Araç sahiplerinin sordukları en yaygın sorulardan birisi motor soğutma suyuna normal su konulup konulmayacağıdır.
Bunun uygulaması normalde yarı yarıya saf su ve soğutma sıvısı koymaktır. Oran olarak soğutma sıvısının oranı en fazla üçte bire kadar düşebilir. Yani arzu edilen yarı yarıya ama zor durumda kalırsak üçte bir soğutma sıvısı, üçte iki saf su koyabilmekteyiz.
Peki saf su yerine çeşme suyu koysa olur mu ?
Çeşme suyunda kireç var. Bu nedenle haznenin içi zamanla kireç tutar. Bir kerelik belki bir şey olmaz ama alışkanlık haline getirilmemesi lazım.
Saf su derken marketten aldığımız hazır suları kastediyorum.
Diyelim ki dağ başında motor hararet yaptı ve soğutma sıvısı epey azalmış, bu durumda ne yapacağız ?
Mecburen normal su kullanacağız ama ilk fırsatta antifriz ekleyeceğiz.
Peki motora hep normal su kullansak ne olur ?
Motor daha çabuk hararet yapar, beş kuruşluk antifriz parasından tasarruf edeceğiz derken başımıza büyük masraf açarız.
Sadece antifriz kullansak ne olur ?
Diyelim ki motorun hararet yapma süresini geciktirmek için antifriz ve suyu yarı yarıya değil de sadece antifriz kullandık, bu olur mu ?
Cevap: Olmaz. Motor soğutma sıvısına su katmazsanız soğuk havada jöle gibi olur, mecburen yarı yarıya karışım yapacaksınız.
Antifriz çeşitleri
Motor soğutma suyu olarak kullanılan antifiriz sıvısı alkol türevidir ve bunun çeşitleri bulunmaktadır. Piyasada 4 çeşit antifriz bulunmaktadır.
İnorganik antifriz
Eski araçlarda bu antifrizin kullanımı yaygındı. Soğutma sisteminin parçalarını koruyan fosfat ve silikat maddelerini içerir. Hem demir hem de alüminyum parçaları koruyabilmesi artısıdır.
Bununla birlikte uzun süre kullanılmayınca dibe çökme ve etkisiz hale gelmesi, asidik hale gelmesi, her iki senede bir değişim gerektirmesi nedeniyle artık pek tercih edilmemektedir.
Organik antifriz
Fosfat ve silikat maddelerini içermediği için korozyon önleme kabiliyeti düşük fakat inorganik antifirize göre daha uzun ömürlü (5 yıl) bir üründür.
Hibrit antifriz
İnorganik ve organik antifrizin karışımı ve çeşme suyuna daha dayanıklı hale getirilmiş halidir. Hem uzun ömürlü hem de korozyona karşı koruyucudur.
Nitritli organik antifriz
Oldukça uzun ömürlü bir ürün olup, yoğun kullanılan araçlar için örneğin otobüs, iş makinesi, ticari araçlar için geliştirilmiş bir antifirizdir.
Kırmızı ve mavi antifriz farkı nedir?
Kırmızı antifriz mavi olanından yaklaşık 3 kat daha uzun ömre sahiptir. Fakat bu kırmızı maviden daha iyidir anlamına gelmez. Araç için hangisi uygunsa o kullanılmalıdır.
Keskin sirke küpüne zarar misali normalde mavi antifriz kullanılacak araca kırmızı koyarsanız aşınma yapabilir.
2 farklı antifriz kullanılır mı?
Kullanılmaz.
Antifriz radyatör deler mi ?
Antifriz radyatörü delecek kadar güçlü değildir ama uygun antifriz kullanılmazsa uzun vadede radyatöre zarar verebilir.
Motor suyu ne kadar sürede biter ?
Eğer araçta sızıntı, hasar sık hararet yapma sorunu yok ise motor suyu her 4-6 yada sadece %0,25 civarı eksilir. Bu miktar oldukça küçük bir miktardır.
Motor suyunu değiştirmek için motor suyunun bitmesini beklerseniz yanılırsınız. Koyduğunuz antifrizin belli bir ömrü vardır, motor suyu bitmese bile antifrizin ömrü daha erke dolabilir.
Genel olarak antifriz değişim süresi olarak 5 yıl veya 50 bin-100 bin kilometre gibi rakamlar telaffuz edilmektedir.
Arabaya 1 litre antifiriz yeter mi?
Öncelikle radyatörün ne kadar sıvı aldığını bilmeniz lazım. Aracın modeline göre radyatör hacimleri 4 ila 10 litre civarı olabilmektedir.
Yarı yarıya antifriz ve su koyacağınızı hesap ediniz.
Motor suyunun bittiğini nasıl anlarız?
Gösterge panelindeki soğutma suyu sıcaklığı yüksek işareti yandığında motor suyunun seviyesi kontrol edilmesi lazımdır. Fakat motor sıvısı seviyesini kontrol etmeyin, buhardan kendinizi yakabilirsiniz.
Biraz bekleyin motor ılısın ondan sonra bakarsınız.
Motor suyuna fazla su konursa ne olur ?
Max çizgisi var, onu geçmemek lazım. Motor suyu sıcakken max çizgisini 1-2 mm geçmiş olabilir, bu sorun olmaz. Diyelim ki max çizgisini epey geçmiş. Genleşme nedeniyle bu suyun fazlasını sızdıracaktır. İyi bir şey değildir, hortum, kelepçe, kapak vs bir yerleri zorlayarak sızacaktır çünkü.
Motor suyu az olursa ne olur?
Motor çabuk hararet yapar.
Motor suyu neden çabuk biter?
Araçta soğutma sistemi sızıntıları, su pompası arızaları, kafa contası hasarı, radyatör kapağı sorunları gibi bir sorun var ise motor suyu çabuk biter. Normalde motor suyu çabuk bitmemelidir.
Motor sıcakken su eklenir mi?
Yakarsınız kendinizi. Kaputu açmadan evvel sabredip biraz bekleyin. Motor sıcakken soğuk su eklerseniz silindir kapağı veya blok çatlayabilir.
Yani biraz bekleyin ve motor ılısın. Koyacağınız sıvı da çok soğuk olmasın.
Çok sıcak radyatörün kapağı nasıl açılır ? (Ehliyet sorusu )
Bu tip şeyleri ehliyet sınavlarında da sık soruyorlar. Bu sorunun cevabını bilmek hem sınavda faydalı hem de gerçek hayatta faydalı.
Diyelim ki radyatör kapağı çok sıcak, nasıl açarsınız ?
Eğer bez yardımıyla tutarak, kask takarak falan diye cevap verirseniz sınavda, yanılırsınız.
Baktınız ki radyatör sıcak, yapmanız gereken şey bekleyip en azından radyatörün ılımasını sağlamaktır.
Ondan sonra acele etmeden usul usul basıncın azalmasını sağlayarak kapağı açarsınız.
Bunun tersini yaparsanız, yani radyatör sıcakken radyatör kapağını açmaya kalkarsanız sıcaktan genleşmiş ve basıncı artmış su kapağı açınca dışarı sıçrar, buhardan veya sudan yanarsınız.
Radyatör kapağı kaç dakika sonra açılır?
En az 10 dakika beklenmelidir.
Kaçak olmadığı halde araba neden su eksiltir?
Kaçak var ki su eksiltiyor. Radyatör kapağı contasında bir sorun olabilir veya radyatörde mikro çatlak, delik olabilir. Çatlak küçük ise sızdırırken buharlaştığı için fark edilmeyebilir.
Conta yakan araç su eksiltir mi?
Eksiltir.