Clio 4 arıza işaretleri

Clio 4 arıza işaretleri

Clio 4 arıza işaretleri

Renault Clio 4 araçlarda merak edilen arıza işaretleri ve anlamlarını bu makalede açıklıyoruz.

Teknoloji ilerledikçe araçlara yeni sistemler monte edilmekte, her yeni sistem için de gösterge paneline yeni bir ikaz sembolü eklenmektedir. Bu nedenle araçların gösterge panelindeki sembollerin sayısı giderek artmaktadır.

Gösterge panelinde çok fazla sembol olması hangi işaretin ne manaya geldiğini anlamayı da zorlaştırmaktadır. Renault Clio 4 araçlarda sürücülere kolaylık olsun diye gösterge paneline iki ikaz lambası daha eklenmiştir.

Bunlar;

İngiliz Anahtarı işareti: Aracın servise götürülmesi gerektiğini ifade eder.

STOP işareti: Aracın durdurulması gerektiğini ifade eder.

Bu iki işaret gösterge panelindeki yanan bir arıza işaretini sürücünün yorumlamasına yardım eder.

Renault Clio 4 araçlarda sürücüyü uyarmak için ayrıca bilgi ekranına mesaj düşmesi, sesli uyarı gibi özellikler bulunmaktadır.

Clio 4 arıza işaretleri

Renault Clio 4 araçların gösterge panelindeki tüm sembollerin anlamlarını vermek yerine sadece yaygın olarak karışınıza çıkabilecek arıza işaretlerinin anlamlarını vermeyi tercih ettik. Çünkü sinyal, far veya benzeri sembolleri az çok bilirsiniz.

Bilgi verirken aradığınızı daha kolay bulabilmeniz adına makaleyi kısa tutmayı tercih ettik.

İngiliz anahtarı işareti

İngiliz anahtarı işareti
İngiliz anahtarı işareti

Araçta tamir gerektiren bir sorun olduğunu ifade eder. Bu işaret tek başına yanmaz, mutlaka başka bir arıza işareti daha yanıyordur.

Stop arıza işareti

Stop arıza işareti
Stop arıza işareti

Aracı kullanmanızın uygun olmadığını ifade eder. Aracın gösterge panelinde başka bir arıza işareti daha yanıyordur. O işarete bakarak aracı neden kullanamayacak olduğunuzu tahmin edebilirsiniz.

Motor arıza lambası

Motor arıza lambası
Motor arıza lambası

Bu lamba her araçta benzer sembolle gösterilir. Renault Clio 4’ün kullanma kılavuzunda adı Hava Kirliliğini Önleyici Sistem Kontrolü İkaz Işığı olarak geçse de bu lamba bildiğimiz Motor Arıza Lambasıdır.

Kontağı çevirdiğiniz zaman kısa süreliğine yanar. Daha birkaç saniye olmadan söner. Bu süre zarfında ECU aracın motorunun çalışmaya elverişli olup olmadığını kontrol eder.

Eğer motor arıza lambası aracı çalıştırdıktan sonra sönmezse veya araç seyir halinde iken yanarsa motorun çalışmasını etkileyen bir sorun vardır. Motor arıza lambası nadiren motor arızası için yanar, bu yüzden yanarsa fazla endişe etmeyiniz.

Ancak araçta bir sorun olduğunu bildirdiğinden dikkate almanız gereken bir lambadır. ECU (aracın beyni) motora giren hava veya yakıtı ve motordan çıkan egzozu ölçer. Daha doğrusu bunları ölçen sensörlerden bilgi alır. Eğer ECU sensörlerden anormal bir veri alırsa/veri alamazsa Motor Arıza Lambası yanar.

Motor Arıza Lambasının yanmasına sebep olabilecek çok sayıda ihtimal vardır. Bu ihtimaller ancak bir arıza tespit cihazı ile düşürülür. Arıza teşhis cihazı ECU’yu okuyunca bir arıza kodu üretir. Arızanın olası sebebi bu arıza kodundan tahmin edilir.

Motor Arıza lambasının yanıp söner tarzda yanması arızanın önemli ve acil olduğunu ve sizin arızalı araçta gereğinden hızlı gittiğinizi gösterir. Bu durumda süratinizi keserek Motor arıza lambasının stabil durumda yanmasını sağlamalısınız.

Motor Arıza Lambası yanarken STOP lambası da yanarsa arıza aracı kullanmanıza devam etmenize engel olacak kadar ciddidir. Aracınızı durdurunuz. Eğer Motor Arıza Lambası yanarken İngiliz Anahtarı İşareti de yanarsa vakit kaybetmeden aracınızı servise götürünüz.

El freni çekili işareti

El freni çekili işareti
El freni çekili işareti

El freni çekili ise yanar. El frenini bırakınca sönecektir. Eğer bu lamba yanarken aynı zamanda STOP işareti de yanıyorsa fren hidroliği düşmüştür veya fren sisteminde bir arıza var demektir. Bu durumda size ayrıca sesli uyarı gelir.

Bu durumda aracı durdurup servis çağırınız.

Yağ basıncı ikaz işareti

Yağ basıncı ikaz işareti
Yağ basıncı ikaz işareti

Motor yağı seviyesi azaldıysa veya yağ pompası gibi bir arıza varsa bu lamba yanar, aynı zamanda STOP lambası yanar. Aynı zamanda sesli uyarı verir. Bu durumda yağ seviyesini kontrol ediniz. Yağ seviyesi azaldıysa yağ eklemesi yapınız.

Yağ eklenmesine rağmen lamba yanıyorsa servise danışınız.

Akü ikaz lambası

Akü ikaz lambası
Akü ikaz lambası

Her araçta bu sembolden vardır. Bu işaret ve STOP işareti yanıyorsa aküden gelen elektrik zayıflamıştır. Akü zayıflamış olabilir, şarj dinamosu arızası olabilir, akü bağlantıları gevşemiş veya paslanmış olabilir veya başka bir sorun olabilir.

Sizin yapmanız gereken şey araçta elektrik çeken cihazları kapatıp aracı servise götürmektir.

ABS ikaz işareti

ABS ikaz işareti
ABS ikaz işareti

Seyir halinde iken yanmaya başlarsa artık ABS sistemini kullanamıyor, yani güvenli sürüşten mahrumsunuz demektir. Bu lamba yandığı zaman frenle ilgili diğer arıza işaretlerinin de yanıp yanmadığına dikkat ediniz.

Aracınızı sevişe götürmeniz gerekir.

Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz işareti

Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz işareti
Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz işareti

Kırmızı yanarsa motoru durdurup bir iki dakika rölantide çalıştırınız.  Işığın rengi maviye dönerse sorun hallolmuş demektir. Aksi halde motoru soğutup soğutma sıvısını kontrol ediniz.

ESC işareti

ESC işareti
ESC işareti

Bu anti patinaj sistemi ikaz ışığıdır. Antipatinaj sistemi, kritik sürüş koşullarında yani bir engelden kaçma, virajda yere tutunma gibi durumlarda araç kontrolünü muhafaza eder.

ESC işaretinin yanıp sönüyor olması sistemin aktif olduğunu gösterir. Eğer bu işaret ile birlikte İngiliz anahtarı işareti de yanıyorsa ESC sistemi arızalı demektir. Bu durumda aracı servise götürmeniz gerekir.

Ön ısıtma ikaz işareti

Ön ısıtma ikaz işareti
Ön ısıtma ikaz işareti

Kontak açıldığında yanması gerekir. Yanması ön ısıtma bujilerinin çalışmakta olduğunu gösterir. Ön ısıtma işlemi tamamlanınca söner ve motor çalıştırılabilir. Sönmemesi halinde bir arıza var demektir.

Lastik basınç kaybı işareti

lastik ikaz lambası

Lastiklerden en az birisi patlak veya havası azalmışsa yanar. Mesaj ekranında da Lastik şişiriniz ve set TPW mesajı gelir. (Bkz. Lastik şişiriniz ve set TPW ne demek ?) Patlak lastiği değiştirdikten veya inik lastiği şişirdikten sonra lastik basınç kaybı referans değeri sıfırlamasını başlatınız. Lastik basınç kaybı referans değeri sıfırlaması uygulandıktan sonra Lastik basınç kaybı işareti söner.

Soğuk havalarda lastikleri kontrol edip yeniden ayarlamak ve lastik basınç kaybı referans değeri sıfırlamasını başlatmak gerekir.

Yeniden başlatma şu şekilde yapılır:

Kontak açıkken;
– 2 göstergesi üzerinde “LASTIK SET TPW” fonksiyonunu seçmek için 3 veya 4 butonlarına art arda basınız;
– Yeniden başlatma işleminin yapılması için 3 veya 4 butonlarını basılı tutunuz (3 saniye kadar). “SET TPW BASLADI” mesajının yaklaşık beş saniye görüntülenmesi lastik basınçları referans değerinin yeniden başlatılması isteğinin başarıyla başlatıldığını bildirir.
Sıfırlama bir kaç dakikalık sürüşün ardından çıkar.

Hava yastığı ikaz işareti

Hava yastığı ikaz işareti
Hava yastığı ikaz işareti

Bu sembol seyir halinde iken yanıyorsa hava yastığı sisteminde bir arıza var demektir. Yani bir kaza anında hava yastığı açılmayacaktır.

Motor rölantiye alınamaz ikaz işareti

Motor rölantiye alınamaz ikaz işareti
Motor rölantiye alınamaz ikaz işareti

Bazı durumlarda aracı rölantiye alamazsınız. Örneğin;

  • Geri viteste iken
  • Motor kapağı kilitli değilken,
  • Sürücü kapısı açıksa,
  • Sürücü emniyet kemeri takılı değilse,
  • Dışardaki hava sıcaklığı 0’ın altında veya 30 derecenin üstündeyse,
  • Akü çok zayıflamış ise,
  • Aracın iç sıcaklığı ile otomatik klima referansı arasındaki fark büyükse,
  • Araç otomatik vitesliyse %12’nin üzerindeki yokuşlarda,
  • Motor sıcaklığı düşük ise,

Gibi durumlarda aracı rölantiye alamazsınız. Bu durumları ifade etmek için bu ikaz işareti yanar.

Motoru rölantiye aldığınızda fren destek sistemi çalışmayacaktır.

Motor rölantiye alınabilir işareti

Motor rölantiye alınabilir işareti
Motor rölantiye alınabilir işareti

Yakıt ikaz işareti

Yakıt ikaz işareti
Yakıt ikaz işareti

Yakıt ikaz işareti yandığında araçta en fazla 50 kilometre gidecek kadar yakıt kalmıştır.

Üçgen içinde ünlem işareti

Yakıt ikaz işareti
Yakıt ikaz işareti

Stop işareti ile birlikte yanarsa aracı durdurmanız gerektiği anlamına gelir. Tek başına yanarsa gösterge panelinde bir arıza var demektir.

Hız limitörü-regülatörü ikaz lambası

Hız limitarü-regülatörü ikaz lambası
Hız limitarü-regülatörü ikaz lambası

Araçta hız limitörü özelliğini aktif ettiyseniz. Araç o hızı aşmaya kalktığınızda gaz pedalı işlev görmez hale gelir. Ancak yine de anlık olarak limit koyulan hızın üzerine çılması durumu olabilir bu takdirde hız limitörü ikaz işareti yanıp sönmeye başlar.

 

 

52 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir