Bu makalede aşağıdaki sorulara cevap verilecektir:
- Buji ne kadar sürede değişir?
- Bujilerin değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?
- Buji değişimi faydaları
- 1 tane buji bozulursa ne olur?
- Buji tek değişir mi?
- Buji arızası aracın çekişini etkiler mi?
- Buji değişimi yapılmazsa ne olur?
- Bozuk buji motora zarar verir mi?
- Buji motor arıza lambası yakar mı?
- NGK buji ömrü ne kadardır?
- Buji kaç yılda bir değişir ?
- Lpg li araçlarda buji ne zaman değişir ?
- Buji değişimi sonrası LPG ayarı gerekir mi ?
- Benzinli araçta buji kaç binde değişir ?
Buji ne kadar sürede değişir?
Buji kaç saatte değişir, tamirci buji değişimi için ne kadar süre ayırır, buji değişimi için ustaya teslim ettiğim zaman aracımı aynı gün içinde alabilir miyim veya yarım saatlik bir işlemse gün içinde bu işi yaptırabilir miyim gibi soruları bir çok araç sahibi sormaktadır.
Buji değişim süresi hem buji değişim fiyatlarını hem de araçtan mahrum kalma süresini etkilemektedir.
Bujiler ufak ve nispeten parçalar olmakla birlikte bunların değişimi için öncelikle bu parçalara ulaşabilmek gerekmektedir.
Bujiler silindirlere yakın bir yerde konumlandırılmıştır. Bazı araçlarda erişim nispeten kolaydır ve değişim için sadece 1 saat yeterli olabilmektedir.
Buji değişimi deneyim ve teknik beceri istediği için aceleye getirilecek bir iş değildir. Bu sebeple buji değişimi minimum bir saat sürmektedir.
Değişim süresine etki etmesi açısından bujilerin durumu da önemlidir. Bazısını sökmek zor olabilir, bazısı yerinden kolay çıkabilir. Dolayısıyla bir bujiyi 5 dakikada sökebilir, diğerini 30 dakika uğraşabilirsiniz.
4 bujisi olan araçlarda buji değişim süresi nispeten kolay olmaktadır. Bazı 6 silindirli veya 8 silindirli araçlarda süre daha uzun olmaktadır.
İlgili yazı: Buji değişim fiyatları
Bazı araç modellerinde bujilere erişim daha zor olduğu için buji değişim süresi 3-4 saate, hatta 5 saate kadar çıkabilmektedir.
Bujileri değiştirirken ateşleme bobini ve buji kablolarını değiştirmek de gerekebilmektedir. Bazen ustalar sorunun tam olarak ne olduğunu anlayamadığı için bujilerin yanında bujilerin çalışmasını etkileyebilen ateşleme bobini ve buji kablolarını da değiştirmeye karar verebilmekteler, ve bu da buji değişim süresini uzatmaktadır.
Bujilerin değişmesi gerektiğini nasıl anlarız?
Aracın rutin kontrollerinde bujilerin de kontrol edilmesi önerilmektedir. Usta bujinin durumuna bakıp sonraki bakım zamanına kadar bujilerin dayanmayacağını düşünürse değiştirmeye karar verebilir.
Bunun haricinde ortada sorun yok ise bujiler değişmez. Buji değişimleri genellikle araçta bazı sorunların görülmeye başladığı zaman akla gelmektedir.
Bujilerin ömrünü tüketen şey yüksek sıcaklık sebebiyle buji ucunun aşınmasıdır. Bu aşınma sonucu ateşleme noktasına olan mesafe uzar ve ateşleme kalitesi düşer.
Zamanla ateşlemenin zayıf kalması sonucunda yakıtın yanma kalitesi düşer ve motor sarsıntılı çalışmaya başlar. Araçta performans düşüklüğü olur, gaz yememeye başlar, yakıt harcaması artar, motor tekler stop eder, araç çalışırken zor çalışır, hatta bazen çalışmaz.
Bu tür sorunlar yaşanmaya başladığı zaman bujilerin değişmesi gerektiğini anlamaktayız. Buji ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Eğer araçta bu tür sorunlar oluyor ise ve bujiler yeni değişmiş ise sorun başka parçalarda da olabilir.
Araçta buji ile alakalı sorunlar olduğunda bu husus arıza işaretlerinden de takip edilmektedir.
Buji değişim zamanının bir kriteri de ömür süresinin dolmasıdır. Bujinin türüne ve aracı kullanım durumuna göre belli kilometrelerde bujilerin değişmesi gerektiğine karar verilebilmektedir.
Buji değişimi faydaları
Bujiler genellikle ömrü dolması nedeniyle araçta bazı şikayetlere neden olunca veya periyodik bakımlarda kontrol edildiği vakit epey yıprandığı, bir dahaki bakıma kadar arıza çıkaracağı anlaşılırsa değiştirilmektedir.
Bu yüzden sırf aracın performansı artsın veya yakıt sarfiyatı düşsün diye arıza yapmamış buji değiştirilmez.
Bununla birlikte zamanla aşınıp işlevi azalmaya başlayan bujiler motorun sarsıntılı çalışmasına, çekiçten düşmesine ve yakıt sarfiyatının artmasına neden olurlar. Bujiler değişince bu tür sorunlar ortadan kalkacaktır. Buji değiştirmesinin faydaları bunlardır.
1 tane buji bozulursa ne olur?
Araçlarda çoğunlukla 4, bazılarında 6 veya 8 adet buji bulunmaktadır. Her silindir başı bir tane buji bulunur ve bujilerden biri bozulursa ateşleme yaptığı silindir düzensiz çalışacağı için araç sorunlu çalışır.
Bujilerden biri bozulduğu zaman diğerlerinin de ömrünün sonuna yakın olduğu düşünülür ve sadece biri bozulsa bile bujilerin tamamı değişir.
Buji tek değişir mi?
Teknik olarak bujilerden sadece birinin değişmesi mümkündür. Bujiler hem takım olarak hem de tek olarak satılmaktadır.
İstenilirse bozuk olan buji değiştirilip diğerlerinin ömrü dolması beklenebilir. Fakat bu durumda diğerleri de bozulmaya başlayacağı için yeniden işçilik ücreti ödenmesi gerekir.
Bujilerden biri bozulmuş ise diğerlerinin de bozulması yakındır, zaman ve para kaybetmemek için bir kerede hepsini değiştirmek tavsiye edilmektedir.
Buji arızası aracın çekişini etkiler mi?
Buji arızası aracın çekişini etkileyen faktörlerden biridir. Buji işlevini tam olarak yerine getirmediğinde yanma verimliliği de düşer. Bu sebeple araçta gaz yememe ve çekişin azalması gibi sorunlar görülür.
Buji değişimi yapılmazsa ne olur?
Eğer bir buji arızası var ise ve buji değişimi ertelenirse başlarda birtakım şikayetlerle de olsa çalışan araç bir süre sonra ateşleme yapamadığı için çalışmaz hale gelir.
Bozuk buji motora zarar verir mi?
Bozuk buji ile uzun süre idare etmek mümkün değildir. Bir süre sonra araç sahibi aracın teklemesinden ve stop etmesinden bıkıp bujileri değiştirmeye mecbur kalacaktır.
Bu sebeple buji arızasının motora zarar vereceği düşünülmemektedir. Bununla birlikte buji bozulduğu zaman egzoz gazı emisyonu değişeceğinden motor arıza lambası yanar.
Buji motor arıza lambası yakar mı?
Buji arızası motor arıza lambasını yakabilir.
NGK buji ömrü ne kadardır?
NGK dünyanın önde gelen buji markalarından (Orijinal ekipman üreticisi OEM) biridir. Firmanın ürettiği iridyum ve platin bazlı bujiler 100 bin kilometreye kadar ömre sahiptir.
Firmanın ürettiği bakır-nikel bujiler ise yaklaşık 30 bin kilometre ömre sahiptir.
Buji kaç yılda bir değişir ?
Bujilerin çeşidine göre ömrü değişmektedir. Tek tırnak buji ile çift tırnak buji arasındaki fark başlıklı makaleyi okuyunuz.
LPG li araçlarda buji ne zaman değişir ?
LPG’li araçlarda bujiler, benzinli araçlara göre daha çabuk ömrünü tamamlamaktadır. LPG’nin buji ömrünü neredeyse yarı yarıya veya üçte bir oranında kısalttığı iddia edilmektedir.
Buji ömürleri yapım malzemelerine göre değişmektedir. İridyum veya platin bujiler 80-100 bin kilometre dayanabilirken, bakır bazlı bujilerin ömrü ancak 30 bin kilometredir.
Eğer araç LPG’li ise bu rakamları biraz daha aşağıya çekmek gerekmektedir. Yaklaşık olarak LPG’li araçlarda buji iridyum-platin ise 50-60 bin kilometrede, bakır ise 20-25 bin kilometrede yapılmaktadır.
Buji değişimi sonrası LPG ayarı gerekir mi ?
Bu aracın durumuna göre değişir. Daha önceden ayarı ile oynanmamışsa ve aynı buji takılmış ise LPG ayarına gerek olmayabilir. Eğer buji değişiminden sonra tekleme, yakıt sarfiyatında artış veya titreme gibi sorunlar olursa yeniden ayar gerekebilir.
Benzinli araçta buji kaç binde değişir ?
Benzinli araçlarda buji değişimi iridyum ve platin bazlı bujiler için 80-100 bin, bakır-nikel bazlı bujiler için 30 bin, gümüş bazlı bujiler için 10 bin kilometredir.
Fakat yakıt tipi ne olursa olsun her 15 bin kilometrede bujilerin kontrol edilmesi gerekir. Bazen bujiler ömrünü erken doldurabilir veya çatlama, kirlenme gibi durumları olabilir.
Bujilerin ömrü, araç kullanımına bağlıdır, illa belli kilometrelerde değişecek diye bir şey yoktur, tahmin edilenden erken de değişebilir.
Ayrıca yan sanayi ve yeterli uyum sağlamayan buji kullanımı da buji ömrünü kısaltmaktadır.
İlgili yazı: En iyi buji markaları