindir aksamı içerisinde hareket etmektedir bunun gerçekleşmesini ise segmanlar sağlamaktadır. Segmanın görevi yaşanacak patlamayı kontrollü bir şekilde oluşmasını sağlamaktadır. Ortaya çıkan basıncın kontrol edilerek farklı bir noktaya zarar vermesinin önüne geçmek için oraya yerleştirilmişlerdir.
İşte bu noktada en ufak bir boşluk bulunmaktadır. Segmanlar ve silindirler arasında ki boşluk arttıkça üfleme de ortaya çıkmaya başlayacaktır. Burada yakım işleminin yapılması için motora alınan hava otomatik bir şekilde dışarıya kaçmaya başlayacaktır. Bu hava motorun üzerinde bulunan yağ kapağı açıldığında üfleme olarak karşımıza çıkacaktır. Üfleme ne kadar çok yaşanırsa motorun gücünde önemli derecede düşüş yaşanacaktır.
Tabi kontrol yapılırken unutmamanız gereken en önemli nokta motorun çalışma sıcaklığına gelmesini beklemek olacaktır. Soğuk bir motor çalıştığında normal bir şekilde üfleme olabilir. Bu konuda kendinizi hemen telaşa sokmasına gerek yok. Asıl nokta araç motorunun 80 ile 90 derece sıcaklığa geldiğinde üfleme olup olmadığıdır. Eğer bu seviyede üfleme yaşanıyorsa aracınızın geleceğinin iyi olacağını maalesef söyleyemeyiz.
Üfleme devamlılık gösterdikçe motorun yağ yakmasını durumu ortaya çıkacaktır. Bu durum aşama olarak ilerlediği için doğru tercih yapmak ve dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bir hata ne kadar uzun devam ederse sorunun gelişimi de o şekilde devam edecektir. Buna motor üflemesi veya kompresyon kaybı denilmektedir. Motor üflemesi yağ kapağı bakılarak anlaşılabileceği gibi aynı zamanda yağ çubuğunun sökülerek kontrol edilebileceğini unutmayın. Bu noktaya gelinmişse aracın rektefiye isteyeceğini belirtelim.
Tabi buna hemen karar vermek gerekmiyor. Rektefiye kararının alınması için kompresyon testinin yapılması gerekiyor. Bu duruma bazen uygun yağın motor içerisinde kullanılmaması da neden olmaktadır. Motor sürekli olarak çalıştığı için bu durum tüm motorlarda aralıksız bir şekilde görülecektir.
Bu motorda performans düşmesine neden olacaktır. Motor o nedenle düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Kaliteli yağın motora eklenmesine dikkat edilmelidir. Unutulmaması gereken motor bir kez üflemeye başlamışsa o motorun sonu eninde sonunda tekrar yapılmasına kadar gidecektir. Ancak bunu uzatmak ve dikkatli davranarak bu motordan verim alabilmek tamamıyla kullanıcının elinde olan bir şeydir. Bu konuda motor ustanızdan destek almanızı özellikle tavsiye ederiz.