Şanzıman yağı değişimi nasıl yapılır

Şanzıman yağı değişimi nasıl yapılır

Şanzıman yağı değişimi nasıl yapılır

Şanzıman yağını değiştirmek zor değildir. Birkaç kez yapınca daha da kolay hale gelir. Şanzıman yağı kirlendikçe veya zamana bağlı olarak bayatladıkça, kullanıldıkça kirletici maddeleri üzerine çeker ve yağlama-soğutma işlevlerini yaparken etkisiz kalır. Ayrıca parçaların daha kolay ısınmasına yol açar.

Şanzıman yağı kirliyse araçta debriyaj sorunları, titreme ve kayma sorunları meydana gelebilir.

Şanzıman Yağı Nasıl Değiştirilir

Şanzıman sıvısını kontrol ettikten sonra, işe başlamak için birkaç şeye ihtiyacınız olacak. Aracınız için önerilen şanzıman yağını aldığınızdan emin olun, çünkü yanlış sıvı kullanmak şanzımanın verimsiz çalışmasına neden olabilir. Filtreyi de her değiştirdiğinizde değiştirmenizi öneririz.

 

Gerekli malzemeler

  • Kriko
  • Kullanıcı kılavuzunda önerilen özel şanzıman yağı
  • Kaliteli ve uygun şanzıman filtresi
  • Uygun soketli anahtar veya tork anahtarı
  • Büyük bir drenaj tavası
  • Yağı eklemek için huni
  • Huniyi temizlemek için temizlik bezi

 

Adım 1. Arabayı yükseltin ve ısıtın

Yapmanız gereken ilk şey arabayı kriko ile kaldırmak. Araba yükseltildikten sonra motoru çalıştırıp birkaç dakika bekleyiniz. Bu şanzıman yağının ısısını normal çalışma sıcaklığına getirecektir.

Adım 2. Sıvıyı boşaltın

Motoru kapattıktan sonra arabanızın altına bakın ve şanzıman tavasını bulun. 6 veya 8 cıvata ile tutturulmuştur sıvıyı boşaltmak için bunları çıkarmak zorundasınız . Çıkan sıvıyı boşaltmak için kabı hazır bulundurun. Sıvının tahliyesi için tapanın bir tarafı hariç tüm cıvataları çıkarın ve sıvıyı boşaltın. Sıvının büyük kısmı damlama kabının içinde olduğunda, civataların kalanını da çıkarabilirsiniz.

 

Aracınızda tahliye tapası varsa sıvıyı boşaltmak için filtreyi çıkarmanız yeterlidir. Filtreyi değiştirmek istiyorsanız tavayı çıkarmanız gerekecektir.

Araçtan boşalan sıvıyı hemen atmayın, ne kadar ekleyeceğinizi ölçmek için lazım olacak.

Adım 3. Şanzıman tavasını temizleyin

Bir sonraki adım şanzıman tavasını temizlemektir . Şanzıman sorunlarına yol açabilecek metal talaşı veya parçacıklar var mı diye kontrol ediniz. Periyodik bakım yapıyorsanız ve aracınıza iyi bakıyorsanız bu tür partiküllere rastlamazsınız.

 

Metal talaşı varsa, manşonlar aşınmış olabilir veya başka bir sorun olabilir.Daha sonra metal talaşı toplayan mıknatısı temizleyebilir ve tüm tavaları silebilirsiniz.

Adım 4. Filtreyi değiştirin

Tava yayıldıktan sonra filtreyi değiştirebilirsiniz . Bu önemli bir adımdır çünkü filtre, sıvınızın temas ettiği kirleri tutmaktadır. Bu kirletici maddeler hasara yol açabilir, bu yüzden de filtrenin temizlenmesi gerekir.

 

Doğru filtre kullanmak önemlidir. Ayrıca montaj deliklerinin eşleştiğinden emin olmak için eskisine bakıp kontrol ediniz. Daha sonra şunları yapacaksınız:

1.     Filtreyi yerinde tutan cıvataları, klipsleri veya O-ring contaları çıkarın ve her birinin nereye gittiğini not edin.

2.     Eski olanı gevşetiniz. Bu noktada daha fazla sıvı gelebilir, bu yüzden hepsini boşaltmak için biraz bekleyin.

3.     Yeni olanı aynı pozisyona takın ve sonuncusuyla aynı şekilde monte edildiğinden emin olun.

Adım 5. Şanzıman tavasını tekrar takın

Filtre değiştirildikten sonra eski contayı yeniden takın veya yıpranmışsa contayı değiştirin . Contanın düzgün şekilde hizalandığından emin olun, aksi halde sıvı sızıntı yapabilir. Yerinde tutmak için birkaç damla gres kullanabilirsiniz. Daha sonra tavasını şanzıman gövdesine tekrar takabilirsiniz ve cıvataları tekrar yerine takabilirsiniz . Civataları tornavida veya tork anahtarı ile sıkabilirsiniz. Sonra aracı indirebilir ve yeni sıvı eklemeye başlayabilirsiniz.

Adım 6. Şanzıman yağı nasıl eklenir?

Son adıma geldik. Şanzıman yağı kesinlikle kılavuzda tavsiye edilen ürün olmalıdır, uyduruk ürün kullanmayınız. Ne kadar sıvı boşalttıysanız o kadar sıvı ekleyiniz.

Şanzıman yağını yavaşça hazneye doldurun. Daha sonra yağ çubuğunu tekrar takıp kaputu indirebilirsiniz.

Şanzıman yağını değiştirince aracınızı çalıştırıp birkaç dakika sürünüz. Fren ve vites geçişlerini kontrol ediniz.

40 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir