Şanzıman tamiri fiyatı

Şanzıman tamiri fiyatı

Şanzıman tamiri fiyatı

Otomobillerin içerisine çok önemli ana parçalar bulunmaktadır. Bunlardan birisi olarak şanzıman’ı sayabiliriz. Bu özellik sayesinde motorun ürettiği güç tekerleklere aktarılarak aracın hızlanmasına imkan verilmektedir.

Bu parça arabanın orta kısmında yer almaktadır. Tam mevkisi şoför ile yolcu koltuğunun ortasında kalan noktadır. Şanzıman sistemleri otomatik veya manuel olarak sunulabilir. Bu tercih kullanıcı tarafından yapılmaktadır.

Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar daha çok otomatik şanzımanları tercih etmektedir. Yoğun trafik içinde dur kalk durumların ayakların fazla kullanılmaması için özellikle bu tercih yapılmaktadır. Bu parçanın da kendine göre özel bakımları vardır. Dikkatli kullanılmadığı anlarda büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Şanzıman Parçaları Nelerdir?

Şanzıman sistemi içerisinde çok sayıda dişli bulunmaktadır. Bunlar gücün vites aracılığı ile aktarılmasına yardımcı olmaları için özen ile yerleştirilip birleştirilmesi yapılmıştır. Manuel ve otomatik şanzıman sistemlerinde parçalarda farklılık vardır.

Manuel şanzımanın tamirinde kullanılacak bazı parçalar diğer şanzıman tipinde kullanılmaz. Manuel de tamir işlemleri daha basit bir şekilde yapılırken otomatik sistemin baştan aşağıya revize edilmesi genelde tavsiye edilen bir durumdur.

Bazı parçaları şöyle sayabiliriz. Selenoid valf, batata işçiliği, basın selenoid ve yağ olarak sıralayabiliriz. Bu parçalardan hangilerinin kullanılıp hangilerinin kullanılmayacağını sistemin içinin açılmadan öğrenebilmesi mümkün değildir.

Şanzıman tamiri araç üzerinden kesinlikle yapılamaz. Bu parça mutlaka araçtan çıkarılmalıdır. Eski tip araçlarda şanzıman sisteminin komple sökülmesi daha basitken yeni tip araçlarda bu parçanın sökülmesi daha uzun sürmektedir. Parça söküldükten sonra içi açılmalıdır.

Ve içinde bozuk olan parçalar tespit edilmelidir. Şanzıman sorunu araç vites geçişleri sırasında rahatlıkla anlaşılabilir. Debriyaj sistemi ile ilgili bir sorun yoksa büyük ihtimal ile bu sistemde sorun olduğuna karar verilir.

Takılma veya vites geçişinde zorluk yaşanırsa bunun sorunun içinde olduğuna karar verilerek parçanın tamir edilmesi istenir. Bu konuda dikkatli bir çalışma yürütülmesi önemlidir. Tamir fiyatları aracın yaşına, modeline ve markasına göre önemli farklılıklar gösterilir.

Bir tamir için yapılacak ortalama masraf 3.000 TL ile 5.000 TL arasında değişir. İlk olarak şanzımanın araçtan indirilmesi gerekiyor bu işlem sadece tek başına 500 TL tutmaktadır. Tamirin gerçekleştirilmesi yani şanzımanın içini açılarak tüm işlemlerin yapılması 1.000 TL ve üzerinde tutabilir.

Selenoid valf değişmesi gerekiyorsa bunun ücreti 100 TL ile 200 TL arasında değişir. Batata için işlem yapılması gerekiyorsa 150 TL ile 250 TL işçilik ücreti gerekebilir. Basın selenoid takımının komple değişmesi gerekiyorsa 300 TL ücret alınmaktadır. Başka selenoid takımı değişirse ise bunun bedeli 1000 TL ve üzerinde olabilir.

Şanzımanın içinde yer alan yağın değiştirilmesi ise 250 TL tutmaktadır. Bunların hepsi birleştirildiğinde yukarıda belirtmiş olduğumuz fiyat ortaya çıkacaktır. Tabi bu fiyatın dediğimiz gibi marka, yaş ve modele göre yükselip düşeceğini de eklemeliyiz.

49 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir