Gösterge panelinizdeki ABS lambası, aracınızı çalıştırdığınızda ABS sisteminin çalışıp çalışmadığının kontrol edildiği ilk birkaç saniye içinde yanar ve kontrol tamamlanınca da söner. Eğer lamba sönmezse veya seyir esnasında yanmaya başlarsa ABS sistemini ilgilendiren bir sorun var demektir.
ABS lambası yanıkken başka bir lamba daha yanıyor olabilir. Bu size arıza hakkında ipucu verecektir.
Aracınız denge kontrolü ve çekiş kontrolü gibi sistemler varsa, bu sistemler de kilitlenme önleme sistemi (ABS) ile aynı tekerlek hız sensörlerine dayandığı için devre dışı bırakılacaktır.
ABS lambası nedir
Aracınızdaki ABS lambası, kilitlenmeyen fren sistemine özel olarak bağlanmış olan bir uyarı lambasıdır. Bu lamba genellikle kehribar rengindedir, ancak bazı araçlarda sarı, turuncu veya hatta kırmızı renkte olabilir.
Lambanın sembolü genellikle iki daireyle çevrili ABS harfleri şeklindedir. İçteki daire tam, dıştaki daire ise sanki alt ve üstten kesilmiş ve sadece kenarlarındaki yaylar kalmış şekildedir. Bazen de bu sembol yalnızca ABS harflerinden oluşur.
ABS sistemi nasıl çalışır
Her tekerleğe monte edilen sensörler, tekerleklerin dönme hızını izlemektedir. Frenleme esnasında bir tekerlek diğerlerinden daha yavaş dönüyorsa, bu tekerleğin kilitlenmekte olduğunu, aracın kayma riski olduğunu, dolayısıyla sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybedebileceğini gösterir.
ABS sisteminde kilitlemeyi önlemek için her bir tekerleğe doğru miktarda fren sıvısı basıncı uygulayan bir pompa ve valf vardır.
Tekerleklerdeki sensörlerden gelen veriler aracın kızaklama riskine işaret ederse ABS, sürücüye direksiyon hakimiyeti için zaman kazandırmak ve aracın kaymasını önlemek amacıyla kilitlenen tekerleğe frenleme/freni engelleme şeklinde müdahale eder.
Bu sayede kızaklama önlenir, ayrıca fren mesafesi kısalır.
ABS sisteminizde bu işlevleri yerine getirmesini engelleyebilecek herhangi bir sorun varsa, ABS ışığı yanacaktır.
ABS lambası neden yanar
Tekerleklerdeki sensörler kirlenmiş olabilir. Tekerlek içlerine, davlumbaz iç kısımlarına tazyikli su tutup temizlenirse sorun çözülebilir. Lamba hala sönmediyse akü kutup başlarını birkaç dakikalığına söküp, yeniden takın.
- Sensörler arıza yapmış olabilir.
- Sensörler ile ABS kontrol cihazı arasındaki kablolarla alakalı bir sorun olabilir.
- Aracın sigortası atmış olabilir.
- ABS kontrol ünitesi bozulmuş olabilir.
- Pompada veya valfte bir sorun olabilir.
- Fren sıvısı azalmış olabilir.
- Normal fren sisteminde sorun olması halinde de kırmızı fren lambası ile birlikte ABS lambası da yanar.
Araç ABS sistemi bozuk olsa da kullanılabilir. (Fren lambası da yanıyorsa oldukça riskli) Ama frenleme açısından eskisine oranla daha az güvenilir olacaktır. Ancak yine de ABS lambası yanması halinde bu sorunu halletmek gerekir. Çünkü ABS çalışmıyorsa araçta bulunan ve sürüş güvenliğini sağlayan çekiş kontrolü ve, denge kontrolü sistemleri de çalışmayabilir.
ABS lambası yanıyorsa yapılabilir ?
ABS sisteminin tamiratı ve sorunların teşhisi için gerekli cihazlar genellikle sürücülerde bulunmaz. Ayrıca sürücüler bu konularda genellikle yeterli bilgiye sahip değildir. Ama sürücülerin bu konuda yapabileceği bazı şeyler vardır.
►İlginizi Çekebilir: Eksantirik Sensörü Arızası Belirtileri
Bazı araçlarda ABS sistemi için ayrı bir fren yağı deposu bulunurken diğerleri tek bir depo kullanır. Her iki durumda da, fren hidroliği seviyesini kontrol etmek, çoğu sürücü için kolay bir şeydir. Seviye düşükse, üstesinden gelebilirsiniz. Ancak doğru sıvı türünü kullanmak gerekir.
ABS rezervuarınıza veya ana hazneye herhangi bir fren sıvısı eklemeden önce, aracınızın hangi sıvı tipini kullandığını tespit etmek gerekir. Bu bilgi genellikle rezervuarda veya rezervuar kapağı üzerine yazılı durumdadır. Eğer yazılmamışsa aracın kullanma kılavuzuna bakmak gerekir.
Bazı fren hidroliği türleri diğerleriyle uyumlu değildir, bu nedenle doğru tipin kullanılması çok önemlidir. Örneğin, fren hidroliği deponuzu silikon esaslı DOT 5 fren sıvısı ile doldurursanız ve aracınız polietilen glikol esaslı DOT 3 fren sıvısı kullanıyorsa, iç contalara veya ABS bileşenlerine zarar verebilirsiniz.
Aynı şekilde, bir DOT 4 sistemine DOT 3 sıvısı eklemek , DOT 3 fren sıvısının kaynama noktasının düşük olması nedeniyle sorunlara neden olabilir .
Kullanacağınız sıvı kabının daha önceden açılmamış olması gerekir. Çünkü fren sıvısı higroskopiktir, yani havadaki nemi emme özelliği vardır. Önceden açılmış bir kutudaki sıvı işinizi görmez, frenleme sağlıklı olmaz.
Araçlar hakkında biraz bilgi ve deneyiminiz varsa ABS kontrol ünitenizi ve pompanızın yerini bulabiliyor ve tanıyabiliyorsanız, bunların sıkı bir şekilde takıldığından ve elektrik bağlantılarında çürüme veya korozyon var mı diye kontrol edebilirsiniz. Aynı şekilde ABS sigortasını da kontrol edebilirsiniz.
Servise gitmeden kontrol edebileceğiniz bir diğer şey de, tekerlek hız sensörlerinin sıkı takılıp takılmadığı ve kirleticilerden arındırılmış olup olmadığıdır (kirli mi temiz mi). Bu sensörler her bir tekerleğin göbeğine monte edilir, bu nedenle tekerleklerinizi sola veya sağa çevirerek ön kısımları daha kolay görebilirsiniz. Arkada olanlar biraz daha zor görülür.
Tek tekerlek hız sensörlerinin çalışmasını test etmek için, özel aletler gerekir.
►İlginizi Çekebilir: Araç Denge Kontrol Sistemi Nedir Ne İşe Yarar ?
Merhaba,Opel Corsa 1,3 75 bg 2011 model aracın hızlandığında 80/100km abs ikaz lambası yanıyor,aslında ön iki lastiği değiştirdikten sonra olnaya başlamıştı,arada yanıyor bazen hiç yanmıyordu,son zamanlardan her hızlandığımda yanıyor,direksiyonun altındaki beyinde sorun olabilir dediler 1000-1300 arası bir fatura çıkardılar,sizce genelde neden ikaz verir abs.Teşekkürler