DF121 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

DF121 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

DF121 Renault arıza kodu nedir, çözümü nasıl yapılır ?

Motorun sağlıklı çalıştığı sesinin ve yaydığı titreşimin normal olmasından anlaşılır. Motorda biz bir sorun olduğunda biz bunu sesinin farklılaşmasından, motorun sarsıntılı çalışmasından, tıklama, şıkırtı gibi seslerden, duman renginin farklılaşmasından anlayabiliriz.

Biz motorda bir sorun olduğunu fark etmeden önce ECU bunu fark eder ve motor arıza lambasını yakar. Tarama sonucunda eğer DF121 arıza kodu alınmış ise silindirlerdeki patlama sesinin haricinde motorda ekstradan bir ses veya titreşim tespit edildi (veya vuruntu sensörü bozuk olabilir) demektir.

Sağlam bir araç motorunda yanma odasındaki patlamalar bir kalbin atışı gibi düzenlidir. Nasıl ki sağlıklı bir kalbin EKG grafiği düzenli iniş çıkışların olduğu bir grafiktir, eğer araç motorun EKG’si çekilecek olsaydı, kalp EKG’si gibi düzenli ritimlerin olduğu grafikler elde edilirdi.

Eğer DF121 arıza kodu var ise işte o grafiklerde bir sapma var demektir. Yani silindirdeki normal patlamaya ilave olarak artçı bir patlama yaşanıyor veya patlama sesinden ayrı olarak silindir içinde başka bir ses var demektir.

Araçlarda motorun titreşimlerini, seslerini ölçen sensör vuruntu sensörüdür. Vuruntu sensörünün algıladığı titreşimler belirlenen standartlarda değilse ECU DF121 arıza kodunu üretir.

DF121 Renault arıza kodu olan araçta görülmesi muhtemel sorunlar:

  • Motor arıza lambasının yanması haricinde araçta herhangi bir belirti olmayabilir.
  • Araçta vuruntu sesi olabilir. Vuruntu sesi motordan gelen ve deneyimli kulakları ayırt edebileceği tıklama sesidir.
  • Araçta belli bir hızın üzerine çıkınca aşırı titreme olabilir.

Egzoz dumanında farklılaşma olabilir.

DF121 Renault arıza kodu nedir ?

DF121 arıza kodu kısa açıklaması:

İvmeölçer devresi

Şeklinde olup ivmeölçer denilen parça vuruntu sensörüdür. Bu kısa açıklamaya göre DF121 arıza kodu vuruntu sensörü devresinin arıza yapmış olabileceği anlamına gelir.

vuruntu sensörü
Vuruntu sensörü

Pratikte sorun bundan biraz farklı olabilmekte, bazen vuruntu sensörü devresi veya sensörün kendisi değişse de sorun devam edebilmektedir.

“Vuruntu” denilen ses silindirdeki ana patlama haricinde başka bir ses-titreşim olması durumudur. Vuruntu sesine neden olan faktör çoğunlukla silindir içindeki aşırı sıcaklık ve basınç nedeniyle ana patlamadan sonra bir artçı alevlenme meydana gelmesidir.

Bu da zamanlama hatası olabileceğini düşündürür. Dizel araçlarda buji olmadığından ateşleme yakıt enjektörünün yakıtı püskürtmesi ile gerçekleşir. Eğer yakıt enjektörü sorunlu çalışıyorsa vuruntu sorunu olabilir.

Örneğin enjektörün içinde tıkanma ve enjektörün kırılması, hasarlı olması gibi nedenlerle püskürtme işlemi düzensizleşebilir, bu da vuruntu sebebi olabilir.

Diğer bir ihtimal vakum kaçağı nedeniyle silindirdeki yanma işleminin düzensizleşmesidir.

Vuruntu sesine silindir içindeki minik bir metal parçası da yol açabilir. Örneğin enjektör veya segmanlardan kopan minik bir metal parçacık ekstradan titreşim yapıyor olabilir.

DF121 Renault arıza kodu çözümü

Öncelikle vuruntu sensörünün, sensörü besleyen elektrik devresinin sağlam olup olmadığı, fişinin gevşek olup olmadığı, kablolarında hasar olup olmadığına bakılır.

Araçta ne tür şikayetler yaşandığı, gösterge panelinde yanan bir arıza lambası olup olmadığı, bundan sonraki arıza araştırmasına yön verecektir.

Örneğin akü lambası yanıyorsa, akü kaynaklı bir sorun nedeniyle vuruntu sensörünün çalışmadığı düşünülebilir.

Veya elektronik arıza lambası yanıyorsa, vuruntu titreşimlerinin şanzıman arızasının dolaylı bir yansıması olduğu değerlendirilir.

Araçta titreme, sarsıntı, egzozdan siyah duman çıkması enjektör veya yakıt sistemi ile alakalı başka bir parçada arıza olabileceğini akla getirir.

Egzozdan mavi duman atıyorsa da vuruntu sesinin segman veya sübapların aşınması sonucu oluşmuş olabileceği üzerinde durulur.

DF121 Renault arıza kodunun en basit çözümü vuruntu sensörünün arıza yapmış olma ihtimalidir. Sensör değişir ve sorun çözülür.

En masraflı çözümü ise segman, piston ve sübap gibi parçaların yıpranması nedeniyle motorun rektefiyeye ihtiyaç duymasıdır.

Bu konuda size yardımcı olacak diğer yazılar:

Motor rektefiye fiyatları

Vuruntu sensörü sökümü, temizliği ve değişimi nasıl yapılır ? (Video)

19 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir