Motor arıza lambası neredeyse her marka otomobilde bulunur ve sembolü de musluk resmine benzer şekildedir. Bir araçta bu lamba sürekli yanar durumda ise araçta motorun çalışmasını etkileyecek bir sorun var demektir.
Bu sorununun ne kadar önemli olduğunu motor arıza lambasının renginden veya yanış şeklinden anlayabilirsiniz. Eğer motor arıza lambası sürekli yanıyorsa sorun daha az acildir, eğer yanıp söner tarza yanıyorsa sorunun çok acil şekilde giderilmesi gerekir.
Bazı model araçlarda ise sorunun aciliyeti renklerle ifade edilir. Motor arıza lambası sarı renkte yanıyorsa sorun acil değildir, kırmızıysa acildir.
Motor arıza lambası neden yanar ?
Sorunun kaynağı hakkında fikir sahibi olmak için arıza teşhis cihazı ile araç bilgisayarının ürettiği arıza kodlarını taratmak gerekir. Ne yazık ki cihazı vereceği arıza kodları sadece problem hakkında kısa ve genel bilgi verir, kodu doğru yorumlayarak çözüm üretmek tamircinin bilgi ve deneyimine kalmıştır.
Motorun çalışmasını etkileyen 4 sistem vardır:
- Yakıt sistemi
- Ateşleme sistemi
- Hava emiş sistemi
- Egzoz sistemi
Bunlardan birinde meydana gelen sorun motor arıza lambasını yakmak için yeterlidir. Aracın parçalarında herhangi bir sorun olmasa dahi bu sistemleri izleyip beyne veri gönderen sensörlerden biri kirlenmiş veya kablosu gevşemiş olursa da bu lamba yanacaktır.
Motor arıza lambasını yakan yaygın sebepler şunlardır:
Oksijen sensörü arızası
Oksijen sensörü oksijen seviyesini ölçerek yakıtın yanma başarısını ölçer. Araçlarda iki veya dört oksijen sensörü bulunmaktadır. Bu sensörden veri gelmemesi veya gelen verilerin uygun aralıkta olmaması halinde motor arıza lambası yanar.
Bu durumda oksijen sensörü bozuk olabilir, kirlenmiş olabilir, kablosu gevşemiş olabilir. Oksijen sensörü ve kablolarında bir sorun yok ise motorda gerçekleşen yanma işlemi sağlıklı şekilde gerçekleşmiyor demektir.
Bu konudaki en yaygın seçenek oksijen sensörünün kirlenmesidir. Bu sensör zamanla kirlenerek işlevini kaybederse hem yakıt harcaması artar hem de katalitik konvertör arızasına sebep olur.
EGR valfinin kurum bağlaması
EGR valfinin kirlenmesi yaygın görülen sorunlardandır. EGR valfi, silindirlerde oluşan egzoz gazının kısmen yeniden yanmaya gönderilmesinde görevli bir parçadır. Kurum bağlaması yaygın görülen bir sorundur. Temizletilirse sorun çözülebilir. Parça uzun süre araçtaysa temizlik yeterli olmayabilir, bu durumda değiştirilmesi gerekir.
Hava filtresinin tıkanması
Motorda yanma gerçekleşebilmesi için yakıtın yanında havaya da ihtiyaç vardır. Silindirlere alınan hava, hava filtresinden geçer ve toz ve pisliklerden arındırılır. Bu da zamanla hava filtresinin tıkanmasına yol açar. Hava filtresi tıkanırsa yanma işlemi sağlıklı şekilde gerçekleşmez ve motor arıza lambası yanar.
Hava filtresinin yılda bir kere değiştirilmesi gerekir.
Yakıt filtresinin tıkanması
Depodaki yakıt, yakıt filtresinden geçerek enjektörlere verilir. Yakıt filtresinin 10 bin ila 20 bin kilometrede değişmesi gerekir. Tıkanırsa motor arıza lambası yanar. Kirli yakıt satan yerlerden yakıt alınırsa daha çabuk tıkanır.
Katalik konvertör arızası
Katalitik konvertör aracın dışarıya daha az egzoz gazı salması için tasarlanmış bir sistemdir. İşlevini kaybetmeye başladığında gaza basınca hızlanamama, yakıt masrafının artması gibi sorunlar görülür. Katalik konvertör arızası halinde motor arıza lambası yanacaktır.
Buji arızası
Buji ateşleme bobininden sağladığı elektrik ile ateşlemeyi sağlar. Bujilerin düzgün çalışıp çalışmaması yakıt harcamasını ve araç performansını doğrudan etkiler. Bujilerin her 40 bin kilometrede kontrol edilmesi gerekir. Eğer bujilerde bir arıza olursa bu egzozdan atılan siyah duman ile kendini belli eder.
Ateşleme sisteminin bir parçası olan bujide veya kablolarında bir sorun olduğunda motor arıza lambası yanar.
Kütle hava akış sensörü arızası
MAF sensörü ve hava akışmetre gibi isimleri olan kütle hava akış sensörü motora verilecek hava miktarını ayarlamak için beyne sinyal gönderen bir parçadır. Hava filtresinin tıkanması veya değiştirilirken yanlış monte edilmesi bu sensörün çalışmasını etkilemektedir. İşçiliği ucuz bir parçadır, değiştirilmesi kolaydır.
MAF sensörü arızasında aracın stop etmesi, egzoz gazı renginin değişmesi veya yakıt harcamasının artması gibi şikayetler görülebilir.
Yakıt basınç sensörü arızası
Sistemde bir yakıt kaçağı var ise veya yakıt basınç sensörü arızalıysa motor arıza lambası yanar. Sensörün arızalı olup olmadığı elektriksel kontroller yapılarak tespit edilir. Sensör sağlam olup kablolarında kısa devre veya korozyon da olabilir ve sensör kirlenmiş olabilir.
Yakıt kapağı gevşemesi
Çoğu kişinin hiç aklına gelmese de yakıt kapağının tam yerine oturmuyor olması veya yakıt aldıktan sonra tam kapatılmaması sıkça görülen durumlardandır. Bu durum yakıtın buharlaşmasına, dolaylı olarak motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
Eğer motor arıza lambası yanmakla birlikte aracınızda genel olarak bir problem hissetmiyorsanız ilk önce yakıt kapağını kontrol etmelisiniz.
Enjektör arızası
Enjektör yakıtı motor sistemine ileten bir parçadır. Aracınızdan bir süredir yeterli performans alamıyorsanız ve motor arıza lambası da yanmışsa enjektörle alakalı bir sorun olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.
Enjektör arızası, rölantide stop etme, aracın geç çalışması, araçta titreme, performans kaybı gibi şikayetlerle kendini belli eder.
Aracın LPG’li olması
Aracınız LPG’li ise motor arıza lambasının yanması LPG sistemiyle alakalı olabilir. Örneğin;
- Motor yapısını uygun olmayan LPG sisteminin monte edilmiş olması,
- Debi ayarının bozuk olması,
- Yanlış enjektör nozul çapı seçimi,
- Yanlış LPG enjektör seçimi,
- Regülatörden enjektöre giden gaz hortumunun uzun olması,
- Regülatör basıncının düşük ayarlanması,
- Düşük ısıda gaza geçilmesi,
- Enjektör kablo sıralarının yanlış dizilmesi
- Regülatör arızası,
- Gibi sebeplerle LPG’li araçlarda motor arıza lambası yanabilir.
merhaba, benim 2013 model mini cooper dizel aracım var motor ikaz ışığı yandı ist merterde köseoğluna gittim bilgili olduğunu düşünerek fakat aracımın ateşleme sisteminden girdiler egr valfi partakül enjektörler hepsini elden geçirdiler fakat bir sonuç alamadık önce araç çekişten düştü sonrasında ise egr valfinin yanlış takıldığı başka servis tarafından tespit edildi yine değiştirildi fakat tekrar yandı bu arada halen devam eden yağ soğutucusundan su kaçağı var acaba ondan mı yanıyor motor ikaz ışığı teşekkürler.
Araç vito dizel hareket halindeyken 2000 deviri geçince veya yokuş çıkarken istop ediyor sizce sebebi ne olabilir