Adblue yerine su koymak

Adblue yerine su koymak

Adblue yerine su koymak

Adblue yerine su koymak bir çok otobüs, minibüs, tır ve kamyon şoförünün aklından geçmiştir. Ya da adblue çabuk bitmesin diye adblue içine biraz su karıştırmayı düşünenler de az değildir. Hani azalan şampuana su katıp dibindeki çözeltiden maksimum faydalanıyoruz ya öyle bir şey..

Adblue kalitesi fark eder mi, ucuz yerden alsak sorun olur mu, bitince doldurmasak ne olur gibi sorular bir çok ağır vasıta şoförünün aklından geçer. Çok kilometre yapınca insan doğal olarak çok adblue masrafına da girer. Özellikle de performansına etki etmeyen bir şey için yapılan masraf her zaman kafayı kemirir. Bir de zaman zaman adblue sisteminin arıza yapması ve sırf bu sebeple zamanın boşa geçmesi de var.

Dolayısıyla bir çok şoför adblue masrafından kurtulmak veya en azından azaltmak peşindedir. Buna bağlı olarak zaten çoğu su olan adblue yerine su koysak ne olur diye merak etmektedirler.

Bu tür şeyleri denemeden önce bu makaleyi okuduğunuz için şanslı sayılırsınız. Günümüzde ekonomi herkesin temel ve öncelikli gündemidir. Herkes ekmeğinin peşinde ve kimse yararlanmayacağı eşeğin önüne ot koymak istemez.

Sırf zorunlu diye, araç performansına herhangi bir katkı sağlamayan bir şeye para vermek istemeyenleri anlayışla karşılıyorum. Ama adlue donanımlı bir araçta adblue koymak mecburidir, aracı üreten firma araca adblue koyup koymamayı veya adblue yerine su koymayı sürücünün tercihine bırakmamıştır.

Adblue yerine su koymak

Diyelim ki adblue bitmek üzere ve siz adblue eklemek yerine adblue deposunu suyla doldurmak istiyorsunuz. Maksat sensör depoyu dolu görsün de ikaz lambası sönsün diye değil mi ? Böyle bir şey yaparsanız ne olur açıklayayım:

Adblue denilen sıvı yüzde saf 32,5 üre ve yüzde 67,5 saf su karışımıdır. Aracınızda adblue varken bu karışım egzoz gazı ile tepkimeye girerek egzoz gazındaki zararlı azotlu bileşikleri (NOx grubu zehirli gazlar) yüzde yetmişe varan oranda zararı olmayan azot ve su buharına dönüştürür. Böylece aracınızdan çıkan egzoz gazı çevreye daha az zararlı olacaktır.

Diyelim ki siz bitmekte olan adblue nun yerine su koydunuz, bu takdirde şu olacak:

Normalde yakıt püskürtüldükçe adblue da püskürtülüyordu. Siz aracı kandırmayı denediniz adblue yerine su koydunuz. Su adblue nun işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizöre hasar görmeye başlayacaktır.

Özetle adblue yerine su koyarsanız veya adblue karışımına su eklemeye kalkarsanız katalizörü bozarsınız.

Kalitesiz veya sahte ürün kullanırsanız da katalizör hasar görecektir. Adblue bitmesi halinde aracınızda yakıt püskürtme işlemi de otomatik olarak sonlanacağı için aracınız çalışmayacaktır.

Adblue iptali mümkün mü ?

Yazılım aracılığıyla veya harici bir modül  (emülatör) kullanarak adblue iptal işlemi yapılmaktadır. Örneğin araç beyni kandırılarak adblue seviyesi hep %75-80 miş gibi gösterilmektedir. Böylece adblue kullanılmadan da araç kullanılabilmektedir. Her iki adblue iptal yönteminin de bazı avantajlı ve dezavantajlı yönleri vardır.

Ablue iptali zararlı mı ?

Adblue iptali yapan firmalar bunun bir sakıncası olmadığını söyleseler de onlar da o sektörden para kazandıkları için sözlerine ne kadar itibar edilmelidir, bilinmez.

İlgili yazılar:

Adblue iptali muayeneden geçer mi ?

Adblue kalitesi nasıl anlaşılır ?

Adblue kalitesi fark eder mi?

Adblue son kullanma tarihi geçerse ne olur ?

Adblue ışığı yandıktan sonra kaç km gider ?

Adblue yerine su koymak

Adblue ne işe yarar ?

37 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. İyi gunle başımaistemeden büyele birşeyler karşılaştırma camsilyerine 1litres su adblue ekledim zararı ourmu olmazmi

  2. Merhaba diyelim ki adblue nedir bilmiyorum silecek suyu deposu ile benzer olan adblue deposuna silecek suyu deposu diye su kattım nasıl boşaltacağım o suyu :))

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir