DF061 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

DF061 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

DF061 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

Araç çalışmıyor, çalışmakta zorlanıyor, motor düzensiz çalışıyor, yakıt harcaması yüksek, zaman zaman stop ediyor ve ayrıca gösterge panelinde bulunan motor arıza lambası yanıyorsa sorunun ne olduğunu öğrenmek için arıza tespit cihazı kullanırsınız.

Arıza tespit cihazının Renault cihazlarda okuduğu kod DF061 ise bunun anlamı 3 numaralı silindirdeki yanma faaliyetinde bir takım düzensizlikler olduğudur.

Renault araçlarda okunan DF061 arıza kodunun jenerik olarak (diğer araçlar içinde geçerli olan) karşılığı P303 arıza kodudur.

DF061 Renault arıza kodu olan araçta görülmesi muhtemel sorunlar:

  • Silindirdeki tekleme motor arıza lambasını yanar. Motor arıza lambası yandığı zaman araç çalışsa gibi eskisi gibi performansta çalışmaz, araçta bazı sistemler devre dışı kalır, performans düşer, yakıt sarfiyatı artar.
  • Aracın egzoz dumanında farklılaşma söz konusu olabilir.
  • Motor düzensiz çalışabilir, rölanti dengesizleşir.
  • Araç yüksek hızlara çıkamaz, rampada bayılır.
  • Tüm bu şikayetlerin hafif derecede görülmesi de muhtemeldir.

DF061 Renault arıza kodu nedir ?

DF061 arıza kodu kısa açıklaması:

3 nolu silindirde tekleme

Şeklindedir.

Bunun anlamı 3 numaralı silindirde işler iyi gitmiyor demektir. Benzinli araçlarda bu tür arızalar çoğunlukla buji arızası veya buji kablolarının yıpranması ya da ateşleme bobini arızası gibi ateşleme elemanları kaynaklı sorunlara yorulur.

Dizel araçlarda ise buji ile ateşleme yapılmaz, yakıt sıkıştırılır ve enjektörle yakıt püskürtülür. Püskürtme zamanlaması yanlış ise veya yakıt gereği gibi sıkıştırılamamış ise DF061 arıza kodu alabileceğiniz bir yanma hatası oluşur.

DF061 arıza kodunu 3. Silindirde tekleme olarak açıklamak kolay, fakat 3. silindirdeki teklemenin ne sebeple olduğunu izah etmek ise zordur. Çünkü işin içinde sensör arızasından, segman aşınmasına, yakıt sistemi sorunlarından ateşleme elemanlı arızalara kadar bir çok faktör girmektedir.

Piston segman takımı
Piston segman takımı

Renault araçlarda DF061 arıza kodu sebepleri:

Bu konuyla ilgili birkaç arıza senaryosu üretmek mümkündür:

  • 3. numaralı silindire yakıt püskürten enjektör arızalı olabilir. Eğer öyleyse enjektör değişince veya tamir edilince sorun çözülecektir.
  • 3. numaralı silindirdeki segmanlar yıpranmış ve kaçırıyor olabilir. Bu durum yakıtın düzgün bir şekilde sıkıştırılamaması anlamına gelir ve düzgün sıkıştırılamayan yakıt teklemeye yol açar.
  • Yaşlı araçta silindirdeki segmanların aşınması, pistonun yıpranması gibi sorunlar yaygın görülür. Hatta sıkıştırma sorunları kaynaklı sorunların, yağ yakma, duman atma, üfleme vesaire değişik versiyonları vardır ve bunlar genel olarak motor ömrünün azaldığının işaretleridir.
  • Eğer öyle bir sorun var ise segman atma veya motor rektefiyesi gibi işlemlerle motor kurtarılabilir. Bu işlemler motor ömrüne birkaç sene daha kazandırır.
  • Silindirde teklemenin yaygın sebeplerinden bir diğeri ise silindir kapağı contasının yanmasıdır.
  • Silindirlerde yanlış hava/yakıt oranı oluşuyorsa da tekleme olur ve bu tür sorunlar genellikle oksijen sensörü arızası, yakıt basınç sensörünün arızası, egzoz valfinin veya EGR valfinin kirlenmesi, katalitik konvertör arızası, vakum kaçağı gibi diğer silindirleri de ilgilendirebilecek sorunlar nedeniyle meydana gelirler.
  • Bu nedenle eğer Renault araçta DF061 arıza kodu alınıyorsa sadece 3. silindir değil diğer silindirler ve motorun çalışmasını etkileyen diğer parçalar da beli bir sıra gözetilmek suretiyle kontrol edilmelidir.

DF061 Renault arıza kodu çözümü

  • Öncelikle araçta ne tür sorunların yaşandığını dikkate alınır. Aracın duman atması, yağ yakması, üflemesi, gürültülü çalışması var mı, araç çalışır durumda mı, rampa performansı nasıl bunlar önemlidir.
  • Silindirdeki tekleme ile ilgili olarak yakıt enjektörü kontrol edilir. Yakıt enjektörünün arızalanması yaygın görülen bir sorundur.
  • Silindir kapağı ve contasının sağlamlığı kontrol edilir. Yüksek basınca maruz kalan silindir kapağının erimesi, çatlaması sık görülen bir sorundur.
  • Emme manifolduyla veya emme sübabıyla alakalı bir sorun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yakıt sisteminde bir sorun olup olmadığı, yakıt filtresinin sağlamlığı, yakıt pompası ve ilgili sensörlere bakılır.
  • Yaşlı araçlarda piston ve segmanlar zamanla yıpranır. Bunların onarılması mümkündür.
  • Silindirdeki teklemeye sıkıştırma yetersizliği yani sistemde bir sızıntı olması neden olmaktadır. Araçta böyle bir durum olup olmadığı motor kompresyon testi ile anlaşılabilmektedir.

Bu konuda size yardımcı olacak diğer yazılar:

Motor kompresyon testi nasıl yapılır ?

Motor kompresyon testi fiyatları

18 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir