Dizel arabanın çekişi neden düşer

Dizel arabanın çekişi neden düşer

Dizel arabanın çekişi neden düşer

Ülkemizde dünyanın başka bir noktasında olmadığı kadar çok dizel araç bulunuyor. Sadece güçlü olması gereken araçlarda değil benzinli olması gereken bir çok binek araç yakıt fiyatlarının nedeniyle dizel olarak tercih ediliyor.
Normal bir ülkede benzinli araç fiyatı dizel araç fiyatının bir tık altında yer alırken bizim ülkemizde dizel araçlar daha pahalı satılmaktadır. Bunun nedeni bildiğiniz gibi yakıt problemi olmasıdır. Bu nedenle dizel araçlar ile ilgili problemler daha sık yaşanmaktadır. Bu yazımızda sizlere dizel araçların neden çekişten düştüğü hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız. Sizde eğer bir dizel araç kullanıcıysanız bu sorun ile karşı karşıya kalmanız halinde yapacaklarınıza dikkat etmelisiniz.

Dizel Araçlarda Çekişten Düşme Nedenleri

Dizel bir aracınız varsa ve bu araç çekişten düşüyorsa bu bir çok nedenden dolayı olabilir. Şimdi sizlere kuvvetle muhtemel olarak yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
►İlginizi Çekebilir: Conta Yakması Kaça Mal Olur ?
Subap araçlar için çok önemli bir parçadır. Bunun aralıklarının ayarları doğru şekilde ayarlanmalıdır. Eğer bu ayarda bir sorun varsa büyük ihtimal ile araç çekişten düşecektir. Aynı zamanda subap içerisinde yer alana yayın kırılmış olması da bu soruna neden olabilir. Çekiş düşüklüğü yaşandığında bu sorunlar dikkatle incelenmelidir.

Arabaların güç üretmesi için piston ve gömlekler iç içe olarak sürekli olarak çalışmaktadır. Bu da çok fazla sürtünmeye neden olarak aşınmaya neden olabilir. Arada oluşan boşlukta çekişten düşmenin bir başka eden olabilir. Bunu düzeltmek için motora revizyon yapmak gerekiyor. Motorun iç kısmına yanma işlemini gerçekleştirmek için mazot aktaran borularda delik veya çatlak olabilir.
Bu da sızıntı olmasına neden olacaktır. Uzun yıllar kullanılan araçlar da boruların içerisinde kir bağlama olabilir. Bu da yeterli mazotun geçmesine büyük bir engeldir. Yeterli seviyede mazot olmaması da aracı çekişten düşürecektir. Gücün oluşmasına yardımcı olan patlama odalarının içerisinde fazla karbon bağlamış olması da buna neden olabilmektedir. Bu sorunlar teknik detay gerektiği için bakımlarının doğru şekilde yapıldığından emin olmak gerekmektedir. Çekiş sorunu için yukarıda saymış olduğumuz nedenler ile birlikte aşağıda sayacağımız daha birçok neden fardır.

Yeni değiştirmiş olduğun fren balatalarının gereğinden fazla sıkıyor olmasıdır. Düzenli olarak servise aracınızı götürmemiş olmanızda bu sorunlardan birisidir. Buji sisteminin genelinde eskime, yetersiz tırnak aralığı ve yıpranma yaşanmış olabilir. Kullandığınız yakıtın kalitesiz olması da bu soruna neden olabilir. Uygun fiyatlı diye ucuz mazot almamaya dikkat etmelisiniz. Mazot enjektörlerinde arızalanma olması da buna neden olabilir. Debriyaj balatasının bitmesi veya bitmeye yakın olması da dizel aracı çekişten düşürebilir.
Dizel araçlarda son olarak partikül filtresi sorunu yaşanabilir. Bu da aracın çekişten düşmesine neden olabilir. Bu sorunların tamamını çözümü farklı maliyetler ile çözülmektedir.
►İlginizi Çekebilir: Dizel Partikül Filtresi Nedir, Ne İşe Yarar ?
Tabi sorunun ciddi olması aynı zamanda maliyetini de yükseltecektir. Uzman bir usta tarafından kontrol ettirmeden aracınızı tamir ettirmemenizi tavsiye ederiz.
►İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?

59 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Hyundai 1.5 dizel aracım var 3 ay önce periyodik bakimlari yapildi ve 1 ay önce 800 km lik bir yolculuk yapip geldim hic bir problem yoktu ama 1 haftadır aracimda çekiste düsüklük hissettim özellikle rampada ve 4 kisi bindigimizde uzun yolda daha kötü rampaları cikmistim ama şimdi cikmiyor…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir