“Akü bitik olsa motoru çalıştırmazdı, motor çalıştığı halde akü şarj ikaz ışığı yanıyorsa sebebi nedir?” diye soruyorlar. Bunu sade bir şekilde ifade etmeye çalışacağım.
Akü tamamen bitse ve bağlantıları kopuk olsa aracı çalıştıramazsınız. Çünkü marş motorunun çalışması içim aküden alacağı elektriğe ihtiyacı vardır.
Motor çalıştığı halde akü şarj ikaz ışığı yanıyorsa sebebi nedir ?
Bunun yaygın olarak 4 sebebi bulunmaktadır:
Şarj dinamosu arızası
Araç çalışırken bazı sistemler için aküden elektrik alır. Eğer aracın içinde aküyü şarj eden bir sistem olmasaydı akü çok kısa sürede biterdi.
Aracın farlarını yanık unutursanız bunu daha iyi idrak edersiniz. Araçlarda şarj dinamosu diye bir parça var. Alternatör de diyorlar. Bu parça araç çalışırken elektrik üretip aküyü besliyor.
Şarj dinamosunda bir arıza olursa, yani randımanlı çalışmazsa akü beslemesi zayıf kalacaktır.
Araçların gösterge panelindeki akü lambası sadece akünün bitik olduğundan değil akü beslemesi zayıf olduğunda da yanar.
Akü şarj sistemi tek bir parça değildir, parçalardan biri arıza çıkarırsa şarj dinamosu görevini tam yapmaz. Bu durumda da aracın elektrikli sistemlerine düzensiz, yetersiz elektrik gelirse ECU akü lambasını yakar.
Akü bağlantılarının gevşemesi, paslanması
Akü bağlantıları açıkta olduğu için gevşemeye, korozyona müsaittir. Araç hakkında pek bilgisi olmayan ve akü lambası yanan birinin ilk bakacağı yer akü bağlantıları olmalıdır.
Akü bağlantılarını tekrardan sıkmak işe yarayabilir.
Kablolama sorunları
Araçta bir oto elektrik arızası olabilir veya kablo demetleri bükülmüş ve bazı kablolar birbirine değiyor olabilir. Korozyon nedeniyle açıkta kalan ve birbirine temas eden kablolar akü ışığını yakabilir.
Araç içinde kısa devre, sigorta atması gibi sorunlar varsa akü lambası yanar. Bu durumda araca bir oto elektrikçinin bakması lazımdır.
Akü arızası veya zayıflaması
Akü lambası yanınca akla ilk olarak akünün zayıflaması gelir ama önceki ilk üç madde daha yaygındır. Sorun akünün zayıflaması, ömrünün azalması veya arızalanması da olabilmektedir.
Aracın motorunu çalıştıracak kadar elektrik var ama yine de seyir halinde akü lambası yanıyorsa sebebi yukarıdaki dört maddeden biri olabilir.
Bu sorunun yaygın olmayan sebepleri ise aşağıdadır:
Serpantin kayışı arızası
Serpantin kayışı V kayışı olarak da bilinir. Bu parça alternatör, klima kompresörü ve hidrolik direksiyon pompası gibi motorun çeşitli bileşenlerinin çalışır durumda tutulmasından sorumludur.
V kayışı kopabilmekte veya sorunlu çalışabilmektedir. V kayışı ile alakalı bir sorun olursa, bu alternatörü de etkileyeceğinden akü lambası yanar.
Voltaj regülatörü arızası
Alternatörün aküye ilettiği elektriğin voltajını voltaj regülatörü ayarlar. Eğer bu parça bozulursa akü besleme düzeni de etkileneceği için akü lambası yanar.
Herhangi bir elektrikli sistemdeki arıza
Motoru çalıştıracak kadar aküde elektrik var ise ve motor çalışınca akü lambası yanıyorsa acaba araçtaki elektrikli sistemlerden birinde bir elektrik arızası mı var diye düşünülmelidir.
Belki bir sistem abartılı elektrik çekiyordur veya kısa devre yaptırıyordur.
Kontak anahtarı arızası
Kontak anahtarı arızalıysa, zaman zaman temassızlık yapar gibi çalışmadığı oluyorsa aracın elektrik sistemlerine giden güç ara sıra kesintiye uğrayacak ve akü lambası yanacaktır.
Akü sıcaklık sensörü arızası
Bazı yeni model araçlarda akü sıcaklık sensörü var. Bu sensör arızalanırsa akü lambası yanmaktadır.
Yazılım sorunları
Araçların elektrikli sistemleri giderek artmış ve karmaşık hale gelmiştir. Bazen yazılım hatası nedeniyle akü lambası yanabilmektedir.
Motor çalıştığı halde akü şarj ikaz ışığı yanıyorsa sebebi nedir ? diye soranlara bu sorunu olası sebeplerini açıklamaya çalıştım. Sizlerin de deneyimlerini yorum bölümüne yazmasını rica ederim.