Fiat Egea’nın DCT şanzıman kullanan modelleri hakkında yorumlarımı bu makalede paylaşmak isterim.
Sıfır veya ikinci el Egea araç alırken başkalarının yorumlarını öğrenmek önemlidir. Fiat araçlar hakkında bazıları abartılı olumsuz yorumlar yapıyorlar, bazıları ise Fiat fanatiği gibi yorumlar yapıyorlar.
Bu makalede olabildiğimce objektif bir şekilde Fiat Egea araçlarda kullanılan DCT şanzımanı yorumlamak istiyorum.
Egea DCT şanzıman yorum
DCT kısaltması Dual Clutch Transmission kelimelerinin kısaltmasıdır. DCT çift kavramalı şanzımandır.
Çalışma şekli şu şekildedir:
DCT şanzımanda iki ayrı kavrama mekanizması bulunmaktadır. DCT sistemi manuel şanzımanın vites değiştirme kontrolünü korurken aynı zamanda debriyajın da otomatikleşmesini sağlamaktadır.
Bu sayede vites değiştirirken birinci kavramanın devreye girmesiyle diğer kavrama önceden hazır olmaktadır.
DCT şanzımanda ilk kavrama; 1, 3, 5 şeklindeki tek sayılı dişlilere bağlıyken diğer kavrama 2, 4, 6 biçimindeki çift sayılı dişlilere bağlıdır. İki kavramanın iki farklı dişli grubunu ayrı ayrı çalıştırması, tutukluk yaşanmadan viteslerin hızlı ve kolay bir şekilde devreye girmesini sağlamaktadır.
DCT şanzıman sisteminde kavramalardan biri motora bağlanarak güç akışını gerçekleştirirken diğeri motordan ayrılır. Vites değiştirildiğinde de motora bağlı olan ile ayrı bulunan kavrama yer değiştirmiş olur. Tork akışının kesintisiz devam etmesini sağlayan da aslında bu sistemdir. Kullanım kolaylığı ve hızı nedeniyle bu şanzıman türü en çok performans ve yarış arabalarında kullanılır.
Fiat Egea’da da DCT şanzıman kullanılıyor olması Fiat müşterileri için iyi bir şey bana göre. Fakat bu şanzımanın bazı sıkıntıları da var elbette.
Yorum yapmadan önce ziyaretçilerime ön bilgi vermek adına aşağıdaki soruları cevaplandırmak istedim.
DCT şanzıman hangi araçlar kullanıyor?
Fiat Egea dışında DCT şanzıman kullanan bazı markalar aşağıdadır:
Alfa Romeo, Dodge, Audi, Porsche, Renault, Ford, BMW, Kia, Mercedes, Lamborghini, Ferrari
DCT şanzıman sıkıntılı mı?
DCT şanzımanın artı ve eksi özellikleri bulunmaktadır.
Artı özellikleri:
- Hızlı vites geçişlerini kolaylaştırmaktadır
- Konforlu sürüş deneyimi sağlar
- Verimlidir
Eksi yanları da vardır:
- Baskı balatayı çabuk bitiriyor
- Isınma sorunları olabiliyor
- Bazen geç veya yavaş devreye girebiliyor
- Bazen yazılım kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor
DCT şanzımanı verimli kullanmak, ömrünü uzatmak için;
- Araç durduğunda ayak frende beklememeli
- Ayak frenden yarım şekilde kaldırarak hareket ettirilmemeli
- Ayak frendeyken vites yükseltmemek
- Gaza basarken vites küçültmemek
DCT kuru kavrama mı?
Fiat Egea’da kullanılan DCT kuru kavramadır.
Egea DCT kaç vites?
Egea DCT 6 vitestir. 6 vites olması iyi bir şey gibi gözükse de vites aralıkları kısa olduğu için bazıları motor devrini iyi ayarlamadıkları için kronik yağ eksiltmesi sorunu yaşamaktadırlar.
Fiat Egea almayı düşünenler ŞU yazıyı okusunlar.
Egea şanzıman yağı kaç km değişir?
En doğrusu aracın kullanma kılavuzuna bakmaktır. Çoğu Egea aracın şanzıman yağı 3 yılda bir değişir. Kilometre olarak da 60 bin km geçirilmemelidir.
Ancak her bakımda kontrol edilmesi iyi olur. Yani 3 yıldan veya 60 bin km’den daha evvel değişmesi gerektiği de olabilmektedir.
Forumlarda motor yağı veya şanzıman yağı konusunda değişim aralığını uzatmayı tavsiye eden akılsızlara rastlayabilirsiniz.
Eğer bir Fiat aracınız varsa yağ, filtre değişimleri konusunda bonkör olmakta fayda var. Aksi takdirde 5 kuruş tasarruf edeyim derken sanayiye abone olabilirsiniz.
Fiat Egea neden çok satıyor?
Fiyatı düşük tutulduğu için f/p değerlendirmelerinde Fiat Egea önlerdedir. Bu sebeple Fiat Egea çok satmaktadır.
Sürüş konforu açısından Fiat Egea’nın parası gerçekten ucuz. Fakat 100-150 bin kilometreyi geçen Egea’lar sorun çıkarmaya başlayabiliyor, elde kalabiliyor, arıza sarmalına girebiliyor, çöp muamelesi görebiliyor. (Henüz bu kadar kilometre yapmamış Egea’lar için tahminler bu yönde)
DCT ve DSG aynı mı?
DSG (Direct-Shift Gearbox) ve DCT (Dual-Clutch Transmission) temel olarak benzer veya neredeyse aynı şanzımanlardır. Her ikisi de çift kavramalı şanzıman tipleridir.
Aralarındaki fark DSG’nin nin Volkswagen Group tarafından geliştirilen belirli bir DCT türü olmasıdır. Volkswagen Group araçlarda kullanılan (bu grup araçlara uyarlanan) DCT tipi şanzımanlar DSG olarak bilinmektedir.
Performans ve verimlilik açısından, DSG ve DCT şanzımanlar birbirleriyle aynı seviyede kabul edilmektedir.
DSG ve DCT şanzımanlar hızlı vites değişimleri ve iyi yakıt verimliliğiyle öne çıkmaktadırlar.
DSG şanzıman mi CVT şanzıman mı?
Sürekli değişken şanzıman ( CVT ), yakıt tasarrufunun en üst seviyede olmasını sağlamak için sürekli olarak doğru vitesi seçerek motorunuzun optimum hızda çalışmasını sağlar.
DSG gibi, bir CVT sistemi de motora kesintisiz bir güç akışıyla düzgün bir vites değişimi sunar. Ancak DSG’nin aksine, bir CVT sistemi sabit sayıda dişli yerine bir dizi kasnak ve kayış kullanır. Bu, DSG’nin her zaman optimum momentumda çalışmayacağı anlamına gelir.
DCT şanzımanda debriyaj var mı?
DCT şanzımanda debriyaj var fakat debriyaj pedalı yok. Debriyaja basma işini siz vites değiştirirken sistem kendi hallediyor. Yani kullanışı neredeyse otomatik vites gibidir.
DCT ile otomatik arasındaki fark nedir?
DCT’nin de aslında bir otomatik şanzıman türü olduğunu belirtmek gerekir. DCT ile klasik otomatik şanzıman arasındaki fark;
Otomatik şanzıman, motor ile tekerlekler arasında güç aktarımı yapmak için tork konvertörü kullanır.
Buna karşılık, DCT şanzıman, daha hızlı vites geçişleri elde etmek için gücü tekerleklere göndermek için çift kavrama kullanır.
DCT şanzıman tork konvertörlü mü?
DCT şanzıman otomatik ve manuel şanzımanın bir melezi olup tork konvertörü bulunmaz.
DCT kuru kavrama mı?
DCT kuru kavramadır. Islak kavramaya göre artısı maliyeti biraz daha düşük olması, eksisi ise dayanıklılığı düşük olmasıdır.
DSG şanzıman ömrü kaç km?
DCT ve DSG şanzımanlara 150 bin-160 bin km ömür biçilmektedir.
Fiat Egea Hangi Marka LPG kullanıyor?
Landirenzo diye biliyorum. LPG motoru benzine göre daha fazla hırpalayan bir yakıttır. Fiat Egea’lar fiyatına göre performansı, konforu iyi, LPG’ye uyumlu araçlar ama motor ömrü çok uzun değil, bazı Egea modelleri garantisi dolmadan yağ yakmaya başlayabiliyor. ŞU yazıyı okuyun.
Bu sebeple Fiat Egea’ya tüp taktırırsanız yakıttan ufak ufak karlar ederseniz ama yaptığınız karların, motor ömrünün eksilmesi gibi bir karşılığı bulunmaktadır.
Egea sağlam mı?
Egea sağlam veya sağlamlığı fena değil diye internette yorum yapanları okudum. Bana göre diğer markalara kıyaslarsak sağlamlığı diğerlerinden önde değil.
Ayrıca çarpışma testleri yıllarca kullanılan araçlarda yapılmıyor, acaba 5-10 senelik araç sıfır araca göre çarpışma esnasında ne kadar performans eksiltir, bunu bilen yok.
Kriteriniz sağlamlık ise veya arıza çıkarma potansiyeli ise Egea tercih listenize girebilecek bir araç değil. Egea’nın özelliği fiyatının diğer markalara göre epey ucuz olması. Bu nedenle çok satılıyor.
Fiat Egea uzun yol ne kadar yakar?
Fabrika verilerine göre uzun yolda Egea 100 km’de 3-4 lt yakıyor. Fabrika verileri asla gerçek rakamlar değildir. Diğer markalarda da böyle.
Gerçekçi olursa arabada bir sorun yok ise Egea’dan uzun yolda 100 km’de 5,5-6 litre yakmasını bekleriz.
Egea DCT şanzıman yorum
Egea DCT şanzıman, kullanım kolaylığı, konfor gibi kriterler yönüyle gayet iyi. Bu fiyata bu konforu başka markalarda bulamazsınız.
Fakat eksileri de var;
Şehir içinde Egea DCT şanzıman gayet kullanımı kolay bir araç fakat bazı vitesler sık kullanıldığı için ilerde vites kutusuyla ilgili arıza çıkma riski diğer birçok markaya ve manuel modellere göre fazladır.
Baskı balatayı çabuk bitirdiğinden bahsetmiştim. Ayrıca ısınma problemleri de olabiliyor. Egea DCT şanzıman tercih edeceklerin bunları bilmesi iyi olur.
Eğer şanzıman kaynaklı arıza çıkarırsa DCT şanzıman arızaları diğer tip şanzımanlara göre (özellikle manuel şanzımanlara göre) çözülmesi zor arızalardır.
Bunun anlamı şu;
İkinci el olarak Egea satın almayı düşünüyorsanız şanzımanına özellikle baktırın, şanzıman arızası varsa çok sıkıntı.
Öte yandan Fiat Egea araçların ilk birkaç sene kullanması fena değil ama hor kullanmaya, bakımını ihmal etmeye tahammülleri yok.
Bazıları periyodik bakım aralığını uzatmayı maharet sanıyor ama Egea’nız varsa gözünüz gibi bakmalı, yağını, filtresini değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.
Bu araçları satın alırken düşük fiyata alıyorsunuz ama birkaç senede satarken çok değer kaybediyor. Bu da aklınızda bulunsun.