Polo bujiler kaç km de değişir ?

Polo bujiler kaç km de değişir ?

Polo bujiler kaç km de değişir ?

Volkswagen Polo araçlarda bujilerin kaç km de değiştiği ile ilgili olarak birkaç kriter bulunmaktadır. Volkswagen Polo periyodik bakım tablosunu incelediğimiz zaman buji değişimi için 2 sene veya 30 bin km diyor ama bu durum her Polo araç için geçerli değildir.

Polo araçlarda bujilerin kaç km de değişmesi gerektiği öncelikle buji ucunun ne tür bir malzemeden yapıldığı ile ilgili bir durumdur.

Önceki yıllarda bujilerin ucunda iletkenliği daha iyi olduğu için bakır malzeme kullanılmıştır. Bakır iletkenliği yüksek fakat yumuşak bir maden olduğu için nikel ile desteklenmiştir. Bu tür bujilerin ömrü yaklaşık 30 bin km’dir ve bu sebeple Volkswagen Polo araçların periyodik bakım tablosunda buji değişim aralığı olarak 2 sene veya 30 bin km (hangisi daha önce gelirse) yer almaktadır.

Fakat daha sonraki yıllarda buji uçları daha az bulunan, daha pahalı fakat ısıyı daha dayanıklı olduğu için daha uzun ömürlü olan platin veya iridyum malzemelerden yapılmıştır.

Israrla “buji ucu”ndan bahsetmemin sebebi buji ömrünü buji ucunun aşınmasının belirliyor olmasıdır. Çünkü bujinin en sıcak noktası ucudur ve buradan aşınmaktadır. Aşınınca da işlevi azalmaktadır. Dolayısıyla buji ucu daha dayanıklı malzemeden yapılınca daha uzun süre idare etmektedir.

Platin ve iridyum bujiler 80-100 bin km’ye kadar dayanmaktadır. Dolayısıyla Polo araçta iridyum buji kullanılmış ise değiştirmek için 30 bin km erken olur.

Polo aracın orijinal bujisi daha dayanıklıdır, sonradan takılan buji genellikle muadil bir ürün olur ve bu sebeple evvelki bujiye göre ömrü daha az olabilir. Buji değişim kilometresinde bu husus da dikkate alınmaktadır.

Polo bujiler kaç km de değişir ?

Genellikle Polo aracın buji ucu bakırdan ise 2 sene veya 30 bin km’de, iridyum veya platin ise 4 sene veya 60 bin km’de değişmektedir.

Araç benzinli mi tüplü mü veya dizel mi bu da değişim süresinde etkilidir. Benzinli araca tüp takıldıysa LPG bujiyi daha çabuk eskidir. Yaklaşık olarak ömründen üçte bir oranında çalar.

LPG’li Polo araçlara biraz daha dayanıklı olan ve LPG’li araçlar için üretilmiş bujiler üretilmektedir.

Dizel araçlarda ise ateşleme bujisi yerine kızdırma bujisi vardır. Kızdırma bujisi sadece aracı ilk çalıştırırken lazım olduğu için uzun süre dayanabilir fakat soğuk iklimli yerlerde veya araç sabah erken saatlerde çalıştırılıyor ise ömrü daha çabuk dolabilir.

Ayrıca araçta geç çalışma sorunu var ise kızdırma bujisinin ömrü çabuk dolmaktadır.

Dolayısıyla Polo araçlarda ve diğer bir çok araçta buji değişiminin kesin bir kilometresi yoktur. Öngörülenden önce değişmesi gerektiği de olmaktadır.

Özellikle de önceki değişiminde yan sanayi buji kullanıldıysa yukarıda verilen kilometrelerden önce bujilerin değişmesi gerekebilmektedir.

Polo araçlarda bujilerin değişmesi gerektiğini nasıl anlarız ?

Bujiler tamamen işlevsiz kalmadan önce araç sahibine bir takım sinyallerle değişme zamanı geldiğini hatırlatırlar. Bujilerin ateşleme yapan en uç kısmı en fazla sıcaklığa en fazla maruz kalan kısmıdır ve bir erime, aşınma veya çatlama olursa evvela buradan başlar.

Bujilerin ömrünü tamamlaması aniden gelişen bir şey değildir. Aşama aşama bujinin ömrünün dolduğu anlaşılır. Yüksek sıcaklık nedeniyle bujilerin ucu aşındığı için ateşleme performansı giderek azalmakta ve bu da araçta bazı sorunların baş göstermesine neden olmaktadır.

Araçlarda silindir sayısı kadar buji vardır ve hepsinin aynı anda bozulması imkansızdır. Bu sebeple bujilerin birinin işlevi azalsa dahi diğerleri sayesinde araç çalışmaya devam edebilir fakat araç sorunlu olarak çalışır.

İlgili yazı: Bujinin biri çalışmıyor ne olur ?

Buji arızasının veya ömrünün dolmasının en yaygın belirtisi aracın artık eskisi kadar kolay çalıştırılamamasıdır. Yani aracı ilk çalıştırırken zor ve geç çalışmaya başlar.

Aracın ilk çalıştırmada gecikmeli olarak çalışmasının başka sebepleri de olabilir. Mesela marş motoru kaynaklı bir sorun veya akü kaynaklı bir sorun da aynı şikayetlere sebep olur.

Sorunun bujilerde olduğunun delili aracın çalışır durumda iken de bir takım sıkıntılar yaratmasıdır. Örneğin, gaza basınca eskisi kadar hızlanamama, gaz yememe, yakıt masrafının artması, tekleme, stop etme, rölantide dalgalanma gibi sorunlar var ise bunlar bujilerde sorun olabileceğinin göstergeleridir.

Bujiler her iki bakımda bir kontrol edilir ve gerekirse değiştirilir. Bazen tahmin edilenden kısa, bazen de daha uzun bir buji ömrü olabilir.

Bujilerin malzemesi buji ömrünü belirler fakat her araca her buji takılmaz. Günümüzde bujilerin ömrünü ve performansını artırmak için farklı ürünler geliştirilmiştir fakat bir bilene danışmadan, kataloğa bakmadan işlem yapmamak gerekmektedir.

Tek tırnak buji ile çift tırnak buji arasındaki fark başlıklı makalede bu konuda biraz daha fazla detay verilmiştir.

Mesela günümüzde bujilerin en uzun ömürlülerinin iridyumdan yapıldığı bilinmektedir fakat her araca iridyum buji takılmaz.

İlgili yazı: İridyum buji bobine zarar verir mi?

Polo araçlara uyumu düşük üniversal ürünlerden veya yan sanayi bujilerden kullanırsanız, bunların ömrü daha kısa olacaktır ve beklediğiniz kilometreden önce değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Bu nedenle uyumlu ve kaliteli buji kullanmanızı öneririm.

İlgili yazı: En iyi buji markaları

Polo araçlarda kullanılan bujilerin parça maliyetleri yüksek olmamakla birlikte işçilik ücreti kullandığınız parçaya nispetle fazla çıkabilmektedir. Çünkü buji değişimi deneyim isteyen bir şeydir.

İlgili yazı: Buji değişim fiyatları

Volkswagen Polo araçlarda bujiler değişince bazen yakıt harcamasında biraz iyileşme görülmektedir. Çünkü bujilerin eski olması yakıt harcamasını artıran bir unsurdur.

Fakat bazen bunun tam tersi de yaşanabiliyor. Yani bujiler değiştikten sonra yakıt harcamam arttı diyenler olmaktadır.

İlgili yazı: Buji değişimi sonrası yakıt artışı

Bu durumda ya bir yanlışlık yapıldı veya yeni bir ayar gerekiyor demektir.

Buji değişimi sonrasında titreme, tekleme veya yakıt artışı gibi sorunlar olursa bunlar sonradan kendiliğinden düzelecek sorunlar değildir, çaresine bakmak gerekmektedir.

İlgili yazı: Buji değişimi ne kadar sürer ?

16 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir