Egea ESC Hill Holder devre dışı arızası

Egea ESC Hill Holder devre dışı arızası

Egea ESC Hill Holder devre dışı arızası

Egea araçlarda görülen ESC Hill Holder devre dışı arızası hakkında araç sahiplerini bilgilendirmek istiyorum.

Hill Holder sistemi arıza nedeniyle devre dışı kaldıysa bu sistem ile alakalı parçalardan herhangi birinde arıza olabilir. Dolayısıyla arızanın sebebini araştırmak için bu parçaların neler olduğunu bilmek önemlidir.

Egea ESC Hill Holder devre dışı arızası ile alakalı olabilecek parçalar

ESC sistemi arızalıysa Hill Holder i devre dışı bıraktırabilir. Bu arızaya aşağıdaki parçalardan biri de sebep olabilir.

Yokuş kalkış kontrolü sorunsuz bir şekilde çalışmak için çeşitli bileşenlerden yararlanır. Hill Holder devre dışı arızası aşağıdaki parçalardan herhangi birinin arızalanması sebebiyle oluşabilmektedir.

Açı sensörü: Araba yokuş yukarı bir yolda olduğunda eğim açısını algılar. Başka bir deyişle, eğimin ne kadar dik olduğunu ölçer.

Basınç sensörü: Yolcuların ve kargonun ağırlığı da dahil olmak üzere aracın ağırlığını ölçen bir sensördür. Sensör, süspansiyon sisteminin bir parçasıdır. Sensör, aracın ağırlığına orantılı bir elektrik sinyali üreterek çalışır.

Tork sensörü: Tekerleklerin aktarma organlarından ne kadar tork aldığını algılar. Tork, aracı itmekten sorumludur. Bu nedenle, sistemin en önemli bileşenlerinden biridir.

Tekerlek hızı sensörü: Tekerleklerin hızını ve dönüş yönünü izler. Genellikle aracın akslarına takılır.

Fren aktüatörü: ECU’dan frenleri devreye sokmak için bir sinyal alan bir aktüatör cihazıdır. Aktüatör ECU’dan bir sinyal aldığında, frenleri devreye sokmak için fren valflerini etkinleştirir. Hibrit bir araçta, sistem ayrıca aracın geriye doğru yuvarlanmasını önlemek için durdurma gücünü uygulamak için elektrik motorunu kullanabilir.

ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi): ECU, bir aracın beyni olarak adlandırılabilir. Çeşitli sensörlerden veri alır ve aracın kritik bileşenlerini kontrol eder. Ayrıca sensörlerden bilgi aldıktan sonra yokuş kalkış desteğini ne zaman devreye sokacağına karar verir. Yokuş kalkış kontrolünü devreye sokmak veya devre dışı bırakmak için aracın ağırlığı, yuvarlanma direnci ve eğim açısı gibi verileri hesaplayabilir.

Debriyaj Aktüatörü : Debriyaj aktüatörü, yokuşta tutma fonksiyonu etkinleştirildiğinde debriyaj pedalını elektronik olarak kontrol etmekten sorumludur. Hidrolik veya elektrikli debriyaj sistemine bağlıdır. Araç bir yokuşta hareketsizken, debriyaj aktüatörü sistem frenleri uyguladığında durmayı önlemek için debriyajı devre dışı bırakır. Debriyaj aktüatörünün kalibre edilmiş hareketi geri kaymayı önler.

Gaz Pedalı Konum Sensörü : Gaz pedalı konum sensörü, sürücünün ne kadar bastığına bağlı olarak pedalın tam konumunu izler. Gaz pedalının açısını algılamak için potansiyometreler veya Hall Etkisi sensörleri kullanır. Sürücü niyetindeki bu girdi, yokuşta tutma sistemi tarafından frenleri ne zaman bırakacağını ve debriyajı ne zaman devreye sokacağını belirlemek için kullanılır.

Vites Pozisyon Sensörü : Vites pozisyon sensörü, sürücünün seçtiği mevcut vitesi algılar – geri vites, boş vites veya sürüş. Manyetik, optik veya dirençli algılama kullanarak, tam vites pozisyonunu belirler. Bu, yokuş kalkış desteğinin yalnızca araç sürüş vitesindeyken etkinleşmesine yardımcı olur ve geri viteste veya boş viteste istenmeyen etkinleştirmeyi önler.

Jiroskopik Sensör : Jiroskopik sensör, sürekli dönen bir tekerlek ve gelişmiş MEMS teknolojisi kullanarak üç eksende yönelimi, dönüş hızını ve eğim açısını ölçer. Aracın mekansal yönelimi ve eğim açısı hakkında son derece hassas gerçek zamanlı veriler sağlar.

Hill Holder (yokuş kalkış destek sistemi) faydaları

İşte araçlarda yokuş kalkış desteğinin avantajları:

Arabayı yokuş yukarı hareket ettirmek gibi zorlu durumlarda sürüşü kolaylaştırır. Bu nedenle, özellikle manuel şanzımanlı bir araba kullanan yeni başlayan sürücüler için güvenli bir sürüş ortamı yaratır.

Yokuş kalkış kontrolü sürücü ve yoldaki diğer sürücüler için faydalıdır. Aracınız yokuş yukarı bir yolda geriye doğru kaymayacağı için aracınızın arkasındaki trafik güvenli olacaktır.

Yokuş kalkış destek sistemi ayrıca el freni, frenler ve debriyaj plakaları gibi belirli bileşenlerin aşınmasını ve yıpranmasını azaltır. Sürücü destek sistemi verimli bir şekilde çalıştığı için, belirli araç parçaları gereksiz yük altında kalmayacaktır.

Yokuşta kalkışta el frenini ve debriyajı sürekli olarak kullanmak zorunda kalmadıkları için yokuşta kalkış fonksiyonu sürücünün yorgunluğunu azaltır. Bu özellik, sürücünün yokuş yukarı kalkışlarda bacaklarını rahatlatmasını sağlayarak sürüşü daha az yorucu hale getirir.

Yokuşta sürüş, sürücü yokuşta frenden gaza geçtiğinde aracın istem dışı geriye doğru kaymasını önler. Bu, arkadaki diğer araçlarla çarpışmaları önlemeye yardımcı olur.

Eğimlerde debriyaj ve fren kontrolünü otomatikleştirerek, yokuş tutuşu pürüzsüz ve stressiz bir sürüş deneyimi sağlar. Sürücü direksiyona ve hızlanmaya odaklanabilir.

Debriyaj, fren ve gaz pedalını koordine etmeye alışmaya çalışan yeni sürücüler için yokuş kalkış desteği çok faydalıdır. Yokuş kalkışlarında deneyim eksikliğini telafi eder ve güven oluşturur.

İlgili yazı: Egea arıza işaretleri

5 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir