Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun hatası Audi, Seat, Volkswagen, Skoda gibi VAG grubu araç sahiplerinin yaygın olarak karşılaştığı bir sorundur.

Bu makalede bu mesajın gelme sebepleri ve çözüm önerileri hakkında bilgi vereceğim. Daha önceden Hata servis aracı sadece p konumunda terk edin mesajı hakkında bir makale yayınlamıştım.

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun mesajı da benzer bir sebeple gelebilmektedir.

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun ne demek ?

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun
Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Bu arıza mesajı 4 kısımdan oluşmaktadır.

Birincisi;  “Araç elektroniği”

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Hata mesajında şanzıman arıza işareti değil, araç elektroniği işareti yani üzerinde kilit sembolü olan immobilizer arıza işareti bulunmaktadır. Yani bu hata mesajı şanzıman arızası nedeniyle değil immobilizer sistemini etkileyen bir sebepten gelmektedir.

Aracı park ettiğiniz zaman şanzımanın drive yani sürüş modu sona ermiş ve araç park edildiği için immobilizer sisteminin devreye girmesini gerektiren “park” hali başlamıştır. İmmobilizer sisteminin devreye girmesi için şartlardan birisi aracın park halindeyken vitesin (p) konumunda olmasıdır.

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun mesajı gelme sebebi:

Ya vites (p) konumunda değil veya (p) konumunda olsa bile sistem bunu algılamıyor demektir.

İmmobilizer sisteminin devreye girmesi için vitesin (p) konumunda olduğunun teyit edilmesi gerektiğinden bu hatayı vermektedir.

İkincisi; “Arıza”

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Mesaj bilgilendirme değil “arıza” içermektedir. Bu hususu bilgilendirmek mesajda “Arıza” uyarısı yapılmıştır. Mesajla birlikte sarı renkli üçgen içinde ünlem işaretinin yanması da bunu vurgulamaktadır.

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun mesajı bazen gelip bazen kaybolduğu için sürücüler bunu geçici bir şey veya ESP işareti gibi bilgilendirme mesajı zannedebilirlerdi. Mesajda “Arıza” yazarak sürücüye bir arıza uyarısı yapılmaktadır.

Üçüncüsü; araçtan inmeden önce P konumuna alın

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Mesajın ana sebebi park halindeki aracın p vitesinde olmaması veya P vitesinde olsa bile bunu sistemin algılayamamış olmasıdır.

Dördüncüsü; “Servise başvurun”

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun

Sorun kendiliğinden geçecek bir sorun değildir. İşlem gerekmektedir. Bazı araç sahipleri bu hata mesajının ara sıra görünüp ara sıra kaybolduğunu söylemektedirler. Bununla birlikte %70-80 ihtimalle servisin çözeceği bir sorun ile karşı karşıyasınız.

Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun sebepleri

Bu arıza mesajının gelmesinin başlıca iki sebebi bulunmaktadır.

Bu mesaj geldiyse; aracı p vitesinde park etmediniz veya aracın sistemi vitesin (p) de olduğunu algılayamıyor demektir.

Aracı (p) vitesinde park ettiğinizi varsayalım. Araç sisteminin neden vitesin (p) konumunda olduğunu algılayamadığını açıklamaya çalışayım.

Mikro şalter ( p konum şalteri) arızası

Aracın vites konumlarını izlemek için ufak bir parça (mikro şalter) bulunmaktadır. Viteslerin sık ve seri değişmesi (vites geçişleri çok kolay olunca ve vites sayısı fazla olunca sık vites değiştiriliyor) ve şanzıman yapısının tasarım karmaşıklığı nedeniyle vites konumlarını izleyen parça (mikro şalter) çabuk bozulmaktadır.

mikro şalter
mikro şalter

Eskiden araçlar 5 vitesliydi bunu 7’ye çıkarınca vites aralıkları kısaldı. Bu durumda sürüş esnasında vites değiştirme sıklığını artırmaktadır. Volkswagen vites değiştirme hızının yüksekliği ile övünmektedir ama sürüş esnasında sık ve seri vites değiştirmek vites değişimlerini izleyen parçanın ömrünü kısaltmaktadır.

Audi, Volkswagen gibi VAG grubu ve çift kavramalı şanzıman kullanan araçlarda vites konumunu izleyen parça çabuk arıza yapmaktadır.

P konum şalteri vitesi algılayamayınca aracı park ettiğiniz zaman immobilizer sistemi vitesin (p) konumunda olduğunu teyit edemediği için Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun hatası vermektir.

Bunun çözümü mikro şalteri değiştirmektir. İyi niyet garantisi varsa bu kapsamda parça değişimi yapılmaktadır. Eğer garanti yok ise yetkili servis bunu uygun fiyata yapmaktadır. Dışarıya yaptırmadan önce yetkili servisten fiyat almanızı veya ücretsiz değişim hakkınızı sormanızı tavsiye ederim.

Bu kronik bir sorun olduğu için yabancı ülkelerde bedavaya bile değişim yapıyorlar, ülkemizde ise fiyatta kolaylık sağlıyorlar.

Mikro şalter değişim fiyatı hakkında makalemin ilerleyen kısmında bilgi verdim.

Elektriksel bir sorun

Aracı (p) konumunda park etmişsinizdir, mikro şalter arızası yoktur ama araçta elektriksel bir sorun var ise immobilizer sistemi aracın (p) viteste olduğunu teyit edememiş olabilir.

Örneğin;

Akü zayıf ise, akü şarj sistemi arızası var ise, akü bağlantıları gevşek veya paslanmış ise, röle arızası, kısa devre gibi elektriksel arızalar var ise immobilizer sistemi elektrik beslemesinde sorun olur ve sistem (p) konumunu teyit edemediği için Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun şeklinde bir mesaj gelebilir.

Gösterge panelinde akü işareti yanıp yanmadığını kontrol edin. Eğer akü işareti yanıyorsa yukarıda belirttiğim şeylerin kontrol edilmesi lazımdır.

Şanzımanın ısınması

Volkswagen grubu araçların çift kavramalı şanzımanlı araçlarının karmaşık bir tasarıma sahip olduğundan bahsetmiştim. Bu sebeple yoğun şehir içi trafiğinde veya bazı agresif sürüş tarzlarında şanzıman sıcaklığı artıyor ve bazı şanzıman özelliklerinde kısıtlama olabiliyor.

Eğer Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun mesajı ile birlikte ilave olarak şanzıman arıza işareti de yanıyorsa (Bkz. Arıza işaretleri) şanzıman yağı sıcaklığının aşırı artması nedeniyle vites konumunun algılanamaması durumu yaşanıyor olabilir.

Eğer Araç elektroniği Arıza araçtan inmeden önce P konumuna alın ve servise başvurun mesajı şanzıman ısısının artması nedeniyle geldiyse mesajın kendiliğinden kaybolması mümkündür.

Aracı p konumunda park etmek neden bu kadar önemli ?

Bazı araçlarda vitesi p’ye getirmezsen anahtarı bile çıkaramıyorsun. Bazılarında ise vitesi p’ye getirmeden anahtarı çıkarmaya kalktığında hata mesajı vermekle yetiniyor. (Güvenlik sistemine aykırı davranıyorsun diye)

Bildiğiniz üzere otomatik vites kolunun üzerinde P, D, R, N, S ya da O harfleri ile 1, 2, 3 rakamları yer almaktadır.

Otomatik vites kolundaki harfler ve sayıların anlamı nedir?

·     P – Park (Park etmek): Arabanın tamamen durmasını istediğiniz zaman vites kolu P konumunda olmalı.

·     R – Reverse (Ters / Geri): Arabanın geri gitmesini gerektiği anlarda vites kolu R konumunda olmalı.

·     N – Neutral (Nötr): Arabayı boşa almak için kullanılan konumdur.

·     S – Speed/Sport (hız/spor) veya O – Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur.

·     D – Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur.

·     1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.

otomatik vites

Aracınızı park ederken P’de bırakmanız gerekir. Yani aracı park ederken önce aracı frene basıp durduruyorsunuz, ardından vitesi d (drive) pozisyonundan n vitesine yani boşa alıyorsunuz, araç kaymaması için ayağınızı frenden kaldırmadan el frenini çekiyorsunuz ve ardından p vitesine (park etme vitesi) getiriyorsunuz ve son olarak kontağı kapatıyorsunuz.

Otomatik vitesli araçlarda doğru park etme şekli budur. Bununla birlikte bu adımları takip etmeden doğrudan p konumunda park etmek veya başka viteste park etmek de mümkündür ama hatalıdır.

Peki neden park ederken p vitesinde bırakmak lazım, el frenini çekmek yeterli değil mi ?

El freni yalnızca arka tekerlekleri kilitlemektedir. El freni çekili olsa bile ön tekerlekler dönebilir durumdadır. Vitesi (p) ye getirmeden sadece el frenini çekmek el frenine ekstra yük bindirdiği gibi eğer el freni kısmen hasarlı veya yokuş dik ise araç park edildiği yerden kayabilir.

Otomatik vites kolundaki “Park” konumu, yani p vitesi, vites dişlilerindeki dişlerden birini park mandalı olarak bilinen metal bir kolla kilitleyerek yuvarlanmaya karşı ikinci bir koruma katmanı eklemektedir.

El freni çekilmezse park halindeki aracın yokuştan aşağı hareket etmesini engelleyen tek şey park mandalıdır. Eğer el frenini çekmeden sadece vitesi (p) getirmekle yetinirseniz bu sefer de bu mandala ekstra yük bindirmiş olursunuz, hatta mandal kırılabilir.

Doğrusu park halindeyken hem el freninin çekili olması hem de vitesi (p) ye getirmektir. Sıralama açısından önce ayağınız frendeyken el freni çekilir, ayak frenden kalkmadan vites (p) getirilir ve son olarak ayak frenden kaldırılır. En son kontak kapatılır.

Bu sıralamayı yanlış yaparsanız, örneğin önce vitesi (p) ye getirip daha sonra el frenini çekerseniz ufak bir kayma bile bahsettiğim mandala baskı yapar ve sıkıştırır. Bu durumda aracı çalıştırmaya kalktığınızda vites geçmesi zorlaşabilir, hatta geçmeyebilir.

Mikro şalter değişim fiyatı

Mikro şalter veya mikro sviç denilen parça esasen elektrik akışını kontrol eden bir parçadır. Parça ufak olmakla beraber söküp takması çok pratik bir şey değildir. Bu sebeple bu parçayı internetten satın alıp kendim takayım isteyenler sorun yaşayabilir.

Ayrıca satın alınan mikro şalterin araca uyumlu olması gerekir. Bu parçanın kodları var, doğru kodlu parçayı bulmak gerekir.

Mikro şalter yan sanayi ürün olarak yaklaşık 2000-3000 bin TL civarı fiyatlara satılmaktadır. Her ürün aynı kalitede olmayabilir. Biraz daha kalitelileri biraz daha pahalı olabilir.

Mikro şalter değişimi için bir ustaya gittiğiniz zaman işçilik ücretini de ekleyerek yaklaşık 4000-5000 TL civarı bir ücret isteyecektir.

*HEMEN OKU:Dünyanın en iyi SUV araçları

3 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir