Emme manifoldu arızası nasıl anlaşılır

Emme manifoldu arızası nasıl anlaşılır

Emme manifoldu arızası nasıl anlaşılır

Araçlardaki içten yanmalı motorun çalışması için yakıt ve oksijenin uygun oranda biraya gelmesi gerekir. Otomobillerdeki emme manifoldu yakıtın yanması için gerekli oksijeni ayarlayıp silindirlere dağıtan bir sistemdir.

Motordaki yanma işlemi dört aşamada gerçekleşir:

İlk vuruş sırasında (emme esnasında) emme manifoldundaki hava, bir vana veya valf vasıtasıyla her bir silindire emilir. Bu emme valfleri daha sonra diğer üç vuruş (sıkıştırma, yanma ve egzoz) için kapanır ve döngü baştan başlayınca yeniden açılır. Her emme stroku için valf açıldığında yeterli havayı sağlayan ve her silindire eşit oksijen dağıtan parça emme manifoldudur.

Emme manifoldu ile alakalı ne tür arızalar olabilir ?

Emme manifoldu hava kaçırıyor olabilir, conta yıpranmış olabilir veya çatlak olabilir. Emme manifoldu çatladıysa değişmesi gerekir. Conta yıprandıysa contanın değişmesi yeterli olur.

Emme manifoldu arıza belirtileri

Emme manifoldunda kaçak var ise içeriye fazla hava gireceğinden yakıt/oksijen karışımı oksijen lehine artar. Bu da yanma veriminin düşmesi demektir. Bunun sonucunda;

  • Gaz pedalına bastığınızda eskisine göre daha geç tepki verecektir,
  • Hızlanma süresi gecikecektir,
  • Motordan ıslık sesi, tıslama, gıcırdama türü sesler gelecektir,
  • Araç düşük hızda iken stop edebilir,
  • Aracınızın kontağınızı kapattığınızda motorun durma süresi artacaktır,

Emme manifoldu arızası nasıl anlaşılır ?

Emme manifoldu ile alakalı arızalar pek yaygın değildir. Bu yüzden motorunuzdan ıslık sesi geliyorsa veya aracınız hızlanma sorunları yaşıyorsa kesin olarak manifold arızası vardır denilemez.
►İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?

Arızayı tespit için gözle ve fiziksel olarak emme manifoldunda bir çatlak var mı kontrol edebilirsiniz. Contada bir sızdırma var mı kontrol etmek için motor rölantiden iken contaya (veya sızıntı olabileceğiniz başka bir yere) marş sıvısı püskürtünüz. Sıvıyı püskürtünce motor buna tepki verirse bir sızıntı veya kaçak var demektir.

Bazı araçlarda emme manifoldu aynı zamanda soğutma sıvısı kanalı olarak kullanılır. Aracı bir yere park ettikten beş dakika sonra yere soğutma sıvısı dökülmüş mü kontrol ediniz. Yerde sıvı varsa sızıntı var demektir.

Manifold kaçağı yakıtı etkiler mi ?

Emme manifoldu hem yakıt harcamasını hem de aracın performansını etkileyecektir.

Manifold tamiri ne kadar ?

Her marka ve modelin emme manifoldu parçası farklı bir fiyattan satılmaktadır. Genel bir fiyat tanımlamak gerekirse conta değişimi için 70-80 TL, emme manifoldunun değişmesi için işçilik dahil 500 TL civarı masraf çıkacaktır.

Manifold kaynak olur mu ?

Kaynak ile geçici çözüm deneyenler vardır fakat parçanın değişmesi daha doğrudur.
►İlginizi Çekebilir: Şanzıman Yağı Eksikliği Nasıl Anlaşılır ?

66 Beğenmekten Vazgeç

Yapılan Yorumlar

  1. Selamlar, benim arabamda ( focus sedan mk1 ) şöyle bir sıkıntı var. Rolantide iken hava filtresinin ordan lok lok diye sesler geliyor. Araçla yol alirken bir ses duyamıyorum. Geçen hava filtresi ile emme manifoldu arasındaki boruyu hava filtresi tarafindan söktük. Ses o borunun icinden geliyor. Boruyu elimle kapattığımda ( tam olarak degil biraz hava gitmesini izin veriyoruz) o bahsettigim lok lok sesinin gelmedigini tespit ettik ustayla. Elimizi borudan cekince ayni ses gelmeye devam ediyor. Bu sefer o hava borusunu emme manifoldundan tamamen söktük. Ses gitti. Ama kulagimizi emme manifolduna dayadigimizda cok hafif bir ses geliyor. Ama kulagi dayamazsak gelmiyor. Usta sokmemiz lazim dedi ama bir iki gun burda kalabilir dedi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sorun nerde veya ne olabilir?

  2. Bu arada araba benzin ve lpgli

  3. 1 sene önce

    arabam jaguar x type fren ilk calıştırdıgımda tutmuyor biraz ısınınca normale dönüyordu şimdi oda yok usta manifolt contası değişecek kacırıyor dedi

    emmedenmi ekzostanmı alır havayı merak ettim cünkü getirticam dışardan serviste cok fahallı şimdiden tşk ederim

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir