Motor arıza lambası sembolü çoğu araçta benzer şekildedir. Sürücülerin bir çoğu artık bu sembolü tanıyor. Ama ne demek istediğini bir türlü anlayamıyor.
Motor arıza lambası yandığında veya sürekli yanıp söndüğünde bunun çok sayıda sebebi vardır. Diğer arıza sembolleri (abs lambası, emniyet kemeri lambası, fren lambası, yağ lambası vs.) sorunun ne olduğuna dair ipuçları verirken (sorunun nerede olduğu belli en azından) motor arıza lambasının ne sebeple yandığını tahmin edebilmek o kadar kolay değildir.
Aracınızın bilgisayarı motorun devri, yakıt karışımını oranı, ateşleme zamanı ve araç performansını sensörler vasıtasıyla izler. Elde ettiği verilerde bir tutarsızlık görürse sistemde bir arıza kodu oluşur ve sarı renkli motor arıza lambası yanar.
►İlginizi Çekebilir: Motor Emisyonu Nedir ?
Bu lambanın yanması motor emisyon sistemi ile ilgili bir sorun algılandığını gösterir. Biraz daha basit bir ifade ile yakıtın olması gerektiği gibi yanmadığı, dışarı atılan gazın istenilen kriterlere uygun olmadığı anlamına gelir.
Uzun süredir aynı aracı kullanıyorsanız artık huyunu öğrenirsiniz. Ama çok sık araç değiştiren biriyseniz motor arıza lambasının veya başka arıza lambaların yanması sizi maddi manevi yıpratabilir. İşte bu tür arızaların teşhisi ve arıza kodlarının sıfırlanması için piyasada tanılama kitleri satılmaktadır. Böylece servise gereksiz para vermemiş oluyorsunuz.
Bazen motor arıza lambası araçtaki arızadan değil, ömrü dolan veya bozulan bir sensör nedeniyle de yanmaktadır. Tanılama kitleri bu konuda yardımcı olmaktadır.
Motor arıza lambasının yanmasının çok sayıda sebebi olabilir demiştik. Bunlardan en sık görülen 5 tanesi şunlardır:
Oksijen sensörünün arızalanması
Oksijen sensörü egzoz gazındaki yanmamış oksijeni izleyen bir parçadır. Yakılan yakıt miktarını izlemeye yardımcı olur. Bu sensörün arızalanması, bilgisayara doğru verileri sağlamadığı anlamına gelir. Araçlarda iki veya dört oksijen sensörü vardır ve tarayıcıdan aldığınız kod, hangisinin değiştirilmesi gerektiğini size söyleyecektir.
Arızaya ne sebep olur: Zamanla, sensör yağ külü ile kaplanır ve bu sensörlerin oksijen ve yakıt karışımını değiştirme yeteneğini azaltır. Sensörün arızalanması sadece fazla yakıt yanmasına neden olmaz aynı zamanda emisyonları da artırır.
►İlginizi Çekebilir: P0172 Arıza Kodu Ne anlama gelir ?
Değişmezse katalitik konvertör arızasına neden olabilir. Bu çok daha önemli ve maliyetli bir sorundur.
Çözüm: Sensörün nerede olduğunu biliyorsanız, eski sensörün çıkartılması ve yenisiyle değiştirilmesi yeterlidir.
Yakıt kapağının gevşek veya çatlak olması
Yakıt kapağı tam kapanmıyorsa, çatlak varsa zamanla yakıt buharlaşmaya başlar. Bu sisteme giren yakıt miktarını etkiler, emisyonu da artırır.
►İlginizi Çekebilir: P0335 Arıza Kodu Ne anlama gelir ?
Çözüm: Eğer motor arıza lambası yanarken araçta bir sarsıntı, güç kaybı vs sorunlar yaşanmıyorsa bunun sebebi yakıt kapağını iyice kapatamamış olmanızdan kaynaklanır. Bunu kontrol edin. Çatlak varsa veya tam kapanmıyorsa yenisiyle değiştirin.
Katalitik konvertör arızası
Katalitik konvertör, egzoz gazlarını azaltmak için çalışır. Karbon monoksit ve diğer zararlı maddeleri zararsız bileşiklere dönüştürür. Katalitik konvertörünüz arızalanırsa gaza bastığınızda aracınız eskisi gibi hızlanmaz.
Arızaya ne sebep olur: Katalitik konvertörün düzenli olarak bakımı yapılırsa kolay kolay arıza yapmaz. Genellikle arızalanmasının sebebi oksijen sensörü, buji gibi parçaların arızalanmasına rağmen aracın kullanılmaya devam edilmesidir. Katalitik konvertör arızalanırsa karbon monoksitin daha az zararlı emisyona dönüştürülmesini durdurur.
Çözüm: Katalitik konvertörünüz tamamen arızalanırsa aracınızı çalıştıramaz hale gelirsiniz. Bu arıza yakıt tüketimini de artıracaktır. Katalitik konvertör arızasını ancak deneyimli ustalar halledebilir veya parçayı yenisiyle değiştirebilir.
Kütle hava akış sensörü arızası
Kütle hava akışı sensörü, aracın bilgisayarına motora gelen havaya bağlı olarak uygun miktarda yakıt eklemesini söyler. Arızalanırsa yakıt emisyonlarını artırabilir, aracın durmasına neden olabilir veya yakıt tüketimini azaltabilir. (aracı güçten düşürebilir)
►İlginizi Çekebilir: ABS Lambası Neden Yanar ?
Arızaya ne sebep olur: Hava filtresi yanlış takılmış veya ömrü dolmuşsa bu arızaya sebep olabilir. olur. Hava akışı sensörünün arızalanmasını önlemek için hava filtresini yılda en az bir kez değiştirmeniz gerekir.
Çözüm: Teorik olarak birkaç hafta veya aylarca bozuk MAF sensörü ile aracı sürebilirsiniz. Yakıt tüketimindeki anormalliği bir süre sonra far edebilirsiniz. Bir süre sonra aracınız durma noktasına gelecektir. Kütle hava akış sensörü arızasının çözümü yenisi ile değiştirmektir. Değiştirmesi çok zor değildir ama yine de ustalık gerektirir.
Buji arızası
Buji, yanma odasını sızdırmaz hale getirir ve bir kıvılcımın ile motorunuzda yanmanın başlamasına yardımcı olur. Buji arızası yaşandığında aracınızda ivme kaybı hissedilir.
Arızaya ne sebep olur: Bujilerin ortalama 100.000 kilometreye kadar ömrü vardır. Ama bazen daha kısa sürede de arızalanabilir. Bu konuda yapabileceğiniz çok şey yoktur.
Çözüm: Yenisiyle değiştiriniz. Değiştirmesi kolay ve ucuzdur. Arabanız değişimden sonra daha iyi çalışacaktır. Buji değişimi aracınızın düzenli bakımının bir parçası olduğundan, buji araçların kaputundan kolayca erişilebilir durumdadır.
Motor arıza lambasının yanmasının başka sebepleri de vardır. Yukarıdakiler en yaygın olanlarıdır.
►İlginizi Çekebilir: Eksantirik Sensörü Arızası Belirtileri